Halverwege Operatie No Compromise

23 januari 2011

Halverwege Operatie No Compromise

Verslag van Kapitein Paul Watson

The Steve Irwin encounters a pod of humpbacks in the Southern Ocean

Dit is dag 54 van Operatie No Compromise en dag 25 sinds de Sea Shepherd Conservation Society de Japanse walvisvaarders vond. We zijn ongeveer halverwege de campagne, met waarschijnlijk nog zo’n 54 dagen te gaan tot de Antarctische winter de walvisjagers dwingt het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te verlaten en er weer een seizoen vol slachtingen voorbij is… hopelijk is het de laatste.

Ondanks dat dit het meest succesvolle jaar ooit wordt voor Sea Shepherd’s missie en het aantal gedode walvissen lager zal zijn dan ooit tevoren, blijft het een heel moeilijke en complexe campagne die plaatsvindt over honderdduizenden vierkante mijlen in vijandige weersomstandigheden, tussen ijsbergen en ijsschotsen. Het brengt met zich mee het coördineren van drie schepen, een helikopter en 88 bemanningsleden. Het brengt ook ingewikkelde logistieke taken met zich mee, zoals bijtanken,  bevoorraden, reparaties, lucht- en ijsonderzoeken, communicatie, en talloze andere details.

Het is nooit een gemakkelijke taak en zeker niet zo simpel als veel van onze tegenstanders denken. Onze campagnes zijn enorme Antarctische expedities, op elke mogelijke manier. Ze zijn groter in termen van schepen, bemanning, en uitrusting dan alle beroemde expedities van Shackleton, Scott of Amundsen bijna een eeuw geleden.

Het zeer positieve tijdens deze champagne, was dat we in staat waren de Japanse walvisvloot te vinden voordat ze ook maar één walvis gedood hadden. We konden ook het tankschip de Sun Laurel onderscheppen en zo de bevoorrading en brandstofvoorraad van de Nisshin Maru en de rest van de vloot afsnijden. Het belangrijkste was dat we twee van de drie harpoenschepen compleet afhielden van het jagen op walvissen, terwijl de derde samen met de Nisshin Maru bleef vluchten.

We hebben de vloot walvisvaarders de afgelopen 24 dagen over meer dan 4000 mijl achterna gezeten. Worden er walvissen vermoord? Mogelijk, maar niet veel.

We hebben de Nisshin Maru nog niet gevonden, maar dat doen we in elke campagne meestal niet tot februari. Vorig jaar konden we het fabrieksschip pas rond half februari vinden, en lukte het ons nog steeds om meer walvissen te redden dan de walvisvaarders konden doden.

Zoals in elke strijd in een afgelegen gebied, gaan er ook dingen fout. Ik moest de Goijira terug naar Hobart sturen voor een snelle reparatie aan de nieuwe scheepsdieselmotoren die we in november 2010 geïnstalleerd hebben. De Goijira zal echter terug in de Zuidelijke Oceaan zijn voor de Steve Irwin terug naar de haven moet om bij te tanken. De Bob Barker heeft voldoende brandstofvoorraad om tot in maart bij de vloot te blijven, en tegen die tijd zal de Steve Irwin terug zijn met genoeg brandstofvoorraad om Sea Shepherd’s interventie te verlengen tot het eind van het walvisseizoen.

Het bewijs van ons succes dit jaar zal te zien zijn rond april, wanneer de Japanse walvisvaarders hun statistieken met totaal aantal doden bekend maken. Deze statistieken zouden lager moeten zijn dan vorige jaren. Zonder twee van de drie harpoenschepen om te helpen bij het doden, en met de derde constant op de vlucht, is hun efficiëntie en productiviteit als industriële onderneming enorm verminderd. Het walvisseizoen 2010/2011 zal een financiële strop worden voor de Japanse vloot.

In het begin van het jaar arriveerde de walvisvloot al drie weken later in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, en ze kwamen met slechts vier schepen; het fabrieksschip en drie harpoenschepen, terwijl ze vorig jaar met een totaal van zeven schepen kwamen. Sea Shepherd keerde dit jaar echter sterker terug dan ooit tevoren, met drie schepen en een snellere helikoper met meer bereik.

Ik hoop dat Operatie No Compromise de laatste Sea Shepherd campagne in de Zuidelijke Oceaan zal zijn, maar als de Japanse vloot wel terug komt in December zijn wij van plan hier ook weer te zijn om hen te begroeten. Sea Shepherd zal zich niet terugtrekken voordat het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan wordt erkend en beschermd als een reservaat in de praktijk, in plaats van enkel in woorden.

Naast het success van onze campagne in de Zuidelijke Oceaan dit jaar, hebben we ook enkele overwinningen geboekt op PR-gebied, met de onthulling van Wikileaks dat Japan Sea Shepherd erkent als hun voornaamste obstakel in hun voortzetting van de walvisvangst. Wikileaks bevestigde ook dat  de intimidatie vanuit de Amerikaanse en Australische overheid, op verzoek van Japan, echt is, en geen paranoia van Sea Shepherd.

Het artikel genaamd De Japanse walvisvaart op de vlucht dat recentelijk werd gepubliceerd in de Sydney Morning Herald, is een teken van de positieve media-aandacht die we krijgen in Australië. 

De campagne van dit jaar in de Zuidelijke Oceaan kostte veel tijd en moeite van honderden toegewijde vrijwilligers. Tot nu toe hebben 88 bemanningsleden uit 22 verschillende landen meegedaan aan de campagne aan boord van onze schepen. Nog meer vrijwilligers zullen zich bij onze vloot voegen als de Steve Irwin in februari moet tanken. De vrijwilligers aan land in de havens van Australië en in steden over de hele wereld, hebben het mogelijk gemaakt de noodzakelijke fondsen te werven om de schepen te repareren, de Gojira aan te schaffen, de schepen van brandstof en bevoorrading te voorzien, en de haven- en communicatiekosten voor deze campagne te bekostigen. We zijn alleen in staat te doen wat we doen dankzij onze gepassioneerde vrijwilligers aan boord en aan land, en dankzij een stevige, loyale groep supporters over de hele wereld.

Sea Shepherd heeft een doel – we willen een einde maken aan alle walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. We zijn hier om de integriteit van het reservaat te verdedigen. Het is een simpel, eenvoudig doel en we hebben heel heldere regels over onze betrokkenheid. We hebben nooit een walvisvaarder verwond en zullen dit ook nooit doen, al zullen we hun schepen en uitrusting in de weg zitten. We zullen geen internationale wetten breken om dit doel te bereiken; Sea Shepherd is nog nooit aangeklaagd of bestraft voor een overtreding wat betreft het blokkeren en tussenbeide komen bij deze walvisjacht. Tot slot, wij zullen nooit een compromis sluiten wat betreft ons doel – wij accepteren geen enkele walvisvangst, wie het ook doet, wanneer dan ook, in dit reservaat. 

Als antwoord op het argument dat onze inspanningen de Japanse weerstand om een einde aan de walvisjacht te maken, versterkt, kunnen we mensen er alleen op wijzen dat het alternatief is ons over te geven aan de wil van de walvisjagers, en dat zullen we eenvoudigweg niet doen. Hetzelfde argument werd gebruikt tegen de verzetsbeweging tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Inderdaad, de weerstand van het blanke Zuid-Afrikaanse regime werd groter, maar uiteindelijk viel het onder de druk van de internationale publieke opinie.

Sea Shepherds strategie is zich te focussen op het veroorzaken van financiële schade voor de walvisvaarders. Onze bedoeling is om de Japanse walvisvaart economisch te doen zinken, hen failliet te laten gaan, en hen dan uit deze handel te drijven.

De dagen hier beneden in de Zuidelijke Oceaan zijn lang – letterlijk. Het aantal mijlen dat we hebben afgelegd is enorm, en de gevaren van het weer en het ijs zijn zeer reëel en altijd dichtbij.

Het moraal van de bemanning groeit echter elke dag dat we de walvisjagers verhinderen te jagen. Elke dag brengt ons waarnemingen van walvissen die niet geraakt worden door de wrede harpoenen, wat de bemanning er elke dag aan herinnert waarom we hier zijn en wie we vertegenwoordigen. Vandaag zagen we een groep orka’s, maar sinds we in de Zuidelijke Oceaan zijn, hebben we al het genoegen gehad in het gezelschap te zijn van bultruggen, dwergvinvissen,  gewone vinvissen, grienden en potvissen.

Deze walvissen zijn onze cliënten en zij zijn de reden dat we hier elk jaar vier maanden naar toe komen. We zijn hier om hun belangen te vertegenwoordigen. Zij zijn onze cliënten, en ons doel is de walgelijke walvisjacht in het reservaat in de Zuidelijke Oceaan uit te roeien. We zullen ons doel bereiken, hoe lang het ook duurt of hoe gevaarlijk het ook wordt… we zullen een eind maken aan de walvisjacht in het walvisreservaat!

UPDATE: Nisshin Maru gevonden!

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: