Sea Shepherd Galapagos lanceert handboek milieuwetgeving

18 mei 2011

Sea Shepherd Galapagos lanceert handboek milieuwetgeving

Sea shepherd galapagos launches environmental law manual

De Sea Shepherd Conservation Society Galapagos heeft met steun van het Ecuadoraanse ministerie van justitie een handboek op het gebied van milieuwetgeving gelanceerd met als titel: “Handboek voor de toepassing van strafrechtelijk milieurecht als instrument voor de bescherming van de natuurgebieden in de Galapagos”. Tijdens de presentatie op 13 mei 2011 hebben autoriteiten uit alle sectoren een kopie ontvangen van dit historische document.

Het handboek analyseert het belang van de natuurgebieden in de Galapagos.  De eilanden genieten internationale erkenning en bescherming van de Ecuadoraanse autoriteiten.

De bescherming ervan stamt uit 1936, toen de Galapagos werd benoemd tot het eerste nationale park in Ecuador. In 1978 werd de Galapagos het eerste UNESCO werelderfgoedgebied en 20 jaar later het eerste zeereservaat in Ecuador. Sinds 2005 zijn de Galapagos eilanden aangewezen door de Internationale Maritieme Organisatie als eerste kwetsbare maritieme zone in Ecuador.

De handleiding verklaart ook een bijzondere regeling op de Galapagos die is vastgelegd in de grondwet en ontwikkeld in een bijzondere wet (LOREG,1998). Deze wet zorgde voor invoering van strafrechtelijke sancties bij milieuovertredingen die zich voordoen in het zeereservaat en het nationaal park. Deze wet was de eerste in het land die de daadwerkelijke rol van het strafrecht bij de bescherming van het natuurlijke erfgoed van de Galapagos eilanden erkent. Deze wet straft de industriële visserij die plaatsvindt in het zeereservaat, alsmede de visserij van beschermde soorten zoals haaien.

Sea Shepherd presenteerde op de lancering het boek niet alleen als een nuttige handleiding voor gerechtelijke medewerkers, maar ook als eerste stap naar een broodnodig gespecialiseerd gerechtelijk systeem. Een gerechtelijk systeem dat de uitdaging aankan om het milieurecht te begeleiden en te handhaven in een nationaal park en een zeereservaat dat ook een UNESCO werelderfgoedgebied is.

Sea Shepherd zal blijven pleiten voor een gerechtelijk systeem dat de beginselen van het VN Handvest voor de Natuur en de vooruitstrevende groene aanpak van de nieuwe Ecuadoriaanse grondwet omarmt en handhaaft. Een gerechtelijk systeem dat wordt gesymboliseerd door een geblinddoekte Vrouwe Justitia, de romeinse godin van de rechtvaardigheid, die een weegschaal en een drietand van Neptunus vasthoudt, en beslist met de kracht van de rede en de ecologische rechtvaardigheid. En dat alles uit naam van het onzichtbare en het weerloze: de haaien die dit natuurlijke erfgoed bewoonden, lang voordat de mens dat deed.

(L to R): Capt. Alex Cornelissen, Col. Geovanny Leiva, Dr. Hugo Echeverria, Capt. Rocío Vinueza, Capt. José Luis Villacís, Lt. Cristina Proaño(Van links naar rechts): Kapt. Alex Cornelissen, Kol. Geovanny Leiva, dr. Hugo Echeverria, Kapt. Rocío Vinueza, Kapt. José Luis Villacís,  Lt. Cristina Proaño

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: