Japan gebruikt Sea Shepherd om aandacht af te leiden van corruptiebeschuldigingen op IWC vergadering

13 juli 2011

Japan gebruikt Sea Shepherd om aandacht af te leiden van corruptiebeschuldigingen op IWC vergadering

Sea Shepherd supporters greet an IWC member. Photo: Dan MarshSea Shepherd supporters begroeten een lid van de IWC
Foto: Dan Marsh

Net als vorig jaar presenteerde de Japanse IWC-delegatie een kermisachtige powerpoint presentatie aan de afgevaardigden van de Internationale Walviscommissie (IWC). Ze noemden het “Veiligheid op Zee”. Natuurlijk moet Japan heel bezorgd zijn over de veiligheid op zee, gezien het feit dat zij, gedurende de tijd dat hun illegale vloot actief is geweest in de Zuidelijke IJszee, drie doden, onnoemelijk veel gewonden, een olieramp en twee catastrofale branden meegemaakt hebben. Maar deze powerpoint-show focust uitsluitend op de acties van Sea Shepherd tegen de illegale walvisvangst met de presentatie van video-opnames uit de televisieserie over Sea Shepherd, aangevuld met hun eigen video-opnames. De beelden worden begeleid door geluidsopnames van meldingen zoals “Mayday, Godzilla valt ons aan, Godzilla valt ons aan”.

Met veel drama werd de aanwezigheid van veel verfbommen, stinkbommen en een waterkanon onder de aandacht gebracht, maar uiteindelijk blijft het een feit dat Sea Shepherd geen enkele walvisvaarder verwond heeft, zoals ook blijkt uit hun eigen videomateriaal. Wat Sea Shepherd wél gedaan heeft is de hele Japanse walvisvloot naar huis sturen, met de staart tussen de benen, anderhalve maand te vroeg en met maar 17% van hun aangekondigde vangstquotum.

Andere afgevaardigden van de IWC, met name uit de Verenigde Staten, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland, blijven er bij Japan op hameren dat de IWC niet de juiste plaats is voor die onzin maar dat zij hun beklag moeten doen bij de IMO (Internationale Maritieme Organisatie, onderdeel van de V.N.). Maar de echte reden waarom Japan zoveel tijd verspilt aan dit onderwerp, is niet omdat zij erin geloven hiermee voor elkaar te krijgen dat Sea Shepherd wordt gestraft, maar omdat zij tijd willen rekken zodat er minder tijd is voor het hoofdpunt van de agenda – het voorstel van Groot-Brittanië om de omkopingspraktijken en de corruptie binnen de IWC te onderzoeken.

Verschillende Caraïbische en Afrikaanse staten die mét Japan vóór de walvisvangst stemmen in ruil voor buitenlandse hulp, lijken in zwaar weer terecht te komen. Niet vanwege de buitenlandse hulp; iedereen weet allang dat Japan graag ontwikkelingshulp ruilt voor stemmen. Het probleem is dat de corruptie nog veel smeriger is, met afgevaardigden van deze omkoopbare staten die hoge percentages van deze gelddonaties in hun eigen bodemloze zakken stoppen.

Het schijnt dat deze afgevaardigden tachtig procent van het geld dat zij krijgen voor hun zogenaamde onkosten voor de IWC, gewoon voor eigen gebruik aanwenden. Daar bovenop betaalt Japan voor hun kamers in luxe hotels, vluchten in businessklasse of eerste klasse en hele dure maaltijden, om nog maar te zwijgen over de meisjes die ze tot hun beschikking krijgen om hen te helpen ‘ontspannen’. Vorig jaar werd over deze praktijken in de Britse media gepubliceerd, en dit jaar besloot de Britse delegatie hierover ernstige vragen te stellen.
Wat langzaam zichtbaar wordt, is dat de IWC één van de meest corrupte internationale regelgevingsorganen in de wereld aan het worden is. Tegelijk is het één van de meest ineffectieve en tandeloze regelgevingscommissies ter wereld.

De IWC dóet klaarblijkelijk niets, regelt niets en dwingt niets af. De vergaderingen draaien enkel nog om schone schijn en zich poses aanmeten en zijn een plaats geworden waar politieke circussen opgevoerd worden, zoals de pogingen van Japan om Sea Shepherd te demoniseren op een plaats waar Sea Shepherd sinds 1987 niet mag komen om zich te verdedigen.

Ondertussen blijft Sea Shepherd de enige niet-gouvernementele organisatie die echt tegen de illegale acties van Japan vecht om naleving van de regels van de IWC af te dwingen. Al jarenlang is Sea Shepherd de enige organisatie die daadwerkelijk en effectief de illegale vangstcijfers van Japan naar beneden haalt. Het is daarom méér dan hypocriet dat Sea Shepherd de enige organisatie is die de vergaderingen van de IWC niet mag bijwonen.

En nét toen Sea Shepherd dacht dat de IWC het toppunt van belachelijkheid gehaald had, bleek dat Sea Shepherd zelfs het hotel niet in mocht waar de vergadering gehouden werd. Sea Shepherd weet ook dat de leden van andere organisaties die gezien worden in de buurt van onze aanhangers, de bijeenkomst niet meer mogen bijwonen. Daarom maken vertegenwoordigers van Greenpeace, de EIA (Environmental Investigation Agency) en de Whale and Dolphin Conservation Society zich snel uit de voeten uit angst dat de walvisjagers hen zouden zien rondhangen met de piraten van de open zeeën. Daarmee lijkt het of Sea Shepherd de vrouw van lichte zeden van deze beweging geworden is. De medestanders van Sea Shepherd zijn het met ons eens, velen steunen ons zelfs, maar zijn er als de dood voor om overdag met ons gezien te worden.

En toch heeft Sea Shepherd dit jaar meer leden op de been gebracht en heeft meer aanhangers op de trappen van de IWC gezien dan van alle andere niet-gouvernementele organisaties samen. De mensen laten weten dat: “Als er piraten nodig zijn om de walvissen te redden, dan zullen wij piraten zijn”.

Sea Shepherd zou het niet anders willen hebben, want als puntje bij paaltje komt, na alle schijnheiligheid en het gedraai, de voorgewende verontwaardiging en de hysterische aanvallen, het vermeden worden, uitgesloten worden, geboycot worden en belachelijk gemaakt worden, blijkt dat Sea Shepherd de levens van walvissen redt en er elk jaar méér redt dan het jaar ervoor. Als de illegale walvisjagers in december teruggaan naar de Zuidelijke Oceaan, zal Sea Shepherd sterker zijn dan ooit met Operatie Divine Wind. Sea Shepherd zal de walvisjagers opnieuw uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan drijven, ongeacht wat ze proberen om een halt toe te roepen aan de meest agressieve en meest vastbesloten organisatie die het zeeleven beschermt.

Genoeg is genoeg, de verschrikkelijk barbaarse en verwerpelijke wreedheid van de afslachtting van de grote en zachtaardige walvissen moet stoppen. En let op mijn woorden: dit zal niet beëindigd worden door aardig te zijn voor hun moordenaars en met het volgen van regels. Het zal eindigen door de enige taal te spreken die deze seriemoordenaars van walvisachtigen verstaan – economie, winst en verlies en de financiële uitputting. Het doel van Sea Shepherd is om de Japanse walvisvloot economisch tot zinken te brengen en hun illegale praktijken bankroet te laten gaan. Dit is wat de bemanningsleden van Sea Shepherd zullen bewerkstelligen met de verbeelding, moed, en passie van onze moedige schare internationale vrijwilligers. Tora, tora, tora! Wij trekken ons niet terug en geven ons niet over tot de walvisjacht voor altijd is beëindigd!

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: