Jacht op de jagers door weer en wind

29 januari 2011

Jacht op de jagers door weer en wind

Verslag door kapitein Paul Watson

The Steve Irwin in relation to a large iceberg in the Southern Ocean (Photo: Simon Ager)De Steve Irwin in verhouding tot een grote ijsberg in de Zuidelijke Oceaan.
Klik om te vergroten
(Foto: Simon Ager)

Het is moeilijk om de zee te beschrijven, de weersomstandigheden, en de obstakels waar we elke dag mee geconfronteerd worden, terwijl we de Japanse walvisvloot achtervolgen. De uitgestrektheid van deze Zuidelijke Oceaan is overweldigend. De onvoorspelbaarheid van het weer is een constante verrassing, en het ijs, ja, het ijs is nog onvoorspelbaarder dan het weer.

Vanmorgen waren we omringd omringd door grote ijsschotsen waar volgens de ijskaarten geen ijsschotsen zijn. Kilometers verderop werd de Bob Barker ook gehinderd door een barrière van ijs. En wederom vaart de Nisshin Maru vrij rond. Niet op walvisjacht, maar buiten ons zichtveld, en wederom stellen wij alles in het werk om het schip te pakken te krijgen. Gelukkig is de Gojira over een paar dagen weer terug, en zal ze vrij zijn om te zoeken naar de walvisjagers, zonder gevolgd of gehinderd te worden.

De Steve Irwin moet terugkeren naar land voor brandstof. We hebben meer vertraging opgelopen dan ons lief is, en omgeven zijn door ijs is geen pretje als je brandstofreserves opraken. We hebben nog steeds de Yushin Maru No 2 aan onze achtersteven hangen.

De Bob Barker wordt ook gevolgd, en zo voorkomen ze dat we de Nisshin Maru kunnen benaderen, omdat ze onze coördinaten simpelweg doorgeven en het fabrieksschip zo bij ons uit de buurt kan blijven.

De helikopter Nancy Burnet geeft ons een voordeel, maar alleen als ze kan vliegen. Weersomstandigheden verhinderen dit voor meer dan de helft van de tijd. Al met al is het een enorme uitdaging, maar tot nu toe is dit seizoen al een ongelooflijk succes.

An iceberg in the Southern Ocean (Photo: Simon Ager)Een ijsberg in de Zuidelijke Oceaan
(Foto: Simon Ager)

Na de walvisvloot een maand lang te hebben achtervolgd, hebben we het fabrieksschip meer dan 4.000 nautische mijlen op de vlucht kunnen houden. Nog belangrijker is dat we twee van de drie harpoenschepen 30 dagen van de jacht af hebben gehouden. De derde walvisvaarder is zeker voor 50 procent van de tijd van de jacht afgehouden tijdens deze 30 dagen, omdat het schip op de vlucht was, moest werken zonder verkenningsschip en heen en weer aan het varen was om de andere schepen af te lossen, daarbij elke keer nodeloos honderden mijlen varend.

We schatten dat we zeker 75 procent van hun jachttijd hebben verspild, en wellicht meer. We hebben nu nog twee maanden te gaan.

Met de Gojira terug in actie zal de zoektocht naar de Nisshin Maru voortgezet worden en als deze eenmaal gelokaliseerd is, zal de Bob Barker haar gaan benaderen. Ondertussen zal de Steve Irwin tanken en terugkeren met verse voorraden voor alle drie de schepen, en tegen half februari zullen alle drie de schepen van Sea Shepherd volop in de achtervolging zijn tot het einde van het walvisseizoen.

Als we maar één schip meer ter plekke hadden, dan konden we het derde harpoenschip volledig uit de jacht houden. Maar we moeten het doen met deze situatie en de middelen die we hebben, en we doen dat zo goed we kunnen.

Om aan ons te ontsnappen heeft de Nisshin Maru een aantal wanhopige en gevaarlijke bewegingen door het dikke ijs gemaakt. We konden haar niet volgen zonder ernstige schade aan ons schip op te lopen, dus blijven we hen achtervolgen, zitten ze op de hielen en drijven ze vooruit, wetende dat ze continu over hun schouders kijken om te zien of er een zwart schip nadert.

De jagers zijn de prooi geworden, en onze jacht op deze walvismoordenaars zal voortduren totdat de stropers hun boeg naar het noorden draaien, richting Japan, en terug zullen keren met hun schamele, bloederige en onrendabele lading.

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: