Undercovercampagne van Sea Shepherd eindigt in rechtszaal

23 mei 2011

Undercovercampagne van Sea Shepherd eindigt in rechtszaal

Sea Shepherd sting campaign ends in court

Een undercoveroperatie van de Sea Shepherd Conservation Society heeft geresulteerd in een rechtszaak tegen een Californische handelaar in vis en schaaldieren die vlees van bedreigde walvissen uit Tokio importeerde en aan restaurants in de staat verkocht.

De 50-jarige Ginichi Y. Ohira, die naar verwachting schuld zal bekennen, is voor de federale rechtbank van Los Angeles aangeklaagd wegens het opzettelijk verkopen van producten van zeezoogdieren voor ongeoorloofde doeleinden, een misdrijf in strijd met de federale Wet ter Bescherming van Zeezoogdieren.

Volgens gerechtelijke documenten die City News Service in handen kreeg verkocht Ohira vlees van Noordse vinvissen aan restaurant ‘The Hump’ op het vliegveld van Santa Monica. Dit restaurant moest vorig jaar zijn deuren sluiten nadat federale aanklagers de eigenaar en chef-kok vervolgd hadden voor het verkopen van vlees van deze door de wet beschermde zoogdieren.

Undercoveragenten van Sea Shepherd, onder leiding van Sea Shepherdactivist Zoli Teglás, ontdekten het walvisvlees door meerdere bezoeken aan het restaurant. Het lukte Teglás, samen met Sea Shepherd bemanningslid Crystal Galbraith en Charles Hambleton, producent van The Cove, om deze illegale activiteiten te documenteren.

Galbraith stopte stukken van het vlees dat geserveerd werd in ‘The Hump’ in haar zak, zodat die later getest konden worden en bevestigd werd dat het vlees was van de noordse vinvis. Noordse vinvissen komen wereldwijd voor en hoewel ze een bedreigde diersoort zijn, wordt er soms op hen gejaagd in de noordelijke Stille Oceaan onder het mom van een controversieel Japans wetenschappelijk onderzoeksprogramma.

Dit bewijs zorgde ervoor dat Amerikaanse federale rechercheurs zich er mee bezig gingen houden en ‘The Hump’ uiteindelijk door de mand viel en gedwongen werd om permanent te sluiten. De aanklachten tegen het restaurant en de chef-kok liet men vallen nadat zij bekend hadden dat ze vlees van de noordse vinvis geserveerd hadden en nadat zij beloofden een substantiële donatie te geven aan organisaties ter bescherming van walvissen en andere bedreigde diersoorten.

In ruil voor het vervallen van de aanklacht moesten zij ook Ohira, die ongeveer 10 jaar geleden begon met het importeren van walvisvlees uit Japan, als hun leverancier aanwijzen. Volgens krantenberichten bestaat er voor dit misdrijf een maximale straf van een jaar in de federale gevangenis, een jaar onder toezicht, en een boete van $100.000 USD.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: