Geeft de Japanse walvisvloot zich over?

30 november 2010

Geeft de Japanse walvisvloot zich over?

Nisshin Maru in portNisshin Maru in de haven op 29 november

Zou de walvisoorlog voorbij zijn? Het begint die richting op te gaan. De walvisjagers zouden wel eens dicht bij capitulatie kunnen zijn.
Het is 1 december, tenminste aan de Japanse en Australische kant van de internationale datumgrens, maar de Japanse walvisvloot is nog in de haven.

Al jaren zeg ik dat Sea Shepherd ieder jaar sterker dan het jaar ervoor naar de Zuidelijke Oceaan af reist, en de Japanse schepen zwakker. Ze zijn misschien zwakker dan we dachten. Misschien zijn ze bereid om te stoppen. De illegale Japanse walvisvloot zou op het punt kunnen staan zich over te geven, althans voor dit jaar.

Nooit eerder is de Japanse walvisvloot later dan 19 november vertrokken. Dat was meer dan 10 dagen geleden, hetgeen betekent dat ze zeker niet rond 20 december met de walvisjacht kunnen beginnen, zoals ze ieder jaar doen.

Als de vloot vandaag zou vertrekken, dan zouden ze niet vóór januari met de jacht kunnen beginnen, en door deze vertraging zullen er gedurende de maand december zeker geen walvissen gedood worden.

Blijkbaar is een van de belangrijkste redenen dat ze niet vertrekken het feit dat hun bevoorradingsschip, de Hiyo Maru No.2 (voorheen de Oriental Bluebird), door de eigenaar van de Daito Trading Company aan China is verkocht om te worden gesloopt. Hoewel dit in augustus gebeurde, is het Institute for Cetacean Research   (Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen) niet in staat geweest een vervanger te charteren. De reden is dat ze het moeilijk vinden om een reder te vinden die bereid is om in verband te worden gebracht met hun wrede en illegale walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan -- en die bereid is om een doelwit te zijn voor de Sea Shepherd vloot.

 “Ik denk dat de Japanse PR-strategie om Sea Shepherd als een organisatie van 'gewelddadige eco-terroristen' af te schetsen, averechts heeft gewerkt.” zei kapitein Paul Watson. “Ze hebben de bedrijven waar ze zaken mee doen afgeschrikt and ze maken hun eigen bemanningen bang. Ze betalen nu hogere verzekeringspremies en verdienen minder geld. We hebben gedurende vijf jaar hun winst afgepakt. Nu moeten we deze verachtelijke onderneming van ze afpakken en er voor zorgen dat ze uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan blijven.

De drie Sea Shepherd schepen, Steve Irwin, Bob Barker en Gojira zijn gereed om koers te zetten naar de Zuidelijke Oceaan – het enige dat daar nog ontbreekt zijn de walvisjagers!

Is dit het begin van het einde voor de illegale walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan?

We kunnen het alleen maar hopen

.

Operation No Compromise

Operation
No Compromise

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: