Sea Shepherd voorkomt bloedvergieten in de Faeröer Eilanden

27 augustus 2011

Sea Shepherd voorkomt bloedvergieten in de Faeröer Eilanden

Operation Ferocious Isles een groot succes

"Sail forth - steer for the deep waters only,
Reckless O soul, exploring, I with thee and thou with me,
For we are bound where mariner has not yet dared to go,
And we will risk the ship, our selves and all."
- Walt Whitman
 

Photo: Bill RankinFoto: Bill Rankin

Operatie Ferocious Isles van Sea Shepherd Conservation Society is bijna voorbij en het ziet er naar uit dat ons doel is bereikt. Door de aanwezigheid van Sea Shepherd in de maanden juli en augustus, is er dit jaar geen enkele walvis of dolfijn gedood.

Eerder deze zomer heeft de politie op de Faeröer eilanden bepaald dat er geen ‘grinds’ (het bijeendrijven en doden van grienden) mogen plaatsvinden zolang er schepen van Sea Shepherd aanwezig zijn in de Faeröerse wateren. Dit betekent dat door onze aanwezigheid in dit gebied honderden levens zijn gered deze zomer. Geen dramatische campagne dit keer, maar wel een zeer effectieve.

Het is mogelijk dat er nog slachtingen van grienden plaatsvinden na het vertrek van Sea Shepherd, maar juni, juli en augustus zijn de meest beruchte maanden omdat dan de migratiepiek plaatsvindt. Ons doel was het voorkomen van het doden van grienden gedurende deze periode en dat doel is bereikt. Daarom is Operatie Ferocious Isles uitermate succesvol gebleken.

De bemanning van de twee schepen had tijdens de campagne de gelegenheid om honderden jongeren van de eilanden te ontmoeten. Ze waren blij verrast om te ontdekken dat zoveel jonge mensen tegenstander zijn van de slachtpartijen die er plaatsvinden. Sea Shepherd had gehoopt een openbare presentatie te geven, maar helaas is ons verzoek door de Faeröerse overheid geweigerd. Gelukkig heeft onze aanwezigheid veel publiciteit gegenereerd, zowel op de Faeröer eilanden als in Denemarken.

Het creëren van bewustzijn op internationaal niveau, het uitlokken van discussies onder de lokale bevolking en de extra kosten die gemaakt worden door de Deense marine en politie gedurende de tijd dat de schepen van Sea Shepherd in dit gebied aanwezig waren; allemaal redenen waarom deze campagne succesvol was, maar het belangrijkste is wel dat er geen slachtingen (grinds) hebben plaatsgevonden.

De twee Sea Shepherd schepen zullen nu koers zetten naar Groot-Brittanië om voorbereidingen te treffen voor de terugkeer naar de Antarctische wateren, waar zij wederom zullen ingrijpen bij de illegale Japanse walvisjacht.
Op 13 september zal aan boord van de Steve Irwin een fundraiser worden gehouden op de rivier de Thames in Londen.

Photo: Bill RankinFoto: Bill Rankin

De bemanning is zeer blij met de resultaten van deze campagne en kijkt uit naar de terugkeer naar Antartica. Daar zal Sea Shepherd alles op alles zetten om te voorkomen dat de Japanse vloot illegaal walvissen doodt voor de kust van Antarctica.

“Afgelopen maanden hebben we grienden gezien, en ze ervan weerhouden te dichtbij de eilanden te komen. Alleen al door onze aanwezigheid hebben we kunnen voorkomen dat er grienden werden gedood. We hadden de campagne niet beter kunnen afsluiten. Het aantal gedode grienden staat op nul. Dit betekent een perfecte campagne en we zijn dan ook uitermate blij met deze resulaten,” aldus kapitein Paul Watson.

Dit is tot nu toe een zeer druk jaar geweest voor Sea Shepherd. Het begon met onze overwinning op de Japanse walvisvloot, die door de acties van Sea Shepherd anderhalve maand eerder naar huis terugkeerde met maar een klein percentage van hun voorgenomen vangst. Sinds onze overwinning in de Zuidelijke Oceaan hebben we stropers laten arresteren op de Galapagos eilanden, illegale tonijnvissers geconfronteerd voor de kust van Libië, geprotesteerd bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie in Jersey en de gruwelen van de zeehondenslacht in Namibië blootgelegd. Ook hebben we geassisteerd bij het oppakken  van criminelen die in Nieuw-Zeeland zeehondenpups doodknuppelden, hebben we met onze acties het aantal gedode dolfijnen in Taiji gehalveerd en nu kunnen we genieten van deze overwinning voor de grienden in de Faeröer eilanden.

Nooit eerder is Sea Shepherd zo actief en zo succesvol geweest op internationaal niveau.

Jullie voortdurende steun is de reden voor ons succes. We doen wat we kunnen met de middelen die we beschikbaar hebben en met meer steun kunnen we meer betekenen voor de oceanen.

De steun voor Sea Shepherd is groeiende, mede dankzij een aantal recente documentaires waarin Sea Shepherd te zien is, zoals Eco-Pirate: The Story of Paul Watson, Minds in the Water en Confessions of an Eco-terrorist. Natuurlijk danken wij onze bekendheid ook aan de hitserie Whale Wars op Animal Planet. Momenteel wordt het vierde seizoen uitgezonden in Amerika en dit zal later dit jaar ook te zien zijn in Nederland.

“Wat voor mij zeer bevredigend is, is te weten dat doordat wij hebben ingegrepen en onze schepen aanwezig zijn geweest in wateren over de hele wereld, er zoveel dierenlevens zijn gered” zegt kapitein Watson. “ Als ik denk aan een walvis die nu vrij in de oceaan zwemt met haar kalf omdat wij de harpoenen het zwijgen hebben opgelegd, voel ik een diepe en warme tevredenheid, omdat ik weet dat onze inspanningen niet voor niets zijn geweest. De ruige zee, lange reizen, gevaarlijke confrontaties en politieke tegenwerking, het was allemaal de moeite waard. En toen we op zee werden omringd door honderden grienden die dankzij ons uit de handen van de moordenaars aan wal zijn gebleven - dat was toch wel het hoogtepunt van onze zomer.

Lees meer in de brief van kapitein Watson (in Engels) : An Open Letter to the People of the Faeroe Islands.

Beneath The Fae'roes Sky  

The Northern lights were dancing, 
On the waves across the sea.
The stars of heaven hovered,
Across our shimmering galaxy.

A refrain from down the ages,
So in haunting in its song.
These ancient isles shall tell us,
Our love must make us strong.

The wind it swirled around me,
As we stood there off the shore,
And listened to their song,
Like we never heard before.

The whalers they may find them,
No choice may ours to be.
Yet we defend life proudly,

For this truth will set us free. 

Memories recalled across the years,
Of rages and of strife.
Of cetacean misery,

And the horrific waste of life.

We wondered where love was,
In the face of so much pain.
I looked into the sea below,
To find it once again.

We travelled the wide oceans,
Heard many call us names.
With harpoon and gun and hatred,
The insanity of human games.
 

Some used the whales for glory,
Some use them for their gain.
But Sea Shepherd intervenes,

To cleanse the cruel human stain.

Is it not our place to wonder,
As the sea does weep with tears,
And all the ocean’s creatures,
Look on with mortal fear.

It is ours to hold the trident,
It is ours to hold it long,
It is ours to voyage forward,
Our love must make us strong.
 

With the trident in one hand,
In the other, the shepherd’s crook,
We try to regain the balance,
To return what man has took.

And as the cold wind carried,
The whale’s  song into the night.
We closed our eyes and dreamt,

Until the morning light.

We saw the pilots swimming,

They did swim into our lee,
It was in this magic moment,
Came this song from mother sea.
 

Our hearts were all a dancing,
On the waves, out on the sea.
The whales turned from the shore,
And from the islands they did flee.

A host of ghosts on the beaches,

So haunting in their song,
These ancient isles have shown us,
That our love has made us strong.
 

-Door kapitein Paul Watson, geïnspireerd door en met regels geleend uit het gedicht "Beneath a Phrygian Sky" door Loreena McKennitt

Photo: Bill RankinFoto: Bill Rankin Photo: Bill RankinFoto: Bill Rankin


 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: