De Bob Barker bindt de strijd aan met de stropers in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan

10 januari 2011

De Bob Barker bindt de strijd aan met de stropers in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan

Delta team trying to slow the Yushin Maru No. 2 as it fires its water cannons at the exposed crewHet Delta-team probeert de Yushin Maru Nr. 2 te vertragen terwijl de blootgestelde bemanning belaagd wordt door de waterkanonnen.

De Zuidelijke Oceaan – De beschuldigingen van het Japanse harpoenschip Yushin Maru Nr. 2 dat de bemanning van de Bob Barker aanvalshandgranaten (de zgn. ‘flash bangs) naar hun schip heeft gegooid, zijn absoluut niet waar.  De Sea Shepherd Conservation Society is niet in het bezit van aanvalshandgranaten en heeft dit soort wapens ook nooit in bezit gehad. “Activisten gooiden minstens twee aanvalshandgranaten en een rookbom naar de YS2.”

Aanvalshandgranaten werden in 2008 juist door de Japanse kustwacht gebruikt tegen de bemanningsleden van Sea Shepherd, Sea Shepherd heeft deze gevaarlijke wapens echter nooit gebruikt als vergelding, en zal dit ook nooit doen. De Sea Shepherd bemanning heeft tijdens deze strijd wel stinkbommen en rookbommen gebruikt. Het doel van deze actie was te proberen de Yushin Maru Nr. 2 te weerhouden van haar achtervolging van de Bob Barker. Sea Shepherd ziet de voortdurende achtervolging van hun schepen als een provocatie om de Japanse walvisvaarders af te schrikken.

Zolang de harpoenschepen de Bob Barker en de Steve Irwin volgen, voorkomen ze dat Sea Shepherd in de buurt komt van de Nisshin Maru, maar daardoor weerhoudt Sea Shepherd hen wel van het jagen op walvissen. Het snelle onderscheppingsvaartuig de Gojira blijft ondertussen de Nisshin Maru westwaarts volgen.

The Delta team catches up with the Japanese harpoon vessel the Yushin Maru No. 2 amidst fierce seasHet Delta-team haalt het Japanse harpoenschip Yushin Maru Nr. 2 in op ruwe zeeDe poging om de Yushin Maru Nr. 2 van de Bob Barker af te schudden, was aanvankelijk succesvol. Maar de kleine Zodiac-bootjes die eerst de Yushin Maru Nr. 2 vertraagden, moesten helaas 80 mijl open zee overbruggen om terug te keren naar de Bob Barker, waarbij door de ruwe zee een van de bootjes schade op liep. De Bob Barker moest omdraaien om de bemanning op te pikken en in veiligheid te brengen. Door deze vertraging kon de Yushin Maru Nr, 2 de Bob Barker weer vinden.

Het ICR (Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen) verklaarde dat één van de kleine bootjes van de Bob Barker verstrikt raakte in haar eigen lijnen die gebruikt worden om de propellers te verstrikken en daardoor stil kwam te liggen. Deze verklaring is onjuist. De opblaasbare boot viel stil na de confrontatie met de Japanse walvisvaarder, en enkel door schade aan een van de drijvers door het langdurige beuken tegen de ruwe zee.

 “De moed van onze bemanning op de kleine boot is verbazingwekkend”, zei kapitein Paul Watson vanaf de Steve Irwin. “Ze waren dapper genoeg om tijdens deze onderneming een grote afstand van de Bob Barker af te varen, waarbij ze zichzelf vele uren blootstelden aan de ijskoude temperatuur, op een open boot, in water bezaaid met ijsschotsen en kleine ijsbergen.”

Zoals gewoonlijk beschreef de ICR de confrontatie als een ‘aanval’, maar merkte op dat de Yushin Maru Nr. 2 geen schade had opgelopen en dat er aan beide kanten geen gewonden waren.

Vandaag is de elfde dag sinds Sea Shepherd de Japanse walvisvaarders vond nog voor ze met walvisjagen konden beginnen. Sindsdien zijn de Yushin Maru Nr. 2 en de Yushin Maru Nr. 3 niet in staat geweest ook maar één harpoen af te vuren. De Yushin Maru Nr.1 is waarschijnlijk bij de Nisshin Maru, die westwaarts vlucht. Een vissersboot die hen zag op 9 januari gaf hun positie door aan Sea Shepherd. De afstand die de Nisshin Maru de afgelopen elf dagen heeft afgelegd, de snelheid waarmee ze varen, en het feit dat ze maar één harpoenschip bij zich hebben in overweging genomen, is de kans dat ze op walvissen jagen klein, en als ze al walvissen gedood hebben, zullen het er heel weinig zijn.

Op walvissen jagen terwijl je op volle snelheid op de vlucht bent, is niet erg efficiënt. Op walvissen jagen met slechts één harpoenschip is niet erg efficiënt. Op walvissen jagen met drie Sea Shepherd schepen op je hielen is ook al niet erg efficiënt.

Er zijn nog twee maanden te gaan, en Sea Shepherd zal de Japanse walvisvaarders blijven volgen tot het eind van het jachtseizoen om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk walvissen gered zullen worden.

divider

ICR PERSBERICHT
9 januari  2011

Actievoerders van de Bob Barker hebben het Japanse onderzoeksschip Yushin Maru Nr. 2 aangevallen. De Yushin Maru Nr. 2 (YS2), een Japans Antarctisch walvisonderzoeksschip werd vandaag onderworpen aan een aanval door het in Nederland geregistreerde schip de Bob Barker (BB). De aanval begon rond 18.00 u. Japanse tijd (JST) en duurde tot ongeveer 18.40 u.JST.

Rond 18.00 uur JST naderden twee zodiac-boten vanaf de Bob Barker snel het Japanse schip, en de activisten begonnen handmatig minstens twee aanvalshandgranaten en een stinkbom richting de YS2 te gooien. Eén van de aanvalshandgranaten landde op de boeg en de andere twee projectielen raakten aan bakboordzijde verstrikt in het beschermende net van het Japanse schip.

Ook gooiden de activisten een haak met touw over de leuning aan stuurboordzijde (waar het beschermende net is vastgemaakt) van de YS2. Daarnaast lieten de activisten in de zodiacs touwen te water met het doel deze te verstrikken in de schroef en het roer van de YS2. Rond 18.40 u. JST raakte één van de door de zodiac-boten meegetrokken touwen verstrikt in zijn eigen schroef en werd de zodiac onbestuurbaar. Toen de activisten in de andere zodiac dit zagen, staakten zij hun aanval op het Japanse schip.

Tijdens de aanval zond de Yushin Maru Nr. 2 een waarschuwingsboodschap uit en gebruikte het de waterkanonnen als preventieve maatregel om ervoor te zorgen dat de activisten niet dichterbij konden komen. De haak met het touw dat de activisten aan de YS2 vastmaakten, raakte vanzelf los en viel in zee.
De aanvalshandgranaat en de rookbom die verstrikt raakten aan de bakboordzijde  van het beschermende net brandden een tijdje maar gelukkig verspreidde het vuur zich niet naar het net zelf. De aanval resulteerde niet in gewonden bij de Japanse bemanning, noch in schade aan de YS2.

De Japanse onderzoekswalvisvaart in Antartctica (JARPAII) is een geheel legale activiteit, uitgevoerd onder de ICRW (Internationale Conventie voor de Regulatie van Walvisvaart). Het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen(ICR) veroordeelt de organisatie Sea Shepherd en zijn voortdurende gevaarlijke en gewelddadige actie tegen Japanse onderzoeksschepen in Antarctica ten zeerste. Wij doen een beroep aan alle betrokken landen, inclusief Nederland, onder wiens vlag de Bob Barker vaart, en Australië, de eigenlijke thuishaven van de SSCS schepen, te stoppen met het gedogen van de gewelddadige acties van Sea Shepherd en elke mogelijke maatregel te nemen om hen tegen te houden. Verder vragen wij deze landen met nadruk de criminele acties van SSCS te behandelen op een strikte en objectieve manier volgens de internationale verplichtingen.

Sea Shepherd Delta team taking a beating from the Southern OceanHet Sea Shepherd Delta team wordt wild door elkaar geschud in de Zuidelijke Oceaan

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: