Schermutseling tussen Japanse walvisvaarders en Sea Shepherd op de datumgrens

5 januari 2011

Schermutseling tussen Japanse walvisvaarders en Sea Shepherd op de datumgrens

The Gojira catches up to the Yushin Maru #2De Gojira komt langszij de Yushin Maru  #2

De Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Gojira zijn voor de tweede keer dit seizoen verwikkeld geraakt in een confrontatie, toen ze in de avond van 5 januari 2011 een harpoenschip, dat hen achtervolgde, van zich af probeerden te schudden. Deze confrontatie vond plaats op de internationale datumgrens, waarbij de schepen heen en weer voeren tussen de dinsdag en de woensdag.

De schepen van Sea Shepherd achtervolgen al zes dagen lang het Japanse fabrieksschip, de Nisshin Maru, vanaf het moment dat de Japanse walvisvloot op 31 december 2010 werd ontdekt. Sindsdien hebben beide vloten al duizenden zeemijlen afgelegd, terwijl de walvisvaarders proberen de achtervolgende schepen van Sea Shepherd van zich af te schudden.

Terwijl de Steve Irwin en de Bob Barker de Nisshin Maru achtervolgen, zit het schip de Yushin Maru #2 achter de Steve Irwin aan en volgt de Yushin Maru #3 de Bob Barker. De situatie is nogal gecompliceerd. Want terwijl de twee Sea Shepherd schepen achter de Nisshin Maru aanjagen, worden zij weer gevolgd door de harpoenschepen, die hun positie aan de Nisshin Maru doorspelen, zodat het fabrieksschip de achtervolgers voor kan blijven. Sea Shepherd heeft echter het voordeel van het hoge snelheidsschip de Gojira, dat vooruit kan varen en de achtervolging op de Nisshin Maru voort kan zetten.

Dit betekent ook, dat twee van de drie harpoenschepen nu niet op walvissen kunnen jagen, omdat ze voortdurend achter de schepen van Sea Shepherd aan zitten. De locatie van het derde harpoenschip is niet bekend, maar Sea Shepherd verwacht dat dit schip in de buurt van de Nisshin Maru zal blijven. Als de Nisshin Maru stopt om walvissen te doden, dan zal de Gojira het schip inhalen en diens positie doorgeven aan de twee andere schepen van Sea Shepherd. Kortom: De twee harpoenschepen zijn voorlopig uitgeschakeld als walvisjagers en het fabrieksschip en het derde harpoenschip hebben maar weinig tijd om te stoppen en naar walvissen te zoeken,  aangezien Godzilla hen voortdurend in de nek hijgt.

"Wat zich hier in de Zuidelijke Oceaan afspeelt is een kat- en muisspel tussen zeven schepen, vier aan hun kant en drie aan de onze, over een afstand van duizenden mijlen in deze afgelegen en gevaarlijke zeeën", aldus kapitein Paul Watson aan boord van de Steve Irwin. "Wij achtervolgen hen. Zij achtervolgen ons. Maar het belangrijkste is dat we allemaal op de vlucht zijn, dat we mijlen overbruggen en daarbij tijd winnen voor de walvissen. Elke dag dat zij geen walvis doden, is een overwinning. Wij kunnen deze achtervolging volhouden tot eind maart, tot het eind van het walvisvaartseizoen als het nodig is."

Bij de laatste confrontatie probeerde de Gojira de Yushin Maru #2 af te remmen. De walvisjagers reageerden met waterkanonnen en de bemanning van Sea Shepherd beantwoordde dat weer met stinkbommen.

 

The Yushin Maru #2 deploying their water cannonDe Yushin Maru #2 zet
waterkanonnen in
The Gojira in pursuit of the Yushin Maru #2De Gojira achtervolgt de
Yushin Maru #2

 

Operation No Compromise

Operatie
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: