De Gojira zet ballonnen in bij de “Whale Wars” in de zuidelijke oceaan

8 januari 2011

De Gojira zet ballonnen in bij de "Whale Wars" in de zuidelijke oceaan

Verslag van kapiteinPaul Watson

Crewmembers Larry Routledge and Ben Wilson fill a balloon with heliumBemanningsleden Larry Routledge en Ben Wilson vullen een ballon met helium

De Ross Zee begint te openen, en Sea Shepherd houd de kleine opening zorgvuldig in de gaten om te zien of de Nisshin Maru er doorheen probeert te glippen. Sea Shepherd weet dat de walvisvaarders daar naar binnen willen en dit jaar heeft het ijs tot nu toe hun entree vertraagd. Gelukkig voor de walvissen is de opening door het ijs op dit moment smal.
De Japanse walvisvloot is dit jaar uit slechts 4 schepen opgebouwd, de Nisshin Maru en haar 3 jachtschepen.

In plaats van het inzetten van de Shonan Maru Nr 2 als hun beveiligingsboot, heeft Japan gewapende kustwachtofficieren op de bestaande walvisjagers geplaatst

Twee van de jagers, de Yushin Maru Nr 2 en de Yushin Maru Nr 3, zitten Sea Shepherd sinds 31 december 2010, de dag dat ze hen voor het eerst tegenkwamen, op de hielen. Sea Shepherd kan met absolute zekerheid zeggen dat geen van deze Japanse schepen een walvis heeft gedood dit seizoen.

Blijft alleen de Yushin Maru Nº 1 over, die zich hoogstwaarschijnlijk bij de “Death Star der walvissen”, oftewel de Nisshin Maru, bevindt. Maar toch heeft de Nisshin Maru, die nu al acht dagen westwaarts vlucht, weinig tijd om te stoppen en walvissen te doden, want ze probeert tevens om het  Sea Shepherd schip de Gojira en de Nancy Burnet helikopter voor te blijven.

Sea Shepherd gebruikt ook een ander observatiemiddel gedurende de “No Compromise” campagne - weerballonnen die op grote hoogte kunnen worden ingezet met aangehechte camera’s en radardetectiemogelijkheden. Deze technologie stelt hen in staat om het fabrieksschip vanaf een afstand van meer dan 150 mijl in de gaten te houden.

Er is ´n mogelijkheid dat de Yushin Maru Nº 1 walvissen aan het jagen is, maar door het snelle tempo waarmee de Nisshin Maru zich verplaatst, 1400 mijl in de laatste 8 dagen, lijkt er niet genoeg tijd te zijn voor het opsporen, afschieten en overdragen van walvissen. In het ergste geval is de walvisvloot behoorlijk gehandicapt doordat twee van de drie harpoenboten geneutraliseerd zijn, terwijl de derde op de vlucht is en nauwelijks in een positie om het dagelijkse quotum aan het fabrieksschip te leveren

Dit betekent ook dat deze vier schepen elke dag grote hoeveelheden brandstof verbruiken en daar zeer weinig voor terug kunnen laten zien. En op een bepaald moment zullen de Nisshin Maru en haar kleine bende harpoenhooligans toch moeten tanken. Het voornemen van Sea Shepherd is om in te grijpen bij alle pogingen om te tanken. Het is verboden om grote schepen onder 60 graden zuiderbreedte bij te tanken, en als ze dit toch doen zou dat een schending zijn van het Antarctische verdrag.

De walvisvloot heeft nu een groot probleem. Als zij hun harpoenschepen van de achtervolging van de Bob Barker en de Steve Irwin af halen, hebben beide Sea Shepherd schepen de vrijheid om de Nisshin Maru op te sporen, zonder achtervolgers die constant onze positie doorsturen. Als ze hun volgschepen niet terugroepen hebben ze het hele seizoen twee jagers minder, wat hen een hele berg geld zal kosten. 

Bewijs dat de walvisvloot in ´n slechte financiële situatie verkeert is dat ze nu gedwongen zijn om harpoenboten in te zetten als volgschepen, waar ze in het verleden gebruik maakten van ´n specifiek beveiligingsschip zoals de Shonan Maru Nº 2 of de Fukyoshi Nº 68, en zo de harpoeniers vrij lieten om walvissen af te slachten. De walvisvloot verliest hoe dan ook; als ze ons blijven volgen verliezen ze, en als ze daarmee ophouden verliezen ze ook.

In de tussentijd heeft de Gojira geen achtervolgers en kan daardoor zoeken naar de Nisshin Maru met behulp van radar en weerballonnen die vanuit de lucht een oogje in het zeil houden.

Dit is de negende dag sinds Sea Shepherd schepen de Japanse walvisvloot ontdekten. De Japanse walvisvaarders zullen al snel tijd tekort komen om hun jachtquotum te halen. Ik denk dat we met zekerheid kunnen zeggen dat dit financieel gezien een desastreus jaar voor de walvisvaarders zal zijn, en een vernederend jaar voor de Japanse regering omdat ze er niet in geslaagd zijn om de doorn van Sea Shepherd te verwijderen uit het oog van hun verachtelijke walvisindustrie. 

Captain Locky MacLean and crewmember Kevin McGinty launching weather balloonsKapitein Lockly MacLean en bemmaningslid Kevin McGinty laten weerballonnen op Captain Locky MacLean launches a weather balloonKapitein Lockly MacLean laat een weerballon op
Crewmember Kevin McGinty readies a balloon for launchBemanningslid Kevin McGinty maakt een ballon klaar voor loslating A balloon floats up above the Southern OceanEen ballon drijft boven de Atlantische oceaan
Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: