Het reddingsvlot van het Noorse zeilschip Berserk is gevonden

25 februari 2011

Het reddingsvlot van het Noorse zeilschip Berserk is gevonden

The deck crew and Delta team work together to retrieve the empty life raft. Photo: Barbara VeigaDe dekbemanning en het Delta-team werken samen om het  lege reddingsvlot te bergen. Foto: Barbara Veiga

Om 09.57 uur (NZT) heeft Sea Shepherd helikopterpiloot Chris Aultman een Avon 8-persoons reddingsboot in zee gevonden op de positie 76 graden 40 minuten en 43,2 seconden zuiderbreedte, en 166 graden 01 minuten en 50,7 seconden oosterlengte.

De positie was slechts twee mijl van de Steve Irwin. Het reddingsvlot wordt binnengehaald, en de kenmerken komen overeen met de kenmerken van een vlot van de Berserk. Nieuw-Zeeland Search and Rescue is gewaarschuwd.

Het reddingsvlot was leeg, half gevuld met water, overdekt met ijs en de luifel was duidelijk half afgescheurd door de sterke wind. De condities op het tijdstip van bergen waren ideaal - spiegelglad water, geen deining, heldere lucht, en uitstekende zichtbaarheid.

De positie waar het vlot werd ontdekt ligt 45 mijl ten noorden van de plaats waar het noodsignaal was gegeven, en dat is in overeenstemming met de stroming en wind.

he deck crew lowers their inflatable boat into the water to recover the life raft. Photo: Barbara VeigaDe dekbemanning laat de rubberboot te water om het reddingsvlot te bergen.
Foto: Barbara Veiga

De bemanning van Sea Shepherd heeft meer dan 24 uur lang een zoektocht uitgevoerd in een zeer nauwkeurig patroon. De bemanning is ervan overtuigd dat als het jacht Berserk nog steeds drijvende was geweest, het niet zo ver naar het noorden zou zijn afgedreven als het vlot, en zou zijn ontdekt. Alle indicaties wijzen erop dat de Berserk is gezonken, en zeer snel is gezonken. De omstandigheden op dat moment waren extreem sterke wind, zeer lage temperaturen, zeer hoge golven en talrijke, zeer gevaarlijke ijsschotsen.

Kapitein Paul Watson betreurt het te moeten zeggen dat de drie vermiste zeilers waarschijnlijk het leven hebben gelaten op zee en dat berging van hun lichamen zeer onwaarschijnlijk is. De kust is afgezocht naar overlevenden.

"We zullen blijven zoeken, maar de boot en wrakstukken zouden niet verder naar het noorden zijn gedreven dan dit vlot. We hebben een zeer uitgebreide en zorgvuldige zoektocht gedaan in het gebied tussen de plaats van het noodsignaal en de vindplaats van het vlot. Naar mijn mening vormden de omstandigheden op het moment van de noodoproep een zeer ernstige bedreiging voor zo'n klein schip. In overweging nemend dat het noodsignaal automatisch werd verstuurd en de reddingsboot lijkt te zijn losgekomen nadat het schip was gezonken is het mijn mening, en ik hoop dat ik ongelijk heb, dat de Berserk snel zonk op het punt waar het noodsignaal het eerst werd ontdekt, naar een diepte van ongeveer 500 meter en op een afstand ongeveer zes mijl uit de kust op de positie van 77 graden en 25 minuten zuiderbreedte en 166 Graden, 03 minuten oosterlengte. Gezien de extreme omstandigheden is het onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, dat een van de bemanningsleden het schip heeft kunnen verlaten voordat het zonk. Helaas hebben we van overlevenden geen spoor gevonden. "

 

The Nancy Burnet helicopter spots the life raft. Photo: Barbara VeigaDe Nancy Burnet helikopter vindt het reddingsvlot.
Foto: Barbara Veiga

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: