Tussen de walvissen

17 augustus 2011

Tussen de walvissen

A crewmember snorkels alongside a pilot whale. Photo: Eva HidalgoEen bemanningslid snorkelt naast een griend.
Foto: Eva Hidalgo

Vanochtend vroeg stootte de Brigitte Bardot, op weg terug naar de Faeröer eilanden vanaf de Shetland eilanden, op een grote groep grienden. De grienden omsingelden het schip en kwamen zo dichtbij, dat de bemanning ze kon aanraken. Ondertussen begon de Steve Irwin, die op dat moment in de buurt van het zuidelijke eiland van Suduroy gepositioneerd was, in de richting van het hetzelfde gebied te koersen om zich bij de Brigitte Bardot te voegen, waarbij ze net op tijd kwam om deze opmerkelijke aanblik te zien.

Vanuit de helikopter schatte piloot Chris Aultman dat er in een groot gebied rond de twee schepen van Sea Shepherd zo'n 500 grienden aanwezig waren uit een aantal scholen. Naast de grienden werden dolfijnen en gewone vinvissen gezien die uit het water sprongen en rondkeken (spy-hopping). Een aantal bemanningsleden kon in zee springen om deze wonderbaarlijke walvisachtigen onder water te filmen; velen van hen kwamen op slechts centimeters afstand van de duikers en hun camera's. Aultman klokte een gewone vinvis die met een snelheid van 22 knopen zwom, terwijl dolfijnen voor hem uit zwommen.

Sea Shepherd viste ook een groot drijvend spooknet uit het water en bracht het aan boord om ervoor te zorgen dat het geen schade meer aan zeedieren zou berokkenen.

Sea Shepherd positioneerde hun schepen tussen de walvissen en de Faeröer eilanden in en hield de bewegingen van de walvissen in de gaten, klaar om, indien nodig, in te grijpen met akoestische apparaten om hen ervan te overtuigen aan de wrede en dodelijke kusten van de Faeröer eilanden voorbij te gaan.

Alexis Lum uit Canada bevond zich ook onder water toen een moeder en haar kalf in een cirkel om hen heen zwommen. "Ik had dat kalf aan kunnen raken, zo dichtbij was het, en de manier waarop de walvissen ons in de ogen keken, alsof ze met ons probeerden te communiceren," zei hij.

Amerikaans bemanningslid Crystal Galbraith zei: "Ik was verbaasd hoe vriendelijk ze waren, helemaal niet bang van ons, en zo intens nieuwsgierig. Hoe iemand zulke vriendelijkheid met zo'n gruwelijk geweld kan begroeten, is onvoorstelbaar."

De Sea Shepherd schepen blijven de hele nacht bij de grienden. "We zijn als herders op het water die hun kudde bewaken," zei kapitein Paul Watson. "We moeten ze weg zien te houden van de gemene haken en messen van de Faeröer slagers. 

A pilot whale jumps in front of the Brigitte Bardot vessel.Een griend springt voor de Brigitte Bardot uit. A crewmember recovers a ghost net from the water.Een bemanningslid haalt een spooknet uit het water.
A large pod of pilot whales swim alongside the Brigitte Bardot. Photo: Eva HidalgoEen grote kudde grienden zwemt naast de Brigitte Bardot. Foto: Eva Hidalgo The Brigitte Bardot vessel surrounded by pilot whales.De Brigitte Bardot omringd door grienden.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: