Haaienstropers gepakt in het Galapagos zeereservaat

25 juli 2011

Haaienstropers gepakt in het Galapagos zeereservaat

Photo: Galapagos National ParkFoto: Galapagos Nationale ParkOp dit moment ontvouwt zich in de Ecuadoriaanse provincie één van de grootste zaken omtrent haaienstroperij in de geschiedenis van het Galapagos Nationale Park. De parkwachten en een Ecuadoriaans marineschip rekenden het industriële beugvissersschip uit Manta, Ecuador, in, inclusief zo’n 30 vissers. Toen het schip gesnapt werd, was het aan het vissen binnen 20 nautische mijl van het Galapagos zeereservaat, zuidoostelijk van Genovesa eiland.

Tijdens inspectie door de parkwachters werd duidelijk dat het schip beuglijnen gebruikte om commercieel op haaien te vissen, hetgeen allemaal illegaal is in het Galapagos zeereservaat. Bovendien bleek, dat het schip betrokken was geweest bij een massaslachting van haaien. Het ruim van het schip was gevuld met haaien, 357 in totaal. De dodenlijst bevatte 286 voshaaien, 22 blauwe haaien, 40 Galapagos haaien, 6 hamerhaaien, 2 tijgerhaaien en 1 makohaai.

De parkwachters van het Galapagos Nationale Park hebben stappen ondernomen tegen het schip, de eigenaar en de bemanning. Tegelijkertijd is de nieuwe milieuaanklager voor de Galapagos een strafrechtelijke procedure gestart, om maximale straffen te krijgen voor de mensen die betrokken zijn bij deze ernstige milieucriminaliteit.

Sea Shepherd Galapagos zal de zaak nauwlettend volgen als deze naar de rechtbank gaat. De gevolgen voor het fragiele ecosysteem van de Galapagos zijn verwoestend en de boodschap moet worden uitgedragen dat dit soort uiterst illegale activiteiten ook ernstige consequenties zullen hebben.

Het Automatische IdentificatieSysteem (AIS), dat Sea Shepherd Galapagos aan het implementeren is, zal ook de mogelijkheden om schepen te monitoren voor de parkwachters verbeteren, zodat illegale visserij nog moeilijker wordt binnen de beschermde wateren van het Galapagos zeereservaat.

Sea Shepherd werkt al sinds het jaar 2000 nauw samen met het Galapagos Nationale Park en sinds 2007 ook met de Ecuadoriaanse nationale politie.

Photo: Galapagos National Park Photo: Galapagos National Park

Foto's: Galapagos Nationale Park

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: