Sea Shepherd redt het leven van een Tunesische visser

11 juni 2011

Sea Shepherd redt het leven van een Tunesische visser

M/Y BRIGITTE BARDOT – ONGEVALSVERSLAG
Haven van registratie: Fremantle, Australië

Rapportage door Siddarth Chakravarty, kapitein van de Brigitte Bardotby

Medic Megan Jolley attends to the injured fisherman. Photo: Simon AgerMedicus Megan Jolley verzorgt de gewonde visser
Foto: Simon Ager

Naam van de vissersboot: Tijani/ SF 2305/ Tunesische vlag/
Beschrijving – blauwe romp met twee witte strepen
Positie: 33 58 N; 014 08 E
Tijd     : 10 juni 2011, 11.30 uur

Om 11.00 uur voer de Brigitte Bardot van Sea Shepherd Conservation Society langs een aantal Tunesische sleepnetboten toen zij in het Frans via kanaal 16 een oproep van een vissersboot ontving. Er werd ons gezegd dat een visser aan boord van de Tijani in zijn pols gesneden had en dringend medische hulp nodig had.

Die ochtend waren er een paar incidenten geweest waarbij de tonijnvissers met hun boten agressief richting de Brigitte Bardot voeren. Hierdoor skeptisch geworden vroeg Sea Shepherd kapitein Siddarth Chakravarty uit India aan de vissersboot om de Brigitte Bardot te volgen tot zij één zeemijl van de groep verwijderd waren en waarschuwde hij de andere sleepnetboten de Brigitte Bardot niet dichter dan een halve zeemijl te naderen.

Kapitein Madjou van de Tijani werd gevraagd een roeiboot met de gewonde man en één begeleider te sturen, richting boeg van de Brigitte Bardot, en minimaal twee kabellengtes afstand te houden. Kapitein Madjou stuurde een roeiboot met drie inzittenden.

Sea Shepherd nam de gewonde visser, Lotfi genaamd, aan boord van de Brigitte Bardot zodat onze arts, Megan Jolley uit Hobart, Australië, hem kon verzorgen. Lotfis aderen in de linkerpols waren doorgesneden en hij verloor veel bloed. Jolley slaagde erin het bloeden te stelpen maar de wond was zó diep dat er interne hechtingen nodig waren. In plaats van te hechten koos Jolley ervoor een drukverband aan te brengen en zij adviseerde kapitein Madjou dat Lotfi binnen 15 uur naar het ziekenhuis moest, anders zou de wond levensbedreigend kunnen worden.

Terwijl Lotfi werd behandeld, zaten de twee andere vissers met de bemanning van de Brigitte Bardot te kletsen en wisselden informatie uit over hun activiteiten in de buurt.

De Brigitte Bardot heeft via kanaal 16 de visserij-inspectie van de Europese Unie herhaaldelijk opgeroepen, nadrukkelijk aangevend dat wij een medisch spoedgeval aan boord hadden en dringend hulp nodig hadden, maar wij kregen geen antwoord. Wij hebben alle communicatie met de Tijani op 1W via kanaal 16 gevoerd in de hoop dat de andere vissersboten hun vijandige houding zouden laten varen.

Met een reserveverband, een zak medicijnen, precieze instructies, en de belofte van kapitein Madjou dat Lotfi onmiddellijk naar een ziekenhuis zou gebracht worden, werd de visser naar de roeiboot gebracht en de Brigitte Bardot hervatte haar achtervolging van de vloot sleepnetboten.

The injured fisherman’s deep wound. Photo: Simon AgerDe diepe wond van de visser
Foto: Simon Ager
The Tijani tuna fishing vessel. Photo: Simon AgerDe tonijnboot Tijani.
Foto: Simon Ager
Injured fisherman returns to skiff. Photo: Simon AgerDe gewonde visser keert terug naar de roeiboot.
Foto: Simon Ager
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: