Sea Shepherd ontmoet de stem van het Namibische volk

22 september 2011

Sea Shepherd ontmoet de stem van het Namibische volk

Verslag door Steve Roest en Laurens de Groot

(L to R) Ombudsman John Walters, Steve Roest and Laurens de Groot(van l. naar r.) Ombudsman John Walters, Steve Roest en Laurens de Groot

Op 20 september 2011 keerde Sea Shepherd terug naar Windhoek, Namibië, voor een ontmoeting met zowel de ombudsman van dat land, (een ambtenaar die in de positie verkeert om te adviseren dat de overheid het afslachten van zeehonden een halt toeroept en, indien nodig, de overheid voor het hoger gerechtshof kan dagen) als andere belanghebbenden, om de rechtmatigheid van de jaarlijkse zeehondenslacht (ook wel “oogst” genoemd), de exploitatie van natuurlijke hupbronnen en de manier waarop in Namibië zeehonden gedood worden te bespreken. De CEO van Sea Shepherd, Steve Roest, en de directeur voor Europa, Laurens de Groot, gingen niet alleen op reis om het barbaarse afslachten van zeehonden te bespreken; ze gingen om te eisen dat de overheid van Namibië het illegaal afslachten van zeehonden onmiddellijk een halt toeroept.

Tijdens de Sea Shepherd-campagne Operatie Desert Seal afgelopen juli werden bemanningsleden van Sea Shepherd beroofd, lastig gevallen en uiteindelijk weggejaagd uit Namibië. Toch slaagden ze erin hun belangrijkste doel te bereiken, namelijk de wereld op de hoogte brengen van de zeehondenslacht die zorgt voor de brute dood van 91.000 Kaapse pelsrobben. De Namibische zeehondenslacht, de grootste massaslacht van zeezoogdieren ter wereld, is het onderwerp van nationale interesse geworden die wekenlang in het nieuws is geweest na het vertrek van Sea Shepherd. De overheid had geen andere keus dan de slachting door de nationale ombudsman te laten onderzoeken en alle betrokken partijen die tegen het afslachten van zeehonden zijn bij de discussie te betrekken.

Gedurende deze bijeenkomst, die achter gesloten deuren plaatsvond, presenteerden milieuorganisaties waaronder het International Fund for Animal Welfare (IFAW), de World Society for the Protection of Animals (WSPA), Seal Alert, Seals of Nam en de South African Seal Saving Initiative (SA.SSI) de gedocumenteerde en geverifieerde feiten die aantoonden waarom de zeehondenslacht illegaal is. Je hoeft geen advocaat te zijn om te begrijpen dat de zeehondenslacht in Namibië illegaal is, maar dit is blijkbaar niet het geval volgens Gabriel Uahengo, een vertegenwoordiger van de bedrijfstak van zeehondenproducten. In plaats van het presenteren van feiten die de slacht rechtvaardigen, richtte hij de aandacht op Sea Shepherd voor het uitoefenen van criminele activiteiten en beschuldigt hij buitenlandse milieuorganisaties van het betwisten van de soevereiniteit van Namibië. Uahengo was niet in staat om ook maar één enkel feit te presenteren om zijn beschuldigingen te ondersteunen en kon dus niet serieus worden genomen. Meteen na zijn presentatie nam de vertegenwoordiger van de zeehondenslacht weer plaats achter zijn bureau waar hij vervolgens tijdens alle overige presentaties lag te slapen.

Uahengo miste echter het leukste deel van de bijeenkomst, namelijk de bijna komische presentatie van verkeerde informatie en verdraaide wetenschappelijk onzin die werd gegeven door Titus Lilende, de adjunct-directeur van het Ministerie van Visserij en Zeehulpbronnen. Lilende kwam met geen enkel stukje gecontroleerd of gedocumenteerd wetenschappelijk bewijs betreffende de “zeehondenoogst”, en legde in plaats daarvan uit dat de inschatting van het aantal zeehonden was gebaseerd op een vage luchtfoto en dat het videobewijs van de illegale methodes om zeehonden te slachten in scene was gezet. Het beste stukje niet-wetenschappelijke onzin vormde zijn bewering dat de Kaapse pelsrob volgens de overheid niet beschermd wordt en niet voorkomt op lijst II van de Conventon on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna en Flora (CITES) omdat de Kaapse pelsrob geen “echte” zeehond is en dus helemaal niet bedreigd of beschermd is. Zoals gewoonlijk verklaarde hij dat zeehonden vis eten en dat ze moeten worden gedood om de visserij te beschermen, en dat zeehonden “geen komkommersandwiches eten.”

Sea Shepherd verklaarde 30.000 dollar (meer dan 21.000 Euro) te willen doneren om banen te creëren voor de zeehondenjagers als Namibië de zeehondenjacht staakt. Andere NGO’s zijn wellicht bereid hier nog wat bij te voegen als de Namibische regering de relevante economische data kan aanleveren.

De ombudsman verklaarde dat hij zijn bevindingen voor september 2012 openbaar zal maken, wat helaas pas na de zeehondenjacht van volgend jaar is. Daarom heeft Sea Shepherd geen andere optie dan volgend jaar terug te keren naar Namibië om verder te gaan waar we gebleven waren

The meeting room for the meeting with the OmbudsmanDe vergaderkamer voor de ontmoeting met de Ombudsman Seal products representative asleep during the presentationsSlapende vertegenwoordiger van zeehondenproducten tijdens de presentaties
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: