Operatie Blue Rage 2011 begint: Sea Shepherd vertrekt naar vijandige Libische wateren

1 juni 2011

Operatie Blue Rage 2011 begint: Sea Shepherd vertrekt naar vijandige Libische wateren om de tonijn te redden

The Brigitte Bardot cutting through the waves. Photo: Michelle McCarronDe Brigitte Bardot snijdt door het water.
Foto: Michelle McCarron

Operatie Blue Rage, de campagne van de Sea Shepherd Conservation Society ter bescherming van de blauwvintonijn, ging vandaag van start met het vertrek van twee van haar schepen vanuit de haven van Toulon, Frankrijk. De onder Nederlandse vlag varende Steve Irwin en de onder Australische vlag varende Brigitte Bardot vertrokken vandaag vanuit de haven van Toulon, Frankrijk, richting de wateren van het door oorlog verscheurde Libië. Sea Shepherds missie is om op zoek te gaan naar illegale tonijnvisserij van schepen die gebruik willen maken van de oorlog om deze ernstig bedreigde vis te vangen, en deze illegale visserij tegen te houden.

De twee schepen vertrokken nog voor hun geplande vertrek van 15.00 uur uit Toulon, om het risico te vermijden van een aanval door boze Franse vissers die het vertrek van de Sea Shepherdschepen wilden voorkomen.

De bemanning van Sea Shepherd bestaat uit zesenveertig vrijwillige bemanningsleden, waaronder 18 vrouwen en 28 mannen, die allen bereid zijn om actie te ondernemen ondanks de risico’s die de confrontaties met stropers in de vijandige Libische wateren met zich mee brengen. De bemanning vertegenwoordigt 17 nationaliteiten, waaronder 10 uit landen die lid zijn van de Europese Unie. De vertegenwoordigde landen aan boord zijn: Australië, België, Canada, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, India, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het doel van Operatie Blue Rage 2011 is in te grijpen bij alle visserij op blauwvintonijn die plaatsvindt in het gebied voor de Libische kust. Dit gebied is door de Internationale Commissie voor de Instandhouding van Atlantische Tonijn (ICCAT) en de Commissie voor Visserij van de Europese Unie gesloten voor de exploitatie van blauwvintonijn.

Operation Blue Rage 2011 campaign flag. Photo: Michelle McCarronDe campagnevlag van Operatie Blue Rage 2011. Foto: Michelle McCarron

De campagne en de beide Sea Shepherdschepen staan onder leiding van kapitein Locky MacLean aan boord van de Steve Irwin. Kapitein Siddharth Chakravarty uit India heeft de leiding op de Brigitte Bardot. Kapitein Paul Watson zal de directe leiding van de campagne overnemen als hij op 8 juni terugkeert naar de Steve Irwin.

"Onze missie is simpel," zegt kapitein Watson. "Elk tonijnschip dat we voor de Libische kust vinden, is illegaal bezig. We zullen hun netten kapot snijden, de vissen bevrijden, hun acties vastleggen en rapporteren bij de ICCAT en de Europese Unie. "

"Iedereen vraagt mij constant of dit een gevaarlijke operatie is", aldus kapitein Watson. "Natuurlijk is het een gevaarlijke missie, dat is waarom wij de enige organisatie zijn die dit oorlogsgebied ingaan. Wij gaan waar niemand anders durft te gaan en wij doen wat niemand anders durft te doen – de internationale natuurbeschermingswetgeving handhaven."

Tijdens de eerste Operatie Blue Rage campagne in juni 2010 onderschepte de Steve Irwin een tonijnstroper voor de Libische kust. Sea Shepherd sneed de netten door en bevrijdde meer dan 800 blauwvintonijnen.

"We vermoeden dat dit jaar veel gemakkelijker zal zijn," zegt kapitein MacLean. "Elke vissersboot in dit gebied is een doelwit voor onze interventie en we hoeven ons geen zorgen te maken over Libische vliegtuigen of marineschepen. We houden de NAVO-troepen op de hoogte van onze activiteiten en we zullen onze activiteiten rapporteren aan de bevoegde EU-ambtenaren. We kunnen niet toestaan dat de stropers profiteren van de oorlog door het vangen van deze prachtige bedreigde vissoort."

De voorzitter van de Franse afdeling van Sea Shepherd, Lamya Essemlali, coördineert de inlichtingen voor Operatie Blue Rage 2011. "We hebben genoeg bewijs dat er dit seizoen veel  pogingen gedaan zullen worden om te stropen in deze wateren, waarin door niemand gepatrouilleerd wordt. We verwachten dat we bijna zeker stropers tegen zullen komen die proberen te profiteren van de oorlog in Libië,” zegt Essemlali. “Een enkele blauwvintonijn kan $70.000 USD opleveren op de Japanse vismarkt. Dat zorgt voor een zeer sterke motivatie om de wetten te overtreden. 

 

The Steve Irwin before departure. Photo: Michelle McCarronDe Steve Irwin vlak voor vertrek.
Foto: Michelle McCarron
The Steve Irwin leaving Toulon, France. Photo: Michelle McCarronDe Steve Irwin vertrekt uit Toulon, Frankrijk.
Foto: Michelle McCarron
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: