Sea Shepherd komt in Jersey voor de walvissen op

11 juli 2011

Sea Shepherd komt in Jersey voor de walvissen op

(L to R) Georgie Dicks, Paul Watson and Howie Cooke holding bribe money. Photo: Simon Ager(L naar R) Georgie Dicks, Paul Watson en Howie Cooke met omkoopgeld.
Foto: Simon  Ager

Het is ironisch dat de Sea Shepherd Conservation Society, de enige organisatie die officieel geweerd wordt van het bijwonen van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), de meeste vertegenwoordigers op het eiland Jersey wist te verzamelen, meer nog dan alle andere aanwezige niet-gouvernementele organisaties bij elkaar.

Sea Shepherd supporters kwamen op eigen kosten uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Nederland, België, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Canada en zelfs Japan. Meer dan zestig supporters waren aanwezig, inclusief de 10-koppige bemanning van het schip van Sea Shepherd, de Brigitte Bardot, dat de haven van Saint Helier binnenliep op 9 juli 2011.

De Sea Shepherd bemanningsleden en supporters werden vergezeld door leden van Surfers for Cetaceans en Women Against Whaling voor het Hotel de France, waar de IWC bijeenkomt. De IWC afgevaardigden werden goed afgezonderd van de walvisverdedigers op straat, tot een man of 100 langs de bewakers wist te komen en hun protest tot aan de deur van de vergaderkamer van het Hotel de France wist te brengen.

Het hoofd van de beveiliging van de IWC verzocht de anti-walvisjacht menigte het terrein van het hotel te verlaten. Kapitein Paul Watson antwoordde dat ze zouden vertrekken, maar alleen als hen dat verzocht werd door de politie van Jersey.
"Jersey kent geen wetgeving voor huisvredebreuk, dus de bewakers hebben geen wettelijke bevoegdheid om ons te dwingen het gebied te verlaten", zei kapitein Watson. "Maar we zijn hier niet om problemen te veroorzaken  en we hebben zeker geen ruzie met de politie van Jersey. We waren in staat om onze bezorgdheid minstens een uur lang  op de drempel van de IWC neer te leggen, dus we zijn heel tevreden dat we de afgevaardigden op de hoogte hebben kunnen stellen van onze aanwezigheid.”

Stapels verouderde valuta uit Rusland, de voormalige Sovjetlanden, Irak en Zimbabwe werden in de lucht gegooid om de omkoping te symboliseren die Japan al jaren gebruikt om stemmen te kopen voor hun pro-walvisjacht beleid. Dit werd ook gedaan om het Britse voorstel om de corruptie binnen de IWC te onderzoeken te steunen.

Sea Shepherd is vooral geïnteresseerd in de ambities van de Japanse walvisjagers. "Als Japan terug keert naar de Zuidelijke Oceaan, dan keert Sea Shepherd ook terug naar de Zuidelijke Oceaan", zei kapitein Watson. "Zodra we horen dat ze terug gaan, zullen we onze boeg nogmaals richting het zuiden draaien om ze te onderscheppen.”
De 89 IWC leden zullen tot 14 juli 2011 in Jersey vergaderen.

Sea Shepherd supporters protesting IWC’s denial of attendance. Photo: Simon AgerSea Shepherd supporters protesteren tegen weigering van  IWC om Sea Shepherd toe te laten.
Foto: Simon Ager
Sea Shepherd supporters greet an IWC member. Photo: Dan MarshSea Shepherd supporters begroeten een IWC lid.
Foto: Dan Marsh
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: