Sea Shepherd Galapagos Update: deel 2

12 mei 2011

Sea Shepherd Galapagos Update: deel 2

Door operationeel directeur, kapitein Alex Cornelissen

Klik om deel 1 te lezen  

Sea Shepherd is ervan overtuigd dat al onze projecten een belangrijke bijdrage leveren aan een beter beschermd Galapagos zeereservaat. Helaas, dat alleen is niet genoeg - de oceanen zijn aan het sterven, en we kunnen de voortekenen daarvan nu zelfs hier  merken in onze beschermde wateren. Hoeveel ons werk voornamelijk dient ter bescherming van de Galapagos eilanden, wordt de belangrijkste strijd uitgevochten in de uitgestrekte oceanen overal ter wereld. De vangsten van internationale vissersvloten worden snel groter en, tenzij we het tij keren, zullen de gevolgen alleen maar grimmiger worden.

Het volgende is het tweede deel van Sea Shepherd’s overzicht van lopende projecten op de Galapagos:

"Snuffel" hondeneenheid-project

Ons langstlopende project in de Galapagos is nu in zijn vierde jaar, en volgende maand zullen we een nieuwe overeenkomst tekenen om dit succesverhaal voort te zetten met de Ecuadoriaanse Nationale Politie. Uniek voor Zuid-Amerika richt onze speurhondeneenheidzich uitsluitend op het opsporen van illegaal vervoer van wilde dieren. In de afgelopen jaren hebben we een reeks van gevallen meegemaakt waarbij smokkelaars werden tegengehouden terwijl ze probeerden endemische wilde dieren van de eilanden af te vervoeren. Soms door de lucht, maar ook over zee, onze hondeneenheid staat stevig op zijn poten om alle uitgaande goederen te controleren.

Smuggling attempt - land iguana wrapped in paperSmokkelpoging – landleguaan opgerold in papier
Smuggling attempt - lava lizard in a water bottleSmokkelpoging – lava hagedis in een waterfles

Smokkelaars bedenken de vreemdste manieren om dieren of delen van dieren langs de veiligheidscontroles te vervoeren. We hebben zeeleguanen gevonden die waren opgerold in kranten, lava hagedissen in waterflessen, en haaienvinnen gelaagd tussen kleding. Zeeschildpadden, kreeftenstaarten, zeepaardjes en veel andere soorten zijn ook gevonden en in beslag genomen.

Gelukkkig waren de arme dieren vaak nog in leven en konden ze teruggebracht worden naar hun oorspronkelijke omgeving in plaats van hun leven als een gevangene te moeten doorbrengen  in een terrarium van een of andere ontspoorde verzamelaar van wilde dieren. Helaas werd het in beslag genomen dier in veel gevallen simpelweg achtergelaten op het vliegveld door de crimineel, waardoor vervolging onmogelijk werd.

De politie-hondeneenheid heeft bewezen niet te bezwijken onder druk, zelfs niet tijdens het verhoren van een diplomaat  die illegaal een wild dier in zijn bagage draagt. Het uitstekende werk van deze eenheid wordt niet alleen geïllustreerd op de luchthavens en havens, ze voeren ook controles uit in huizen en bedrijven die ervan verdacht worden illegaal wilde dieren te huisvesten.

Meerdere personen zijn in bewaring gehouden maar ze worden vaak na betaling van een kleine borgsom vrijgelaten Nadat ze op borgtocht zijn vrijgelaten, komen ze gewoonweg niet opdagen voor hun rechtszaak, waarddor het moelijk is dit soort mensen voor hun criminele gedrag te veroordelen.

Ons juridische project probeert de sancties voor milieudelicten te verhogen en vult het hondenproject op vele manieren aan.

Shark Awareness Pack "Ron el Tiburon/Ron de Haai”

Ron de Haai zwemt in de zee en komt jouw kant op! Tijdens het recente bezoek van de Gojira aan de Galapagos was ons karakteristieke personage Ron de Haai aan boord van Sea Shepherd’s snelle onderscheppingsschip. Het Shark Awareness Pack begon als een project om schoolkinderen in de Galapagos te onderwijzen, en bleek enorm succesvol te zijn. De kern van dit project is een gids genaamd De Haaien van Galapagos. Dit boek belicht  de vele unieke aspecten van haaien in het Galapagos Nationaal Park. Echter, de interesse voor dit boek piekte toen we ons project “Ron de Haai” noemden. Ron is erg geliefd door kinderen, die in grote aantallen hebben deelgenomen aan de vele spelletjes en opdrachten die deel uitmaakten van dit project.

Alex Cornelissen and local schoolchildren learning shark awarenessAlex Cornelissen en lokale schoolkinderen leren over haaien Schoolchildren and Ron el TiburonSchoolkinderen en Ron de Haai

Op dit moment is “Haaien van Galapagos” alleen beschikbaar in het spaans, maar we proberen een engelse vertaling voor het publiek beschikbaar te maken. In een wereld waarin haaien met een alarmerende snelheid aan het verdwijnen zijn door de belachelijke vraag naar haaienvinnensoep, moeten we zoveel mogelijk bondgenoten maken als we kunnen voor ons doel. Mensen moeten ermee ophouden naar haaien te kijken als moorddadige monsters die er alleen op uit zijn om ons op te eten, en ze zien als wat ze daadwerkelijk zijn – essentiële, onvervangbare toproofdieren in onze kwetsbare oceanen.

Plannen voor 2011 en daarna

Sea Shepherd Galapagos is altijd aan het zoeken naar nieuwe manieren om de uitvoering van de wet en de handhaving ervan binnen het Galapagos Mariene Reservaat te verbeteren, en we moeten constant nieuwe manieren vinden om stropers en smokkelaars van wilde dieren te slim af te zijn. Met de immergroeiende menselijke populatie komen de dierlijke leefgebieden onder druk te staan. Zelfs in een plaats zo uniek en goedbeschermd als de Galapagos eilanden vinden mensen manieren om wat er overblijft van onze natuurlijke wereld verder te decimeren.

Sea Shepherd Galapagos werkt eraan om in beter contact te komen met andere Latijns-Amerikaanse landen. We willen een samenwerking bewerkstelligen en ervaringen delen die ons  land en andere landen zal helpen onze natuurlijk wereld te beschermen. Latijns-Amerika heeft veel natuurlijke wonderen langs de kust, veel om van te genieten maar ook veel dat op het spel staat.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: