Sea Shepherd doet onderzoek naar geheim onderwaterkerkhof voor grienden

22 juli 2011

Sea Shepherd doet onderzoek naar geheim onderwaterkerkhof voor grienden

Sea Shepherd diver analyzes a pilot whale skull found at the site. Photo: Simon AgerEen duiker van Sea Shepherd onderzoekt de ter plaatse gevonden schedel van een griend . Foto: Simon Ager

Eerder vandaag deed de bemanning  van de Brigitte Bardot, het snelle onderscheppingsschip van de Sea Shepherd Conservation Society, onderzoek naar een onderwater gelegen massagraf. Hier worden de lijken van grienden gedumpt na de grinds in Vestmanna en Leynar op de Faeröer Eilanden. Het uitgestrekte geheime onderwaterkerkhof  werd voor het eerst ontdekt  door Lamya Essemlali, voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk, tijdens de campagne van verleden jaar, Operatie Grind Stop. Essemlali is momenteel  aan boord van de Brigitte Bardot .

“Veel bewoners van de eilanden ontkennen het bestaan van deze dumpplaats, maar de beelden spreken voor zich. Karkassen van grienden worden gedumpt in een geheime rotsspleet tussen Vestmanna en Leynar. Daarna kunnen ze door de stroom worden meegevoerd naar zee, zonder dat er een haan naar kraait “, zei Essemlali .

Duikers van Sea Shepherd, Simon Ager uit Canada en Beck Straussner uit Amerika, doken tot op een diepte van 20 meter in een spleet aan de voorkant van een kolossale steile rotswand om het smerige geheim dat in deze fjord verscholen ligt  te bevestigen . Wat zij er vonden stemt overeen met eerdere rapporten over dit gebied. “Ik zag een massagraf van verschrikkelijke afmetingen. Er lagen schedels, wervels en ribben verspreid over de bodem van de oceaan zo ver als we konden kijken. Zeewier maakte een dansje met vet dat nog vast zat aan de botten. Het was de eerste keer dat ik ooit heb gehuild onder water “, zei Straussner

Dezelfde klif die wordt benut om de grienden te dumpen, wordt ook gebruikt om het huishoudelijk - en industrieel afval uit de buurt  vanaf te storten. “De Faeröers beweren dat de grind een prachtig, religieus overgangsritueel is. Maar tegelijkertijd ontdoen ze zich van de lichamen van deze schitterende dieren door ze in een afvalput te gooien waarin ook onderdelen van tractoren en dynamo’s en ander industrieel afval  liggen “, zei Ager.

Sea_shepherd_investigates_whale_graveyard

De schedel van een griend werd vanaf het kerkhof aan boord van de Brigitte Bardot gebracht voor nader onderzoek, maar werd daarna teruggegeven aan de zee. “ Het  zou geweldig zijn geweest om de schedel te kunnen bewaren om de slachtoffers van de grind aan andere Europeanen te kunnen laten zien. Het zou echter illegaal zijn om de schedel de Europese Unie binnen te brengen, omdat grienden op grond van de Conventie van Bern op de lijst van bedreigde diersoorten staan. Ironisch genoeg is de reden waarom we deze schedel niet aan wal kunnen brengen om er meer bekendheid aan te geven, dezelfde reden waarom er sowieso geen jacht op grienden zou moeten worden gemaakt “, zei eerste officier Peter Hammarstedt uit Zweden .

Sea Shepherd zal tijdens Operatie Ferocious Isles dicht bij de Deense Faeröer Eilanden blijven patrouilleren  op zoek naar grienden. Deze campagne is opgezet om grienden te verdedigen en te beschermen. Het schip van de  milieuorganisatie wordt momenteel echter gevolgd door een schip van de Faeröerse marine. “De grienden zijn onze cliënten, en net als goede herders zullen we in de buurt blijven om hen te verdedigen”, zei kapitein Fraser Hall uit Canada .

Op 20 juli lag de Brigitte Bardot ‘s avonds aangemeerd in Vestmanna in Strevmoy. De kinderen uit de omgeving kregen rondleidingen over het schip. Tegen het eind van de volgende morgen begon het schip met strategische patrouilles bij Strevmoy en Vaga.

Pilot whale skull brought onboard for analysis. Photo: Simon AgerSchedel van een griend , aan boord gebracht voor onderzoek.
Foto : Simon Ager
Secret underwater site of pilot whale graveyard. Photo: Simon AgerGeheim onderwaterkerkhof voor grienden.
Foto: Simon Ager
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: