Vaarwel, geweldig Wellington

14 december 2010

Vaarwel, geweldig Wellington

Farewell to wonderful Wellington

Het Sea Shepherd schip Steve Irwin is vertrokken vanuit Wellington na een zeer kort maar geweldig vierdaags bezoek aan de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Alhoewel ze maar een paar dagen voordien op de hoogte was van onze aankomst, heeft de Nieuw-Zeelandse coördinatrice van Sea Shepherd, Lisa Baines, ongeloofelijk goed werk verricht om het bezoek te organiseren, inclusief publieksrondleidingen over het schip en een officiële po-whiri welkomst-ceremonie door de Te Ati Awa Maori-stam met inzegening van ons schip. We hebben ook bezoek en steunbetuigingen ontvangen van de Nederlandse ambassadeur, de burgemeester van Wellington Celia Wade-Brown en van Gareth Hughes, een lid van de Groene Partij uit het Nieuw-Zeelandse parlement.

Een po-whiri betekent twee groepen die samen komen, over de voorwaarden van hun samenwerking onderhandelen en afsluiten met de gasten die zich bij hun gastheren voegen om één te worden. Het is een spirituele of religieuze reis waar de goden, de hemel en de aarde worden erkend, voorvaderen worden herinnerd en waar verwantschapsbanden worden versterkt. Ook worden intenties bevestigd, problemen besproken en wordt er gelobbyd. Een po-whiri is dikwijls voorbehouden aan speciale bezoekers.

De po-whiri werd gevolgd door een hongi, de traditionele Māori - begroeting in Aotearoa. Hierbij drukken de deelnemers hun neuzen tegen elkaar bij een ontmoeting. Tijdens de hongi wordt de ha, of levensadem, uitgewisseld en gemengd. Door de uitwisseling van deze fysieke begroeting wordt men niet langer als manuhiri (bezoeker) beschouwd maar eerder als tangata whenua, een inwoner van het land. Het schip heeft ook een traditionele Maori-zegening gekregen.

Op dinsdagmorgen heeft de Steve Irwin een maximale hoeveelheid brandstof aan boord genomen om zo lang mogelijk in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan te kunnen blijven. Ook een volledige lading brandstof voor de helicopter werd ingeladen, en een grote hoeveelheid gedoneerde producten en voorraden.

Het schip is uit de haven van Wellington vertrokken op dinsdag, 14 december.

Onze speciale dank gaat uit naar al de vrijwilligers van Wellington en Christchurch, het Monsoon Poon restaurant voor het diner dat ze onze bemanning gaven, de familie Holden, Barbary Weir van Black Seed en Sam Manzanza voor hun optreden op het benefiet, Grant Muir voor de vlaggen, de burgemeester van Wellington Celia Wade-Brown en het Te Ati Awa volk.

Het was een wonderbaarlijk warme ontvangst: de bemanning zet nu koers naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, ten zeerste aangemoedigd door de steunbetuigingen van de Kiwi’s.

Farewell to wonderful Wellington Farewell to wonderful Wellington
Farewell to wonderful Wellington Farewell to wonderful Wellington
Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: