Sea Shepherd vloot vaart uit voor zomercampagnes

14 april 2011

Sea Shepherd vloot vaart uit voor zomercampagnes 

Na een succesvolle overwinning op de walvisvaarders in het zuidelijke walvisreservaat in februari 2011 moest de vloot van Sea Shepherd reparaties en aanpassingen ondergaan om voorbereid te zijn voor de aankomende campagnes in de Middellandse Zee, de Faeröer Eilanden en in de wateren van de republiek Palau.

Het vlaggenschip de Steve Irwin en de Bob Barker zijn allebei in Australië om zich een nieuw, fris voorkomen te laten aanmeten dat passender is bij het warmere klimaat van de wateren waarin zij deze zomer zullen varen, terwijl de Gojira eerst bij Tahiti heeft aangelegd, en recenter bij de Galapagos Eilanden om gerepareerd te worden. Hieronder volgen gedetailleerdere reportages over elk van de schepen..

De Steve Irwin krijgt een 'Razzle Dazzle' nieuw kleurtje

Reportage van Locky MacLean, kapitein van de Gojira, vervangend kapitein van de Steve Irwin, Sea Shepherd scheepsoperaties.

The Steve Irwin sits in the dry dock. Photo: Joshua TrenterDe Steve Irwin in het droogdok.
Foto:  Joshua Trenter

Twee jaar na de laatste keer dat de Steve Irwin in Brisbane op het droge lag, rust de voormalig zwarte schoonheid in een droogdok in Henderson, West-Australië, om een hoognodige nieuwe renovatie te krijgen voor haar komende opdracht.

Een schip in een droogdok plaatsen is niet eenvoudig. Er moet een plan voor het dokken aan de scheepswerf overlegd worden, waarna de ingenieurs van de scheepswerf een kist of een reeks blokken bouwen waarop het schip komt te rusten als het uit het water is. Daarna, als het schip op de scheepshelling ligt en gecentreerd is, wordt het uiterst langzaam, door middel van krachtige windassen, op een platform gehesen, als een reusachtige lift. Uit het water ziet het schip er veel groter uit!

Dankzij het harde werk van onze vrijwillige dekbemanning is de Steve Irwin vorige week, toen zij bij het droogdok lag, met succes overgeschilderd in de ’Dazzle’ camouflagekleuren van de Eerste Wereldoorlog, om het schip te helpen afkoelen in een warmer klimaat en om onze tegenstanders, de illegale stropers en plunderaars van de oceanen, te intimideren. Bootsman James Brook zei: ”De bemanning is blij met de nieuwe kleuren van de Steve Irwin, het schip is heel wat afgekoeld met het grijze dek en iedereen is trots op het harde werk dat ze erin gestoken hebben voor de campagne in de Middellandse Zee.”

Terwijl ze uit het water lag is de romp van de Steve Irwin onder druk gereinigd en gezandstraald om begroeiing en oude verf te verwijderen, de propeller is gerepareerd van de lichte schade die hij opgelopen had in de wateren van Antarctica tijdens Operatie No Compromise en zinkanodes zijn opnieuw aangebracht om de stalen romp van corrosie te vrijwaren. Alle onderwaterkleppen zijn nagekeken en hebben een onderhoudsbeurt gehad, evenals de boegschroef en alle waterinlaten.

De mecaniciens hebben veel werk gestoken in het repareren van generators en hoofdmotoren, en hebben ervoor gezorgd dat alle systemen klaar zijn voor de aanstaande lange reis. De romp zelf heeft een laag grondverf en een laag aangroeiwerende verf gekregen, zodat een gladde afwerking ontstond die de reis efficiënter maakt qua energieverbruik.

Vanaf hun terugkeer uit de Zuidelijke IJszee heeft de bemanning van de Steve Irwin minder dan één maand de tijd om het schip klaar te maken voor de volgende missie. Die missie ligt in de Middellandse Zee, waar Sea Shepherd de met uitsterven bedreigde blauwe tonijn zal beschermen en de illegale visserij zal dwarsbomen.

Uit naam van de hele Sea Shepherd bemanning dank ik jullie voor de ondersteuning van onze missies: het beschermen van de oceanen wereldwijd. Om onze missies te kunnen uitvoeren moeten onze schepen in goede en veilige staat zijn en dat vraagt tijd en geld. Wij danken jullie voor jullie onvermoeibare steun die deze noodzakelijke reparaties mogelijk maken.

De Bob Barker wacht op haar reparaties

Verslag van Locky MacLean, kapitein van de Gojira, vervangend kapitein van de Steve Irwin, Sea Shepherd scheepsoperaties.

Op zaterdag 9 april 2011 liep de Bob Barker binnen in de haven van Yamba, aan de Clarence rivier in Nieuw-Zuid-Wales, met kapitein Ian Brokenshire uit Hobart aan het roer.
Om goed voorbereid te zijn voor de campagne ter bescherming van de haaien in Palau later dit jaar, zal de Bob Barker hoognodige reparaties ondergaan op de scheepshelling van Hardwoods Slipway, bij MacLean in Nieuw-Zuid-Wales.

De bemanning van de Bob Barker heeft er hard aan gewerkt om het schip klaar te krijgen voor het hoogtij op 16 en 17 april, de beste tijd om de Clarence rivier op te varen naar het droogdok waar zij de week nadien gerepareerd wordt.

Eerste stuurman Vincent Hayes verklaarde: “Ze haalt het, kerel!” terwijl hij maandag vanaf de werf waar de Bob Barker nu ligt, de diepgang van de Clarence rivier stroomopwaarts tot de scheepswerf opmat met een dieptemeter en een loodlijn. Hij vond voldoende diepgang op het hele traject en met behulp van de 1,6 meter vloed op de zestiende, moet de verplaatsing naar het droogdok veilig zijn, met voldoende ruimte onder de kiel.

Wij willen de gemeenschap van Yamba danken voor hun steun aan Sea Shepherd, evenals kapitein Simon McEvoy, havenmeester van Yamba, voor zijn hulp tijdens ons bezoek.

De bemanning kijkt ernaar uit om het schip de komende weken klaar te stomen voor de aanstaande campagne in de warme wateren rond Palau.

De Gojira doet de Galapagos aan op weg naar het Panamakanaal

Verslag van Alex Cornelissen, directeur van Sea Shepherd Galapagos, voormalig kapitein van de Bob Barker 

Sea Shepherd Galapagos Director Alex Cornelissen (left), Ben Ayala, Coordinator Malena Garcia. Photo: Simon AgerSea Shepherd Galapagos Directeur Alex Cornelissen (links), Ben Ayala, Coördinator Malena Garcia. Foto: Simon Ager

Eerder deze week bracht de Gojira een kort bezoek aan het eiland Santa Cruz in Galapagos. De Gojira kwam uit Frans-Polynesië, is nu onderweg naar Panama en zal doorvaren naar de Middellandse Zee voor het tweede jaar van Operation Blue Rage om de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn te beschermen.

Na twee weken op zee keek de bemanning van de Gojira ernaar uit hun benen te kunnen strekken. Sea Shepherd Galapagos was blij de Gojira te mogen verwelkomen. De belangstelling van het publiek voor dit snelle onderscheppingsvaartuig was overweldigend en zorgde ervoor dat de vrijwillige bemanning van de Gojira en de medewerkers van het kantoor in de Galapagos twee volle dagen doorbrachten met het geven van rondleidingen op het schip.

In de Galapagos groeit de steun voor ons gestaag en dat is zeker gedeeltelijk te danken aan het succes van de televisieserie Whale Wars. Dat het schip, dat dit jaar zo prominent deelnam aan de campagne, de Galapagos aandoet, zal er zeker toe bijdragen dat de steun voor ons op de eilanden verder toeneemt.

Marcel Wensveen, projectmanager van AIS, doneerde onze “Ron de Haai” vlag aan de Gojira, op voorwaarde dat deze met trots wordt gevoerd als het vaartuig komende zomer in de Middellandse Zee aankomt. Wij hopen dat ons “Shark Awareness” pakket aan zal slaan in de aanleghavens op weg naar en in Europa.

Sea Shepherd Galapagos zit middenin het AIS project en werkt nauw samen met de marine van Ecuador en de dienst Galapagos Nationaal Park. Gezien het krappe reisschema van de Gojira was er geen tijd om een van de bouwlocaties aan te doen

 Op zondagavond 10 april 2011 voer de Gojira uit richting Panama.

Sea Shepherd's Changing of Colors

Video credit: Tim Watters - http://fair-projects.org/ (1:00)

A volunteer sandblasts the side of the Steve. Photo: Joshua Trenter

Een vrijwilliger zandstraalt de zijkant van de Steve Irwin.
Foto: Michael Morrell

(Left to Right) Dan Villa, Locky MacLean, Josh Trenter, Brian Race. Photo: Jeff HansenKapitein Locky MacLean en vrijwilligers pauzeren voor een foto bij de propeller.
Links naar rechts : Dan Villa, Locky MacLean, Josh Trenter, Brian Race.
Foto: Jeff Hansen
Gojira entering Puerto Ayora in the Galapagos. Photo: Simon AgerDe Gojira loopt de haven van Puerto Ayora binnen in de Galapagos.
Foto: Simon Ager
Gojira crewmembers joined by local supporters. Photo: Simon AgerBemanningsleden van de Gojira met  lokale supporters.
Foto: Simon Ager
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: