Sea Shepherd vindt de Japanse walvisjagers voordat er ook maar één walvis is vermoord

31 december 2010

Sea Shepherd vindt de Japanse walvisjagers voordat er ook maar één walvis is vermoord

De Zuidelijke Oceaan – 148 °W, 63 °Z

Yushin Maru No. 2 when spotted by the Steve IrwinYushin Maru No. 2 gesignaleerd door de Steve Irwin (klik om te vergroten)

De vloot van de Sea Shepherd Conservation Society heeft de schepen van de illegale Japanse walvisjagers op de laatste dag van het jaar gevonden. In de onmetelijke Atlantische oceaan hebben de schepen van Sea Shepherd de Japanse vloot gevonden, nog voordat er ook maar één walvis is gedood. Dit is een belangrijke overwinning voor de walvissen en precies hoe voorzitter en oprichter van Sea Shepherd, kapitein Paul Watson, het nieuwe jaar wilde inluiden.

Rond 09:00 uur (Australian Eastern Standard Time), vond Sea Shepherd’s schip de Bob Barker een harpoenschip aan de rand van het ijs, 148 graden in westelijke richting. Het ongeïdentificeerde Japanse schip probeerde zuidwaarts te varen, om zo de Bob Barker weg te lokken van de Nisshin Maru.

Om 15:00 uur (Australian Eastern Standard Time), ongeveer 60 mijl naar het noorden, vond het vlaggenschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin, het Japanse harpoenschip Yushin Maru #2, midden in het ijs.

De Gojira en Sea Shepherd’s helikopter, de Nancy Burnet, vervolgen hun zoektocht naar de Nisshin Maru, het drijvende slachthuis van Japan..

De kunst van het vinden van de walvisjagers

The Bob Barker in the Southern OceanThe Bob Barker in de Zuidelijke Oceaan
 (klik om te vergroten)

Wetende wanneer de Nisshin Maru uit Japan was vertrokken en door in te schatten met welke snelheid het schip richting het zuiden zou varen, wist kapitein Watson ongeveer wat de dagelijkse voortgang van de Japanse walvisvloot was.

Hij besloot om met de Steve Irwin naar Wellington (Nieuw-Zeeland) te gaan en vervolgens naar beneden, richting Bluff, het meest zuidelijke puntje van het Zuidereiland. De Gojira bleef in Hobart en de Bob Barker bevond zich in het midden, in het zuiden van de Tasmanzee. Zo lieten we de Japanners zien dat ze Sea Shepherd daar hoe dan ook zouden tegenkomen.

Kapitein Watson ging ervan uit dat dit de walvisvloot zou dwingen richting het oosten te varen, om te voorkomen dat ze in de Tasmanzee ingesloten zou worden door de vloot van Sea Shepherd.

De walvisjagers hadden aangekondigd hun jachtgebied te zullen vergroten, om het voor Sea Shepherd moeilijker te maken hen te vinden. Maar de afgelopen zeven campagnes, waarbij Sea Shepherd hen heeft achtervolgd, is telkens gebleken dat de Japanse walvisjagers erg voorspelbaar zijn. Kapitein Watson vermoedde daarom dat zij aan het bluffen waren.

Toen de patrouille in de Tasmanzee doorgaf dat de walvisjagers ten noordoosten van Nieuw-Zeeland in zuidoostelijke richting voeren, schatte kapitein Watson in dat zij koers zetten naar de meest oostelijke grens van het gebied dat de Japanners hebben aangewezen voor hun zogenaamde onderzoek. Het gebied strekt zich uit tot 145°W en hun koers zou hen op de grootst mogelijke afstand van de uit Tasmanië en Nieuw-Zeeland vertrekkende Sea Shepherd schepen houden.

Kapitein Watson gaf kapitein Locky MacLean de opdracht om met de Gojira 60 graden oostwaarts te varen. Kapitein Alex Cornelissen kreeg de opdracht om met de Bob Barker 64 graden in oostelijke richting te varen en kapitein Watson ging zelf met de Steve Irwin 62 graden in oostelijke richting.

Op 31 december werden twee harpoenschepen gesignaleerd, 148 graden in westelijke richting. De onderschepping van de Japanse walvisvloot vond 1700 nautische mijlen ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland en 2300 nautische mijlen zuidwestelijk van Chili plaats.

“Dit is fantastisch”, zei chef kok van de Steve Irwin, Laura Dakin uit Canberra (Australië). “Voor het eerst in de geschiedenis van Sea Shepherd is het gelukt om de Japanse walvisjagers te lokaliseren voordat er ook maar één walvis is gedood.”

The Gojira in front of an icebergDe Gojira voor een ijsschots
(klik om te vergroten)
The Steve Irwin in the Southern OceanDe Steve Irwin in de Zuidelijke Oceaan
(klik om te vergroten)

 

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: