Zal Japan zich overgeven of de ‘Whale Wars’ in de Zuidelijke Oceaan escaleren?

29 juni 2011

Zal Japan zich overgeven of de 'Whale Wars' in de Zuidelijke Oceaan escaleren?

Will Japan surrender or escalate the Whale WarsZal de Japanse walvisvloot terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan? Logica, de wet, en praktische overwegingen suggereren van niet. Maar als het gaat om de walvisvangst handelt de Japanse regering niet praktisch, juridisch en rationeel, en dus is de toekomst van de walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan onvoorspelbaar in dit stadium.

Deze week was er een aanwijzing dat Japan weer eens tegen alle verstand in zou gaan met de melding dat de Japanse regering onderzoekt of het een Japans patrouillevaartuig van de kustwacht naar de Zuidelijke Oceaan kan sturen om de Japanse walvisvloot te verdedigen tegen Sea Shepherd Conservation Society. Japan 's persbureau Kyodo berichtte dat het Ministerie van Visserij de kustwacht heeft gevraagd om een boot te sturen om de walvisvloot te beschermen tijdens het komende jachtseizoen. Maar de Japanse kustwacht is praktischer dan het Ministerie van Visserij heeft gemeld; ze zijn terughoudend om deel te nemen en zeggen dat ze geen juridische basis hebben om dat te doen.

Als de Japanse walvisvloot terugkeert naar het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan, zullen zij hun schulden vergroten met nog meer subsidies van de Japanse regering. En in aanvulling op een flagrante schending van internationale behoudswetten, zullen zij ook in strijd zijn met de nieuwe wet, uitgevaardigd door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), die het verbiedt om zware stookolie te gebruiken onder de 60ste zuidelijke breedtecirkel.

Sea Shepherds lange afstands-achtervolgingsschip, de Bob Barker, is op dit moment in Australië, volledig omgebouwd en klaar om op korte termijn naar de Zuidelijke Oceaan te vertrekken. Het vlaggenschip Steve Irwin en de Brigitte Bardot zijn op weg naar de Noord-Atlantische Oceaan om grienden te verdedigen op de Faeröer eilanden. Beide schepen zullen echter in staat zijn om ruim voor het begin van het walvisseizoen in oktober terug te keren naar de Zuidelijke Oceaan.

Sea Shepherd is ook het gebruik van een extra vierde, snel, ijsversterkt schip aan het onderzoeken om klaar te zijn om de Japanse walvisvaarders en eventuele Japanse kustwachtschepen aan te pakken, mochten ze besluiten om de stropersvloot te escorteren.

De introductie van een Japans kustwachtschip zal leiden tot een aantal interessante politieke dilemma's voor Japan en Australië en voor de ondertekenaars van het Antarctisch Verdrag, aangezien militaire vaartuigen verboden zijn in de zone van het Antarctisch Verdrag.

Sea Shepherd oprichter en voorzitter kapitein Paul Watson heeft goede hoop dat de Japanse walvisvloot in december niet zal terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan, maar als ze dat doen, zal Sea Shepherd weer klaar staan om ze te belemmeren. "We zijn voorzichtig optimistisch", aldus kapitein Watson: "Maar we zijn bezig met de voorbereidingen om terug te keren naar Antarctica - voor het geval dat."

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: