Samen sterk in Taiji

13 december 2010

Samen sterk in Taiji

De situatie in de Cove

Strategie, zekerheid, veiligheid.

Martyn, Scott, Andy, Steven, Yoshiko, Rupert, Nicole, Elora, Lisa, Mia, Mike, Thomas, LibbyMartyn, Scott, Andy, Steven, Yoshiko, Rupert, Nicole, Elora, Lisa, Mia, Mike, Thomas, Libby (Klik om te vergroten)

Libby Katsinis heeft de teugels van het Cove Guardian (Wachters van de baai) programma overgenomen van Scott West zonder een rimpeling in de discipline en toewijding voor de algehele strategie die Sea Shepherd toepast in onze inspanningen om een eind te maken aan de verschrikkelijke slachting van dolfijnen in Taiji. Het Cove Guardian programma is misschien wel het moeilijkste en frustrerendste project dat Sea Shepherd ooit heeft ondenomen. Onze vrijwilligers moeten extreem veel geduld, terughoudendheid en toewijding uitoefenen aan de strategie die Sea Shepherd heeft besloten uit te voeren.

In de afgelopen dertig jaar heeft Sea Shepherd directe actie ondernomen tegen stropers over de hele wereld. We hebben apparatuur vernietigd, walvisvaarders tot zinken gebracht en de stropers openlijk en aggressief aangevallen. De meeste van onze campagnes vonden plaats in internationale wateren en dit gaf ons de vrijheid om effectief en vastberaden tussenbeide te komen bij illegale activiteiten.

Taiji is anders. Het moorden vindt plaats in Japan en is legaal onder de Japanse wet. We kunnen niet legaal tussenbeide komen zoals we op open zee doen. Maar we moeten protesteren in de naam van gerechtigheid. We worden door deze omstandigheden gedwongen dit op een gedisciplineerde manier te doen.

Sea Shepherd Conservation Society begon de campagne tegen de slachting in Taiji in oktober 2003. In dat jaar hebben we afbeeldingen en filmbeelden vrijgegeven die wereldwijd de afschuwelijke slachtingen in de Cove op het nieuws lieten zien. In november 2003 sneden twee Sea Shepherd activisten de netten door en bevrijdden vijftien dolfijnen. Tot op heden zijn wij de enige organisatie die dolfijnen uit de Cove heeft bevrijd. De acties van Sea Shepherd dat jaar leidden tot de oprichting van barricades en beperkingen op de toegang tot de Cove.

Het gevolg van die actie was de opsluiting van Allison Lance en Alex Cornelissen voor vier weken, een boete van 8300 US dollar, en deportatie uit Japan. Dit was natuurlijk geen slechte prijs voor de levens van vijftien dolfijnen. Het meest serieuze gevolg was de verhoogde beveiliging die het nu vrijwel onmogelijk maakt de netten door te snijden en dolfijnen te bevrijden.

Sinds 2003 is de belangrijkste ontwikkeling de productie en het uitbrengen van de film The Cove en het feit dat deze ongelooflijke film in 2009 een Oscar heeft gewonnen voor de Beste Documentaire. Deze film richtte de internationale aandacht op Taiji in Japan, waardoor het de meest beruchte wrede stad in de wereld werd – een stad zonder medeleven, een plaats waar misdadigers boosaardig hele families weerloze dolfijnen doodsteken en -hakken in de moordbaai.
Sea Shepherd zag een kans liggen om te profiteren van de impuls die The Cove deze campagne gaf en dus riepen we de Cove Guardians in het leven.

Michael Dalton, voorheen aangesloten bij Sea Shepherd Brisbane, arriveerde in de eerste week van september in Taiji om het programma op te starten. Helaas was Dalton’s verblijf, door een aantal factoren, slechts van korte duur, en is hij op geen enkele manier meer betrokken bij Sea Shepherd. Kapitein Paul Watson mobiliseerde onmiddellijk Scott West om de plaats van Michael Dalton in te nemen. Met de komst van Scott en zijn 16-jarige dochter Elora werd een solide basis gelegd voor de Cove Guardians. De strategie was eenvoudig. We zouden een team aan land hebben gedurende het hele moordseizoen. We zouden niet toestaan dat dolfijnen uit het oog en uit het hart zouden sterven. De baaibewakers zouden toezien en vastleggen hoeveel dolfijnen de Cove in werden gedreven en gedood, hoe ze werden vermoord, en dan de moorden rapporteren aan de wereld.

Sea Shepherd wil niet dat deze kwestie vergeten wordt door het publiek en de continue rapportage van getuigen aan land zou helpen deze kwestie levend te houden.En dat heeft het gedaan! De Cove Guardians in Taiji worden ondersteund door duizenden mensen van over de hele wereld die schrijven, e-mailen, faxen en bellen naar Japanse ambassades en consulaten. Onze missie is om zeker te maken dat de wereld de dolfijnen van Taiji niet vergeet. We zijn hier om de vissers eraan te herinneren dat de wereld door onze ogen meekijkt.

We kunnen niet nogmaals de netten doorsnijden en de dolfijnen vrijlaten zoals we in 2003 deden. De beveiliging is gigantisch streng en iedere poging om het toch te doen zou het benodigde excuus zijn voor de autoriteiten om de Cove Guardians weg te sturen, alsmede ieder ander die naar Taiji komt om de dolfijnen te ondersteunen. Hoewel we zijn benaderd door vele mensen die bereid zijn de gevangenis in te gaan voor het bevrijden van de dolfijnen, is elke poging daartoe praktisch niet uitvoerbaar en zou resulteren in falen. Dit falen zou tot gevolg kunnen hebben dat alle buitenlanders uit Taiji worden verwijderd. De vissers willen niets liever dan dat iemand hen van een excuus voorziet om de Sea Shepherd Cove Guardians buiten spel te zetten.

Om deze reden is Sea Shepherd gedwongen om zich te distantiëren van alle individuen en groepen die in Taiji aankomen met een onbekende agenda. We zijn zeer verheugd samen te werken met Earth Island Institute en Ric O’Barry, de Ocean Protection Society, Surfers for Cetaceans, Hardy Jones en Blue Voice en de Taiji Action Group. Dit zijn allemaal groepen die hier al enige tijd bij betrokken zijn en bewezen hebben effectief te zijn.

Ironisch genoeg zijn de mensen waar we problemen mee hebben de mensen die vroeger verbonden zijn geweest met Sea Shepherd. Nauwelijks verrassend eigenlijk, aangezien Sea Shepherd enkele zeer gepassioneerde mensen aantrekt. Helaas staat passie zonder geduld , discipline en focus garant voor een fiasco.

De Europese groep Blackfish is een groep die bestaat uit voormalige Sea Shepherd bemanningsleden die eerder in het seizoen faalden in hun poging netten door te snijden in de binnenste haven van Taiji. Zij hadden de passie maar misten de focus en discipline. Het resultaat was dat er geen dolfijnen werden bevrijd, maar wel kwam er verscherpt toezicht en grotere druk op de Cove Guardians.

Een andere groep die zichzelf Oceanic Defense noemt had misleidende informatie op hun website en sociale netwerksites geplaatst, waarin werd beweerd dat zij een grote ploeg medewerkers hadden in Taiji. Zij dreigden de vissersboten tot zinken te brengen en netten door te snijden. Het enige probleem was dat ze geen enkel persoon in Japan hadden, hoewel zij fondsen aan het werven waren onder het voorwendsel dat ze mensen ter plaatse hadden. Wat zij daadwerkelijk deden is meer druk brengen op Scott West en de Cove Guardians. En ze hebben waarschijnlijk bijgedragen  aan het falen van Blackfish door het verhoogde toezicht dat werd uitgevoerd in antwoord op de nepbedreigingen van Oceanic Defense.

Momenteel is er een andere groep die net is gearriveerd op Taiji, genaamd Eyes on Taiji, opgericht door voormalig Sea Shepherd lid Michael Dalton uit Brisbane, Australië. Sea Shepherd is niet op de hoogte van de strategie en tactieken van Eyes on Taiji. Hun agenda is onbekend voor ons en dus kunnen we geen enkele associatie met hen hebben. We hopen dat ze goede bedoelingen hebben, maar de veiligheid van de Cove Guardians is onze eerste zorg en om die reden moet Sea Shepherd, zonder precies te weten wat hun strategie is, duidelijk maken dat ondanks het feit dat Michael Dalton vroeger bij Sea Shepherd was, Eyes on Taiji en hij nu absoluut geen connectie hebben met Sea Shepherd en dat er geen communicatie is tussen Eyes on Taiji en Cove Guardians.

Taiji is niet de plaats voor cowboyspelletjes. We begrijpen dat mensen gefrustreerd, boos en gepassioneerd zijn over de slachting van de dolfijnen, maar we begrijpen ook dat Sun Tzu’s klassieke boek over veldstrategie duidelijk is over het feit dat het terrein de uitkomst van de strijd bepaalt, en in dit geval beheersen de Japanners het terrein en dus beheersen zij de situatie ter plaatse. Dit vereist een meer complexe strategie en dus hebben we besloten ons te richten op verhoogde politiekosten en een internationale campagne om schande over Japan te brengen voor de ogen van de wereld vanwege deze afschuwelijke slachting van weerloze dolfijnen. Met andere woorden: we moeten toeslaan van buitenaf en niet van binnen uit.

Wanneer een individu of groep besluit dat zij een poging gaat wagen dolfijnen te bevrijden of om netten door te snijden of boten te beschadigen, zullen het terrein en de oppositie dit verhinderen.  Ja, de daders zullen helden voor dolfijnen worden en de media aandacht zal verschuiven van het verdedigen van dolfijnen naar het verdedigen van de mensen die geprobeerd en gefaald hebben de dolfijnen te verdedigen, maar in dit proces zal de echte kwestie worden ondergesneeuwd. Sea Shepherd Conservation Society ondersteunt het bevrijden van dolfijnen wanneer dit praktisch uit te voeren is. Wij ondersteunen geen roekeloosheid die het proces dat we begonnen zijn in Taiji met de Cove Guardians zal bedreigen.

We kunnen natuurlijk niet voorkomen dat iemand die niet met ons geassocieerd is, iets probeert te doen, maar wat we in het belang van de veiligheid van ons team ter plaatse in Taiji kunnen doen, is heel duidelijk maken dat enige illegale activiteit ondernomen in Taiji in Japan, hoe dan ook onder geen enkele omstandigheid iets te maken heeft met Sea Shepherd. De afschaffing van de dolfijnenslacht kan alleen bereikt worden door geduldige, consistente en langdurige oppositie en we hebben er vertrouwen in dat dit zal gebeuren. Langzaam maar gestaag wordt de wereld bewuster en bozer over deze brutale en ecologisch destructieve slachting.

Het zal ophouden, maar alleen als onze strategie onfeilbaar is en onze tactieken effectief zijn.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: