De Steve Irwin, het vlaggenschip van Sea Shepherd, is eindelijk vrij

3 augustus 2011

De Steve Irwin, het vlaggenschip van Sea Shepherd, is eindelijk vrij

Photo: Steve IrwinFoto: Steve Irwin

Dankzij de vrijgevigheid van onze aanhangers uit de hele wereld is Sea Shepherd Conservation Society erin geslaagd om, binnen twee weken na de start van de campagne ‘SOS! – Save Our Ship’, meer dan 735.000 dollar op te halen om het vlaggenschip Steve Irwin te redden. Onze hartelijke dank gaat uit naar iedereen die ons heeft geholpen om de borg te kunnen betalen om ons schip vrij te krijgen! Samen blijven wij het verschil maken.

Zoals velen van u wellicht zullen weten, werd de Steve Irwin op 15 juli aan de ketting gelegd bij de Schotse Shetland eilanden. Wij hadden geschat dat de borg 1.411.692,87 USD zou bedragen. De inbeslagname van ons schip werd uitgevoerd in opdracht van een Britse rechtbank, vanwege een civielrechtelijke procedure die door Fish & Fish Limited, een visbedrijf uit Malta, tegen ons was aangespannen.

Gelukkig is de borg vandaag overgemaakt en zal de Steve Irwin spoedig naar de Faeröer Eilanden vertrekken voor Operatie Ferocious Isles. De Steve Irwin zal zich daar aansluiten bij het schip Brigitte Bardot en haar bemanning, dat al ter plaatse is om de grienden te beschermen.

De Engelse rechtbank bepaalde dat de borg 520.000 GBP bedroeg (ongeveer 846.290 USD of bijna 600.000 Euro). Zodra het exacte bedrag was vastgesteld, haastte de directeur van Sea Shepherd UK zich naar de bank om het geld met spoed over te maken (naar de rechtbank) met nog maar één minuut over – en de borg was gestort!

Er is nog geen datum vastgesteld waarop de rechtzaak van de Maltese blauwvintonijnvissers Fish & Fish Limited tegen Sea Shepherd zal worden behandeld. Wij zijn echter klaar voor de strijd met dit bedrijf dat bijdraagt aan de achteruitgang van de ernstige bedreigde blauwvintonijn. Wij zijn ervan overtuigd dat wij hun schepen op heterdaad hebben betrapt terwijl zij illegaal op blauwvintonijn aan het vissen waren in de wateren bij Libië. Wij beschikken over bewijs en wij zien uit naar de behandeling van de rechtszaak tegen deze plunderaars van de oceaan.

Fish & Fish heeft ervaring met het gebruiken van het juridische systeem om tegenstanders lastig te vallen. In 2007 begon journalist Raphael Vassallo in de krant Malta Today te schrijven over de lokale tonijnvisserijbedrijven. Hij wees op vermeende tekortkomingen in import-export gegevens, groeicijfers die biologisch onmogelijk leken te zijn en een geval waarin schepen illegaal ‘omgevlagd’ waren. Vassallo en zijn krant werden vervolgens aangeklaagd in wat hij zelf beschreef als een ‘massale rechtszaak wegens laster door alle vijf de visserijbedrijven’ op het eiland, te weten Ta'Mattew Fish Farms, Fish & Fish Tuna Ranch, Malta Fish Farms, AJD Tuna en Mare Blu Tuna Ranch. De bedrijven beschuldigden Vassallo ervan verantwoordelijk te zijn voor hun financiële verliezen als gevolg van zijn ‘onterechte’ en ‘lasterlijke’ beschuldigingen.

De aanklachten tegen Vassallo werden uiteindelijk ingetrokken, maar de tonijnbedrijven gingen wel door met hun zaak tegen de krant, omdat de procedure tot gevolg had dat de krant niet over het onderwerp kon publiceren.
Fish & Fish probeert nu ook Sea Shepherd te intimideren en hoopt ons financieel te treffen om daarmee onze mogelijkheden om de tonijnstroperij in het Middellandse Zeegebied aan te pakken, te beperken.

 “Wij laten ons niet afschrikken of bedreigen door hun rijkdom en hun reputatie om juridische procedures te gebruiken om hun tegenstanders tot zwijgen te brengen. De blauwvintonijn staat op het punt om uit te sterven”, aldus kapitein Paul Watson, oprichter en president van Sea Shepherd. “Wij zijn het aan deze diersoort verschuldigd om de stropers te bestrijden, op zee, in de media en in de rechtszalen. Wij handelden rechtmatig toen wij tegen hun illegale activiteiten optraden. En of wij nu winnen of verliezen, wij geloven dat de blauwvintonijn – een ongelofelijk prachtig dier op de rand van uitsterven – al het geld en de moeite die wij erin kunnen steken om hem te redden, waard is. Via de missie van Sea Shepherd, Operatie Blue Rage,  zal de strijd tegen stropers van blauwvintonijn worden voortgezet.

“Er is geen rechtbank, geen firma en geen regering ter wereld die ons ervan kan overtuigen dat het verkeerd is om te proberen het uitsterven van deze vis te voorkomen”, aldus kapitein Watson. “Wij vechten tegen de economie van het uitsterven. Afname van aantallen doet de prijzen stijgen en terwijl de vispopulaties in de oceanen kelderen, stijgen de prijzen van de vis in de vrieshuizen. De prijs van de blauwvintonijn, de duurste vis ter wereld, zal nog verder de pan uitrijzen.

Zodra ze zijn uitgestorven zullen hun bevroren lijken onbetaalbaar worden. Dit is een voorbeeld van hebzucht die zijn weerga niet kent. Het toont het volledig gebrek aan respect voor de natuur en de belangen van de toekomstige generaties. Wij willen niet alleen toekijken en toestaan dat de blauwvintonijn in de vergetelheid verdwijnt. Wat de kosten of de risico’s ook zijn, wij zijn van plan om de blauwvintonijn te verdedigen.”

Wij danken iedereen die geld heeft overgemaakt voor de actie ‘Save Our Ship’ heel hartelijk. U hebt ons in staat gesteld om de Steve Irwin vrij te kopen, zodat het schip spoedig op weg kan gaan naar de Faeröer eilanden. Ondanks alle inspanningen hebben wij helaas toch onze al schaarse budgetten moeten aanspreken om de borg te kunnen betalen.

Bovendien staan wij voor doorlopende kosten voor Operatie Ferocious Isles, de verplaatsing van onze schepen vanuit het noordelijk halfrond naar het zuidelijk halfrond ten behoeve van Operatie Divine Wind en ten slotte ook nog voor de kosten van die campagne in Antarctica. Wij staan allemaal aan dezelfde kant, ondanks onze verschillende rollen en verschillende lokaties. Wij voelen allemaal de innerlijke drang om weerloos leven en ecosystemen te beschermen en ik weet dat velen van u hebben gegeven wat ze konden. Ik verzoek u desondanks te blijven geven. Zonder uw hulp kunnen wij ons belangrijke werk niet voortzetten.

Wij zijn in een oorlog verwikkeld om onze oceanen tegen onszelf te beschermen”, aldus kapitein Watson. “En als we verliezen, verliezen wij allemaal. Als de oceanen sterven, zullen wij namelijk allemaal sterven. Zo simpel is het.”

Alstublieft, zet uw steun aan ons voort, zodat onze schepen op zee kunnen blijven om te doen waar zij het beste in zijn!

btn_donate_sm

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: