De Bob Barker neemt stropersmateriaal in beslag in de Zuidelijke Oceaan

24 december 2010

De Bob Barker neemt stropersmateriaal in beslag in de Zuidelijke Oceaan

De bemanning van de Bob Barker liet geen moment verloren gaan, terwijl zij wachtte tot de verlate Japanse walvisvaarders aankwamen in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan. Ze ontdekten een stroper, geen walvisjager maar een Patagonische tandvisstroper, die uit was op een beschermde vissoort, die doorgaans wordt verkocht onder de naam Chileense zeebaars of soms Antarctische tandvis.

divider

Het volgende is een verslag van Alex Cornelissen, kapitein van de Bob Barker, op 23 december 2010

Rond 21:25 uur zagen we een boei in het water. Bij nadere inspectie bleek dat deze geen markeringen of radio-ontvangers bevatte. Op datzelfde moment zagen we ongeveer 2 mijl verderop een tweede reeks boeien, die bij nadere inspectie eveneens niet van markeringen waren voorzien.

Sea Shepherd crewmembers pull in the illegal longlineSea Shepherd bemanningsleden halen de illegale vislijn uit het water

Tegelijkertijd zagen we een groot schip van ongeveer 70 meter lang, op een afstand van zo’n negen mijl. De Bob Barker nam voor advies contact op met kapitein Paul Watson, die adviseerde het schip op te roepen op kanaal 16 en ons te identificeren als ‘de Bob Barker, het patrouillevaartuig van de Zuidelijke Oceaan’. Wij deden deze oproep vier keer, maar in plaats van ons te antwoorden vluchtte het schip weg met een snelheid van 11 knopen.

Toen het schip op de vlucht sloeg, werd duidelijk dat dit een illegale vislijn was, bedoeld voor Patagonische tandvis. Onze bemanning begon met het binnenhalen van de eerste lijn om 22:30 uur. Het water was twee kilometer diep, dus een lange adem bleek nodig om bij een andere lijn te komen, die bevestigd was aan een kieuwnet. Het lukte ons om het net aan boord te krijgen.

Tijdens het binnenhalen van het net werden nog eens drie sets boeien ontdekt. Inmiddels hebben we twaalf oranje boeien verzameld - die uitstekend dienst kunnen doen als beschermingsboeien - en kilometers stevig en gedeeltelijk nieuw touw.

Het is illegaal om boeien, lijnen en netten uit te zetten zonder identificatienummers of de naam van het schip. Opgeteld bij het feit dat het schip niet reageerde op oproepen van de Bob Barker en onmiddellijk vluchtte, wees dit erop dat het schip aan het stropen was. De naam, vlag en identificatienummers van het schip konden niet geïdentificeerd worden, vanwege de grote afstand tot de Bob Barker.

Het in beslag nemen van illegale vislijnen en netten uit de Zuidelijke Oceaan is een gangbare activiteit geworden voor de Sea Shepherd Conservation Society, tijdens de laatste zeven jaar van haar Antarctische campagnes ter bescherming van de walvissen.

Sea Shepherd crewmembers approach the buoys in a Zodiac boat to search for markingsSea Shepherd bemanningsleden benaderen de boeien in een Zodiacboot om ze te onderzoeken op markeringen Hundreds of feet of illegal longline pile up on the deck of the Bob BarkerHonderden meters illegale vislijn opgestapeld op het dek van de Bob Barker
Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: