Sea Shepherd viert 25ste jaar verbanning van de bijeenkomsten van de IWC

24 augustus 2011

Sea Shepherd viert 25ste jaar dat zij verbannen is van de bijeenkomsten van de Internationale Walviscommissie

Volgens het IWC zijn wij nog steeds de ‘slechterikken’

Photo: Simon AgerFoto: Simon Ager

Sinds 1986 is Sea Shepherd officieel verbannen van de jaarlijkse bijeenkomsten van de Internationale Walviscommissie. (IWC) De reden hiervoor is dat we de halve IJslandse walvisvloot hebben laten zinken in de haven van Reykjavik in november 1986.

Om de zoveel jaar stuurt oprichter en directeur van Sea Shepherd, Paul Watson, een brief naar het secretariaat van de IWC, met daarin het verzoek om onze niet-gouvermentele organisatie (NGO) toe te laten bij de bijeenkomsten als waarnemer...een verzoek dat voorspelbaar genoeg steeds weer wordt afgewezen.

In juli eerder dit jaar heeft Sea Shepherd wederom dit verzoek gedaan in de aanloop naar de IWC bijeenkomst in Jersey. Pas deze week hebben we een antwoord ontvangen, het was weer een afwijzing. Deze keer noemden ze onze bemoeienis met de walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan als reden. We zijn eigenlijk wel trots op het feit dat we al 25 jaar de status hebben van een verbannen NGO.

Het betekent namelijk dat wij nog steeds de grenzen opzoeken, dat we na een kwart eeuw controversiëler en effectiever zijn dan ooit en dat we voorop lopen in het beschermen van walvissen over de hele wereld.

Ook al is het dan niet toegestaan om officieel de bijeenkomst bij te wonen, toch blijft Sea Shepherd het onderwerp van vele vergaderingen, discussies en verhitte gesprekken binnen de muren van de IWC vergaderruimtes. Dit jaar domineerden Sea Shepherd-supporters de straten van Jersey, waar de bijeenkomst werd gehouden.  Sea Shepherd alleen had al meer supporters dan alle andere NGO’s samen.

Sea Shepherd is de organisatie die het meest wordt beschimpt, bekritiseerd en veroordeeld door de walvisvangende landen en hun marionetten, de landen waarvan zij de stem hebben gekocht. Tijdens de bijeenkomst sprak de afgevaardigde van Antigua (met zwaar West-Indisch accent) over Sea Shepherd als “ een abominatie die onze afkeuring verdient”.

Het feit is dat we genieten van scheldpartijen en van de aanvallen door walvisvangende landen en hun marionetten. Het betekent dat we blijkbaar iets doen wat zij niet leuk vinden, zoals bijvoorbeeld het stoppen van hun illegale activiteiten.

Daarom markeert deze afwijziging ons 25ste jaar dat we officieel zijn verbannen van de bijeenkomsten van de IWC. Het betekent dat Sea Shepherd al sinds 1986, het jaar dat het verbod op de walvisvangst is ingesteld door de IWC zelf, de meest controversiële, agressieve en effectieve anti-walvisjacht organisatie ter wereld is.

De walvisjagers haten ons en noemen ons piraten, eco-terroristen, eigen rechters, en nou ja, nogal wat namen die ik hier niet kan herhalen, maar zolang we bezig zijn met het redden van levens, maakt ons dat niet zoveel uit. Wij zijn de enige organisatie ter wereld die de IWC regels daadwerkelijk handhaaft. En dat wij de enige organisatie ter wereld zijn die door de IWC is verbannen is in onze ogen een ereteken - het betekent dat we iets doen wat zij niet leuk vinden.

Op de afgelopen bijeenkomst in 2011 heeft de IWC de pogingen van Sea Shepherd in de Zuidelijke Oceaan om de walvisvangst te stoppen, sterk afgekeurd. Toen hebben we de walvisvloot een maand eerder naar huis gestuurd met maar 17% van hun voorgenomen quotum.

“Dit is niet de manier” aldus de woordvoerder van Greenpeace, John Frizell. “ Er is geen excuus voor de gewelddadige tactieken die Sea Shepherd tegen de walvisjagers gebruikt. De aanpak van Sea Shepherd is gewoonweg onacceptabel.”
De reactie van kapitein Paul Watson hierop was: “ Vertel dat maar aan de walvissen die we hebben gered John, vertel het de walvissen!”

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: