Japanse walvisvaarders zenden een vals noodsignaal uit

6 februari 2011

Japanse walvisvaarders zenden een vals noodsignaal uitvideo

The paint splattered bow represents the whalers bloody actions in the Southern Ocean. Photo: Gary StokesDe met verf bespatte boeg staat symbool voor de bloederige acties van de walvisvaarders in de Zuidelijke Oceaan. Foto: Gary Stokes

Op vrijdag 4 februari zond het Japanse harpoenschip de Yushin Maru Nr.3 een internationaal noodsignaal uit vanuit de Ross Zee (71 graden, 58 minuten zuid en 176 graden, 48 minuten oost). Op het moment waarop het noodsignaal werd uitgezonden was het Sea Shepherd schip de Bob Barker  8 mijl verwijderd van het schip van de walvisvaarders . Het Sea Shepherd schip Gojira en twee opblaasboten van de Bob Barker voeren naast de Yushin Maru Nr.3.

Kapitein Locky Maclean aan boord van de Gojira en kapitein Alex Cornelissen op de Bob Barker zochten onmiddellijk radiocontact met de Yushin Maru Nr.3 om te vragen wat er aan de hand was. De oproep werd zowel in het Engels als in het Japans gedaan . De oproepen werden op film vastgelegd door de cameraploeg van Animal Planet die zich aan boord van de schepen van Sea Shepherd  bevindt, en gecontroleerd door de Australische Maritieme Instantie van de Veiligheid.

Het Institute for Cetacean research (ICR - Instituut voor Onderzoek op Walvisachtigen) liet een verklaring uitgaan waarin werd beweerd dat de noodoproep werd  gedaan omdat de Yushin Maru Nr.3 werd “aangevallen “ door Sea Shepherd . Tijdens de schermutseling ging de Yushin Maru Nr.3 plotseling doodstil in het water liggen . Sinds dat ogenblik , meer dan 48 uur geleden , is het schip niet in beweging geweest.

De Bob Barker is erin geslaagd te ontkomen aan de achtervolging door de Yushin Maru Nr.3 , en is nu op jacht naar de Nisshin Maru.

In overeenstemming met zijn verplichtingen op grond van het zeerecht bleef kapitein Maclean van de Gojira meer dan 48 uur in de buurt van de Yushin Maru Nr.3, teneinde hulp te kunnen bieden mocht dat nodig zijn. De Japanse walvisvaarders weigerden gedurende deze tijd echter oproepen te beantwoorden waarin gevraagd werd naar de aard van hun “noodsituatie”.

Uiteindelijk nam de Australische Maritieme Instantie van de Veiligheid contact op met kapitein Maclean met de mededeling dat de Yushin Maru Nr.3 niet in nood was en geen hulp nodig had . Met die bevestiging besloot kapitein Maclean het gebied te verlaten en verder te gaan met de zoektocht naar de walvisvaarders. De Yushin Maru Nr. 3 heeft de achtervolging van de Bob Barker gestaakt en doet ook niet mee aan de walvisjacht . Het is mogelijk dat het schip motorpech heeft.

Op de avond van 5 februari kwam de Steve Irwin in Wellington, Nieuw Zeeland, aan om brandstof en andere voorraden in te slaan voor alle drie de schepen van Sea Shepherd die zich in het  reservaat in de Zuidelijke Oceaan bevinden.

De kapitein van de Gojira reageert op de noodoproep van de Yushin Marur Nr.3 op 4 januari 2011

 
(Lengte: 38 seconden)

The Yushin Maru No. 3 getting dangerously close to the Gojira. Photo: Gary StokesDe Yushin Maru Nr.3 komt gevaarlijk dicht bij de Gojira. Foto: Gary Stokes The Yushin Maru No. 3 seen deliberately turning into the Gojira. Photo: Gary StokesDe Yushin Maru Nr.3 betrapt terwijl zij probeert de Gojira te rammen.
Foto: Gary Stokes
Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: