De zoektocht naar de Berserk gaat door

26 februari 2011

De zoektocht naar de Berserk gaat door

The Steve Irwin cuts through the frigid Ross Sea waters searching for the Berserk. Photo: Barbara VeigaDe Steve Irwin snijdt door de ijskoude wateren van de Ross Zee op zoek
naar de Berserk.
Foto: Barbara Veiga

Het Sea Shepherd schip Steve Irwin is van McMurdo Sound op weg naar het noorden en zal naar het vermiste Noorse jacht Berserk blijven zoeken langs de westelijke kust van de Ross Zee.

"We hebben alle mogelijkheden uitgeput, onze zoektocht is zeer zorgvuldig geweest en we hebben het gebied van het zuidelijke einde van McMurdo Sound noordwaarts tot aan Franklin Eiland drie keer doorzocht", zei kapitein Paul Watson. "Het spijt me te moeten melden dat we alleen het reddingsvlot en de inhoud ervan gevonden hebben, op twee afzonderlijke locaties. Het vlot werd gevonden op 45 mijl ten noorden van de plaats waar het noodsignaal is afgegeven, en het was leeg. De inhoud van het reddingsvlot werd 10 mijl ten zuiden van waar het noodsignaal was afgegeven gevonden. De omstandigheden zijn perfect, zowel de vlakheid van het water als het zicht voor de vliegomstandigheden. Als er wrakstukken, een omgeslagen vaartuig, of enig teken van de vermiste zeelui zouden zijn geweest, hadden we die gevonden. Kortom, er was niets te vinden."

Vanmorgen heeft de bemanning van Sea Shepherd de wateren rond Franklin Eiland doorzocht. Er is een kans dat de Berserk door de storm naar het noorden is gedwongen; Sea Shepherd zal die mogelijkheid onderzoeken. De zoektocht is nog niet afgeblazen. Sea Shepherd heeft contact met Nieuw-Zeeland Search and Rescue en zal blijven zoeken naar de Berserk tot de zoektocht officieel wordt afgeblazen

De Sea Shepherd helikopter met Chris Aultman logde 21 uur in de lucht voor deze zoekopdracht. Sea Shepherd waardeert het zeer dat de McMurdo basis ons heeft geholpen door helikopterbrandstof beschikbaar te stellen voor de zoektocht. De Steve Irwin heeft gezocht in een rasterpatroon over de volledige oppervlakte van de McMurdo Sound. De Steve Irwin heeft ook een bemande kleine boot ingezet om gebieden waar het grotere schip niet kon komen te doorzoeken.Emergency drinking water and paddle are recovered by Sea Shepherd. Photo: Barbara VeigaNooddrinkwater en peddel zijn teruggevonden door Sea Shepherd
foto: Barbara Veiga

De bemanning van Sea Shepherd was blij dat het weer en de toestand van de zee absoluut perfect waren voor een zoektocht. "Het vinden van een klein blauw ondergedompeld waterpakket in zo'n groot gebied laat zien hoe gedegen onze zoektocht was", aldus Steve Irwin kapitein Malcolm Holland uit Australië. "Als er iets te vinden was hadden we het gevonden."

Sea Shepherd ontdekte dat het EPIRB (noodbaken) in het schip was. Het is ontworpen om 24 uur lang een noodsignaal af te geven, maar zond maar 45 minuten uit. Het werd ontworpen om van een diepte van 10 meter uit te zenden, en moet handmatig geactiveerd worden. Het apparaat is niet gevonden. Dit kan betekenen dat het apparaat geactiveerd werd vanuit een zinkend schip en stopte met zenden toen het vaartuig onder de 10 meter zonk. Dit bewijs suggereert dat de Berserk zonk op de positie waar het noodsignaal werd uitgezonden, en dat het snel zonk, zonder dat de bemanning de mogelijkheid had om te ontsnappen. De combinatie van ruige zee, windvlagen van 155 kilometer per uur, temperaturen van 50 graden onder nul, dodelijke ijsschotsen en de stalen romp van het vaartuig hebben alle bijgedragen aan deze tragedie.

"Dit waren dappere mannen, ervaren mannen, maar hun kansen tegen de volle woede van de natuur waren onthutsend klein ", aldus kapitein Watson. "Ze waren echter hier in de ware geest van Amundsen, ze kenden de risico's en zij kozen er bewust voor deze te nemen, en zo waren zij dus alle drie meesters van hun eigen lot en kapiteins van hun eigen ziel."

De Sea Shepherd Conservation Society vond het een eer om deel te nemen aan deze historische zoektocht, maar we betreuren het dat de uitkomst geen gelukkige is geweest.

Kapitein Watson’s verklaring stelt: "Ik wil mijn bemanning bedanken, vooral mijn navigatieofficier Malcolm Holland uit Australië voor het leiden van de zoekacties, helikopterpiloot Chris Aultman uit de Verenigde Staten voor zijn 21 uur in de lucht tijdens de zoekactie, Cassandra Smith uit Australië voor het ontdekken van het reddingsvlot, wachtofficieren Nuño Ramos Fernandez uit Spanje en Luis Correia De Pinho uit Australië voor hun waakzaamheid, veiligheidsofficier Jeffrey Milstein uit de Verenigde Staten voor zijn operationele reddingservaring, en fotograaf Bárbara Veiga uit Brazilië voor het vastleggen van het bewijs . Dank ook aan de rest van mijn bemanning voor de lange uren en hun inspanningen. En een speciale dank aan Nieuw-Zeeland Search and Rescue voor de coördinatie van deze inspanningen, zo efficiënt van zo ver weg. "

Details van de zoektocht:
Tijd dat de zoektocht begon: 0700 uur (NZT), 24 februari
Totale zoektijd van de Steve Irwin ter land en ter zee: 52 uur tot 26 februari 11:00 uur
Gevlogen uren helikopter: 21 uur totaal, gemiddeld 2,4 uur per vlucht
Afstand die gevlogen werd: 1550 nautische mijlen, met een gemiddelde van 80 knopen.
Vierkante mijlen doorzocht: 3600 nautische mijlen.
Details zoekgebied:
Vanaf de ontdekking van het reddingsvlot dat verloren werd door de HMNZS Wellington, naar Kaap Bird, langs de kust naar Tryggve Point, en weer terug. Dan heel McMurdo Sound vanaf Backyard Bay en Inaccesible, noord naar Kaap Bird, met inbegrip van de kust van Kaap Royds naar Kaap Bird. Vervolgens de hele weg van Kaap Bird naar Geiki Baai in uitstekende zoekomstandigheden – waar we in een brede band langs de ijsrand zochten. Van daar uit 20 nautische mijlen recht naar het oosten en via het zuiden terug naar het schip. Vervolgens een corridorvlucht parallel aan de Steve Irwin in een gebied ten westen van Beaufort Eiland waar het reddingsvlot werd ontdekt, en nog eens 40 nautische mijl naar het noorden. Toen een zoekopdracht van het punt waar de reddingsboot van de Berserk werd ontdekt en nog eens 40 nautische mijl naar het noorden. De helikopter doorzocht daarna een baan tussen de reddingsbootlocatie en Bird Point. Wrakstukken van het reddingsvlot werden gevonden in de buurt van Horseshoe Baai. De helikopter maakte een vlucht in de buurt van Franklin Eiland en doorzocht de ondiepe wateren rond het eiland. Tenslotte een noordelijke route naar de 166e lengtegraad O.L, in de buurt van de westelijke oever van de Ross Zee.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: