Sea Shepherd schepen patrouilleren tegen stropers in de Libische oorlogszone

13 mei 2011

Sea Shepherd schepen patrouilleren tegen stropers in de Libische oorlogszone

Photo: Gary StokesFoto: Gary Stokes

Vanaf volgende maand zullen twee schepen van de Sea Shepherd Conservation Society de kustwateren van Libië binnengaan, met als doel de Blauwvinstropers te onderscheppen en de illegaal gevangen vis te bevrijden om te voorkomen dat de soort bijna uitsterft. Dit gebied is in staat van oorlog omdat door de NAVO-gesteunde rebellen strijd leveren om de despotische dictator Muammar Gaddafi af te zetten,

De territoriale wateren van Libië zijn tot no-fly gebied verklaard door de NAVO, hetgeen betekent dat er geen controle op stroperij in de regio zal zijn. De NAVO is niet geïnteresseerd in illegale visserij, en inspecteurs van de Europese Unie of van de Internationale Commissie voor de Bescherming van de Atlantische Tonijn (ICCAT) zullen niet worden toegelaten in de Libische zone.

De stichting Greenpeace is niet bezig met een blauwvincampagne, hetgeen betekent dat de enige bescherming voor de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn in handen ligt van de aanwezigheid van twee Sea Shepherd schepen: het vlaggenschip Steve Irwin en de binnenkort om te dopen snelle onderscheppingsboot. De enige niet-militaire helikopter in deze zone zal Sea Shepherds helikopter Nancy Burnet zijn, aan boord van de Steve Irwin.

Dit zal een gevaarlijke campagne worden, maar de blauwvintonijn zal, tenzij ze effectief wordt beschermd, binnen een paar jaar uitsterven, en Sea Shepherd zal hen niet laten vallen. Afgelopen jaar, tijdens de eerste Operatie Blue Rage campagne in 2010, hebben Sea Shepherd bemanningsleden illegale stropers gelokaliseerd, ertegen ingegrepen en ongeveer 800 blauwvinnen bevrijd.

De voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk, Lamya Essemlali, heeft deelgenomen aan een vergadering met het Directoraat-Generaal voor Maritieme Zaken en Visserij van de Europese Commissie op 6 mei, 2011. Als gevolg daarvan zal de commissie de campagne activiteiten van Sea Shepherd in juni volgen; Sea Shepherd zal ook een compleet voortgangsrapport voorbereiden voor de commissie aan het eind van hun campagne. Voorafgaand aan het ondernemen van actie om de illegale vangsten vrij te laten zal Sea Shepherd met de commissie overleggen over de mogelijke onrechtmatigheid van de onderschepte schepen.

Click to view invitation from European CommissionKlik om de uitnodiging van de Europese Commissie te zien

Dit jaar zal de blauwvintonijn wat respijt hebben, omdat bijna de helft van de Franse blauwvinvloot in de haven zal blijven als gevolg van de intrekking van alle visvergunningen in Libische wateren voor alle in Frankrijk geregistreerde boten met Libische eigenaars. Tien van de tonijnschepen die opereren vanuit de Middellandse Zee-haven van Sete, zo’n 185 km (115 mijl) van de stad Toulouse, zullen in de haven worden gehouden omdat ze eigendom zijn van Libische bedrijven met banden met Gaddafi.

Het conflict leidde tot een vertraging van de kant van Libië bij de indiening van hun 2011 Atlantische blauwvinquota bij de ICCAT in Madrid. De ICCAT stelde vorig jaar de quota vast en kende medio april de vergunningen toe; het quotum van Libië werd geannuleerd. “Door de oorlog in Libië zullen zo’n honderd vissers uit Sete niet uitvaren dit jaar,” zei Raphael Scannapieco, eigenaar van vijf tonijnschepen, waarvan er drie zijn geregistreerd in Libië.

Het Libische quotum zou worden vastgesteld op 902 ton op een totaal van 12.900 ton voor alle landen voor het seizoen 2011, wat start op 15 mei. Echter, vissen wordt helemaal niet toegestaan in de Libische wateren dit jaar, wat de taak van Sea Shepherd, het identificeren en tegenhouden van stropers, dit jaar veel gemakkelijker maakt dan vorig jaar.

“De opbrengsten van de blauwvinstroperij zijn enorm,” zei Essemlali, voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk. “Dit soort ondernemingen waarmee snel veel geld kan worden verdiend trekken criminele elementen aan en we moeten elke voorzorgsmaatregel nemen om onszelf te beschermen tegen eventuele gewelddadige aanvallen.” De Sea Shepherd dekbemanning en de brugofficieren zijn uitgerust met kogelvrije vesten voor de campagne, voor het geval dat de stropers gewapend zijn en mogelijk gewelddadig.

Sea Shepherd zal niet ingrijpen tegen legale tonijnvisserij, hoewel we vinden dat elk zogenaamd legale quotum hoogst onverantwoord is, gezien de recente achteruitgang van blauwvintonijn door overmatige overbevissing en sterfte veroorzaakt door de BP olieramp in de Golf van Mexico, waar de Atlantische blauwvintonijnen paaien.

Frankrijk, Italië en Spanje vangen het grootste deel van de Atlantische blauwvintonijn die in de wereld geconsumeerd wordt, en 80 procent van de vangst wordt verkocht aan Japan. Blauwvintonijnen kunnen tot 650 kg (1433 pond) wegen en komen voor in de Noord-Atlantische Zee, Golf van Mexico en de Middellandse Zee, waar grote commerciële visserijen vaak de gevangen vis vetmesten in drijvende kooien.

Havenmeester Phillipe Friboullet in Sete, Frankrijk, zei dat de autoriteiten zouden worden geïnformeerd als een van de Libische boten de haven zouden verlaten zonder de benodigde visvergunningen. Er kunnen stropers worden verwacht uit Libië, Malta, Spanje, Tunesië en Turkije.

“We zullen gewapend zijn met de voorschriften en contact opnemen met de NAVO en de Europese Commissie als we verdachte activiteiten tegenkomen,” zei Sea Shepherd oprichter en voorzitter, kapitein Paul Watson. “ Elke blauwvinvissersboot of kooi die wordt gevonden in Libische wateren zal worden onderschept, de netten zullen worden opengesneden, en de vissen zullen worden vrijgelaten. Dit jaar is er geen tolerantie tegenover deze illegale stroperspraktijken en elke vis in elk net die we tegenkomen in Libische wateren zal worden bevrijd en vrijgelaten. ”

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: