Operatie Infinite Patience – de Cove Guardians zijn gearriveerd!

13 september 2011

Operatie Infinite Patience – de Cove Guardians zijn gearriveerd!

Verslag door Kapitein Paul Watson

Rosie in Taiji in 2010. Photo: Sea ShepherdRosie in Taiji in 2010. Foto: Sea Shepherd

Maak kennis met Rosie Kunneke – de officiële leider van de Cove Guardians campagne van Sea Shepherd Conservation Society, Operatie Infinite Patience in Taiji, Japan. Rosie, afkomstig uit Zuid-Afrika, kwam afgelopen weekend aan in Japan om door te gaan met het vastleggen en openbaar maken van de dolfijnenslacht in dit kleine Japanse stadje, dat geen mededogen heeft voor het leven van walvisachtigen. Hier worden dolfijnen gevangen en als slaven verkocht aan aquaria over de hele wereld, terwijl de baai rood kleurt met het bloed van de dolfijnen die onwaardig worden geacht voor menselijk vermaak en daarom gruwelijk afgeslacht worden.

De sleutel tot succes in Taiji is geduld. De Cove Guardians campagne in Taiji gaat nu het tweede jaar in en we zullen moeten accepteren, dat het overwinnen van de dodelijke en vernietigende krachten geen gemakkelijke taak is die in één nacht is bereikt.

Sea Shepherd heeft zeven campagnes gevoerd in de Zuidelijke Oceaan en elk jaar worden wij effectiever. Langzaam maar zeker hebben we de Japanse walvisvloot uitgeput met onze volharding. Maar de dolfijnenslachting in Taiji is een veel moeilijkere campagne dan de strijd in de Zuidelijke Oceaan. Het is namelijk een campagne die gevoerd wordt in Japan zelf en dat alleen al brengt behoorlijke obstakels met zich mee.

Voordat een bemanningslid van Sea Shepherd in 2003 in Taiji kwam, wist de wereld niets van de vreselijke slachting van dolfijnen, maar dat is nu wel anders. Acht jaar later is de campagne, met als doel de internationale schijnwerpers op Taiji te richten, een enorm succes. Nu de wereld zich terdege bewust is van de verschrikkingen die dolfijnen in dit afgelegen Japanse stadje worden aangedaan, is de volgende stap het beëindigen ervan.

Hoe kunnen wij de slacht stoppen zonder de wet te overtreden? In 2003 redden wij vijftien dolfijnen door de netten door te knippen en hen zo te bevrijden. Een dergelijke tactiek kan maar één keer werken en dat bleek ook het geval. Meteen daarna werd ons duidelijk dat wij dit niet konden herhalen, door de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Wij moeten ons bewegen binnen de grenzen van de Japanse wet en Rosie heeft de discipline om erop toe te zien dat de baaiwachters zich hieraan houden.

Maar als wij de wet niet mogen overtreden om de dolfijnen te verdedigen, wat kunnen wij dan wel doen? Ik blijf volhouden, dat de enige taal die onze tegenstanders begrijpen, de taal van het geld is. Wij moeten de jacht financieel onrendabel maken en elk gewin op de slachting teniet doen. Dat betekent het opdrijven van de Japanse beveiligingskosten, mensen aanmoedigen Japanse producten te boycotten en deze lelijke schandvlek op de hele Japanse gemeenschap voor het voetlicht blijven houden.

Er is al één school grijze dolfijnen gedood sinds de jacht eerder deze maand begon, terwijl een andere school van tuimelaars gevangen werd. Eén afzonderlijke dolfijn werd gevangen voor de slavenhandel.

Helaas zullen er ook dit jaar weer dolfijnen sterven, maar hopelijk niet zoveel als vorig jaar. Toen zorgden de inspanningen van Sea Shepherd ervoor, dat de slacht gehalveerd werd, dankzij de steun van ruim 65 vrijwillige Cove Guardians onder leiding van Scott West.

Dit jaar zal Scott nauw samenwerken met Rosie. In de tussentijd blijft Rosie ter plaatse, dagelijks duidelijk zichtbaar voor de moordenaars, als een constante herinnering dat de wereld de moordbaai in de gaten houdt en dat deze verwerpelijke massamoord nooit meer ongezien zal gebeuren. Wij zijn de ogen van de wereld en wij houden onze ogen strak op deze gruwel gericht, tot wij die ten gronde richten – voor eens en voor altijd.

Ga naar onze officiële Sea Shepherd’s Facebook pagina om op de hoogte te blijven van de Cove Guardians en volg @seashepherd op Twitter, waar wij ‘tweeten voor Taiji’ met officiële en actuele nieuwsupdates.

Sea Shepherd is nog steeds op zoek naar gepassioneerde vrijwilligers, die Rosie bij willen staan in Taiji, om te helpen met het documenteren van de slachting, om stand te houden tegen de plaatselijke vissers en om de autoriteiten die deze barbaarse slachting toestaan onder druk te zetten. Vorig jaar is het ons gelukt het aantal gedode dolfijnen te halveren. Dat kunnen wij dit jaar opnieuw doen, maar niet zonder uw hulp als vrijwillige Cove Guardian of supporter. Om u bij ons aan te sluiten in Taiji (vrijwillig en op eigen kosten en risico), kunt u schrijven naar coveguardian@seashepherd.org.

Het begin van Operatie Infinite Patience

Verslag van Rosie Kunneke

Op zaterdag 10 september 2011 kwam ik in de late namiddag aan in Japan. Ik werd tegengehouden door de douane en mijn tas werd uitgepakt. Terwijl ik naar mijn kleren keek, die over de tafel verspreid lagen, was ik blij eraan gedacht te hebben al mijn kleding met het Sea Shepherd logo binnenstebuiten te keren (de gedachte aan de chaos die het anders veroorzaakt zou hebben vond ik best vermakelijk). Op de achtergrond zag ik een hogere douanebeambte mijn Japanse en Australische visa inspecteren. Na een paar seconden riep hij de man, die mijn kleren doorzocht had en die nu uit alle macht probeerde ze terug in mijn tas te krijgen, bij hem. De douanebeambte kwam terug met een in het Engels geschreven verzoek, waarin mij gevraagd werd in te stemmen met een volledige lichamelijke inspectie. Ik werd uitvoerig bevraagd over het doel van mijn terugkeer naar Japan. Pas na dit diepgaande en langdurige proces mocht ik hun land in.

Er reden geen treinen naar Kii Katsura of Shingu in de Wakayama prefectuur, omdat tyfoon Talas de sporen beschadigd had. De autorit van circa 200 kilometer naar Taiji duurde langer dan normaal, omdat sommige wegen gesloten waren voor hoognodige herstelwerkzaamheden. Overal waren militaire voertuigen bezig met ondersteuning en opruimwerkzaamheden na Talas. De volgende dag arriveerde ik rond het middaguur in Taiji.

Mijn oorspronkelijk plan was om alvast op verkenning te gaan, voordat ik mijn aanwezigheid zou openbaren. Er was nog voldoende daglicht, dus ik besloot naar de baai te gaan om te zien welke veranderingen in versperringen, afzettingen, en dergelijke er zouden zijn sinds vorig seizoen. Maar op 200 meter van de baai reed een politieauto mij voorbij, die onmiddellijk omkeerde om mij te volgen. Ik werd aan de kant gezet en realiseerde mij al heel snel dat, zoals berichten al suggereerden, de politie een hoop tijd besteedde aan het plannen en voorbereiden op de dolfijnenslacht dit jaar. De politie heeft nu een formulier waarop je moet invullen waarom je Taiji bezoekt, wat je van plan bent te doen, waar je verblijft en hoe lang je denkt te blijven. Ik heb de politie verteld wie ik ben en, zoals verwacht, waren ze niet blij te horen dat ik hier ben voor Sea Shepherd. Ze vroegen of ik hier alleen ben en wanneer er meer mensen van Sea Shepherd zouden komen. Nadat ze al mijn informatie genoteerd hadden, vertelden ze mij dat ik opnieuw ondervraagd zal worden.

Toen ik terug kwam in mijn hotel, kon ik opgelucht vaststellen dat de watertoevoer in het gebied hersteld was.

En zo is Operatie Infinite Patience begonnen...

Voor de oceanen,

Rosie Kunneke

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: