De walvisvaarders zijn gestopt oostwaarts te vluchten en keren terug naar het westen

16 februari 2011

De walvisvaarders zijn gestopt oostwaarts te vluchten en keren terug naar het westen

The Steve Irwin en route to the Ross Sea. Photo: Barbara ViegaDe Steve Irwin onderweg
naar de Ross Zee.
Foto: Barbara Veiga

Nadat ze op volle kracht meer dan 2000 mijl oostwaarts hebben gevaren, en vlak voor ze door de Straat Drake de Zuidelijke Oceaan in voeren, heeft het illegale Japanse fabrieksschip de Nisshin Maru onlangs een complete u-bocht gemaakt en koerst nu weer west, dezelfde weg terug als ze de afgelopen week gevaren hebben. Eerste officier Peter Hammarstedt uit Zweden, aan boord van de Bob Barker die de Nisshin Maru volgt, meldde dat de walvisstropers, nadat ze om 17.00 uur GMT de positie van 64 graden 4 min. zuidelijk en 74 graden 10 min. westelijk bereikten plotseling handelden. De walvisvaarders verminderden ook hun snelheid en koersen westwaarts met 11 knopen, minder dan de snelheid van 14 knopen waarmee ze voeren toen ze oostwaarts gingen.

De ommekeer kan twee dingen betekenen. Ten eerste kunnen ze een grote cirkelvormige route terug naar Japan nemen, ten tweede kunnen ze terugkeren naar de walviswateren van de Ross Zee, waar de drie Japanse harpoenschepen mogelijk wachten om hun illegale slachting voort te zetten.

Berichten vanuit Japan dat het Japanse Agentschap voor Visserij de jacht heeft opgeschort, gaven niet precies aan hoe lang ze de jacht zullen opschorten. Het kan voor altijd zijn, voor dit seizoen, voor twee weken, of slechts voor een paar dagen. De drie schepen van Sea Shepherd, Steve Irwin, Bob Barker en Goijira, zullen in de Zuidelijke Oceaan blijven tot de walvisvaarders vertrekken.

 “Het Japanse Agentschap voor Visserij had geen andere keuze dan de walvisjacht op te schorten. Sea Shepherd heeft het opschorten van de jacht al afgedwongen sinds 9 februari en heeft 75% van alle walvisjacht in januari geblokkeerd,” zegt kapitein Paul Watson. “We zullen niet toestaan dat de Japanse walvisvaarders hier in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan nog een andere walvis vermoorden.”

Kapitein Alex Cornelissen van de Bob Barker staat in contact met de Chileense marine om de bewegingen van de walvisvaarder aan Chili door te geven. De Chileense overheid houdt de bewegingen van de Nisshin Maru scherp in de gaten, en heeft de Japanse walvisvaarders duidelijk gemaakt dat het jagen op walvissen en het vervoeren van walvisvlees door Chileense wateren illegaal is. Voorlopig blijven de Steve Irwin en de Goijira in de Ross Zee om de acties van de walvisvaarders af te wachten.

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: