Operatie Divine Wind

1 juli 2011

Operatie Divine Wind

Terugkeer naar de Zuidelijke Oceaan: de Antarctische walviscampagne van 2011-2012

Operation Divine Wind

De eerste aanwijzing dat de Japanse walvisvloot in december van dit jaar zou kunnen terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan kwam met de recente aankondiging dat het Japanse ministerie van Visserij de Japanse kustwacht heeft verzocht om een patrouilleboot te sturen om de Japanse walvisvloot terug te begeleiden naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

Hoewel het geen enkele praktische of economische zin heeft voor de Japanse walvisvloot om terug te keren naar de Antarctische wateren, lijkt de nationalistische factor de belangrijkste motivatie voor de aanhoudende koppigheid van de Japanse walvisjagers om door te zetten met hun onverantwoorde en illegale activiteiten in de Zuidelijke oceaan. Maar koppigheid moet worden beantwoord met koppigheid en de vastberadenheid van de Japanse walvisjagers om op wrede wijze walvissen te slachten moet worden beantwoord met een grotere vastberadenheid van de kant van de Sea Shepherd Conservation Society om hun illegale activiteiten te belemmeren en op te breken en de walvissen te beschermen.

De Japan Times berichtte: "De walvisvloot heeft vorig seizoen de activiteiten in de Antarctische Oceaan opgeschort als gevolg van acties van de Sea Shepherd Conservation Society, die in februari de vloot van vier schepen dwong naar huis terug te keren na veel minder walvissen gevangen te hebben dan gepland."

Japan zal tijdens de jaarlijkse vergadering volgende week van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), gehouden in de Britse Kanaaleilanden, proberen de Sea Shepherd activiteiten door Nederland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië te laten stoppen. Het Sea Shepherd schip de Brigitte Bardot zal aangemeerd zijn op het eiland Jersey, in de Kanaaleilanden, wanneer de IWC bijeenkomt.

"Wij zijn niet bezorgd over de Japanse dreigementen",  zei kapitein Paul Watson. "Japan heeft geen juridische basis om ons te stoppen en de Japanse kustwacht heeft geen wettelijke basis om een patrouillevaartuig naar de Zuidelijke Oceaan te sturen in december. Het is gewoon allemaal gebluf en gebral van het Japanse Ministerie van Visserij, met hun niet-aflatende pogingen om hun illegale activiteiten in de Zuidelijke Oceaan te rechtvaardigen. Japanse patrouilleboot of niet, als de walvisvaarders terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan, zullen de Sea Shepherd schepen terugkeren om hen tegen te werken."

Sea Shepherd is op zoek naar een vierde schip om aan haar expeditie toe te voegen voor Operatie Divine Wind. "We hebben één groot schip nodig voor elk van de harpoenschepen. De Japanse tactiek om onze twee grote schepen te volgen en onze positie door te sturen naar de fabrieksschepen werkt, maar ten koste van de jachtactiviteiten van elk harpoenschip", zei kapitein Locky MacLean. "Dit jaar was hun extra harpoenschip in staat om walvissen te doden, terwijl de andere twee de Steve Irwin en de Bob Barker volgden. We moeten dat derde harpoenschip tegen houden en daarvoor hebben we nog een schip nodig."

Naast het schenden van de internationale beschermingswet met betrekking tot de walvisvangst, zal Japan in strijd zijn met de regels van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) als ze met het Nisshin Maru fabrieksschip terugkeert ten zuiden van de 60ste breedtecirkel. Vanaf augustus 2011 zullen alle schepen die op zware stookolie varen de zone van het Antarctisch Verdrag niet meer in mogen varen. Bovendien is het illegaal voor militaire schepen om te opereren in de wateren van de Antarctisch Verdragszone. Als de Japanse kustwacht de walvisvloot zal begeleiden, dan zullen ze dat illegaal doen.

"Ik heb besloten om de volgende campagne Operatie Divine Wind (goddelijke wind) te noemen," zei kapitein Watson. "Het Japanse publiek is zich terdege bewust van de betekenis van 'kamikaze'. 'Kami' de 'wind' en 'kaze' vertaalt zich als 'goddelijk' of 'wind van de goden.' Wat dit betekent, is dat we een beroep doen op de 'goddelijke wind' om de walvissen tegen de wreedheid en criminele dodelijke activiteiten van de Japanse walvisvaarders te beschermen."

Sea Shepherd zal zich nooit terugtrekken onder bedreigingen en tegenwerking van de Japanse walvisvaarders en de Japanse regering. De Conservation Society zet zich in om illegale walvisjacht in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan te stoppen en zal gebruik maken van alle mogelijke agressieve niet-gewelddadige strategieën en tactieken om dat doel te bereiken.

"We zullen de walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan stoppen", zei kapitein Watson, "Ongeacht hoe lang de inspanning duurt, hoe gevaarlijk de risico's, of de offers die we moeten maken. We hebben op onze levens en vrijheid gezworen deze slachting te beëindigen, en we zullen dit nobele doel bereiken, of sterven in de poging daartoe."

Het Sea Shepherd vlaggenschip de Steve Irwin en de Brigitte Bardot zullen deze zomer grienden verdedigen in het Deense protectoraat van de Faeröer eilanden voordat ze terugkeren naar het zuidelijk halfrond om zich bij de Bob Barker aan te sluiten en opnieuw op te treden tegen de illegale activiteiten van de Japanse walvisvloot.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: