De Galapagos politiehonden-eenheid spoort overtredingen tegen wilde dieren op

28 october 2010

De Galapagos politiehonden-eenheid spoort overtredingen tegen wilde dieren op 

Can Willy

De K-9 eenheid van de milieupolitie van Ecuador verhinderde onlangs een illegale uitvoer van twee zeeleguanen, een van de kenmerkende soorten van de Galapagos archipel die sinds 1959 beschermd wordt.

Op 30 september 2010 voerdde de politie een routine-inspectie uit op vracht en bagage op de Galapagos luchthaven in Baltra (Ecuador). Willy, een van de honden van de K-9 eenheid, identificeerde een kartonnen doos met twee zeeleguanen. De doos was achtergelaten door zijn eigenaar. De leguanen zaten verborgen in een compartiment van de doos. Ondanks dat ze bekneld in de doos zaten, waren ze gelukkig nog in leven. Ook werd het kadaver van een baby zeeschildpad aangetroffen in de doos. Na de politie inspectie werden de zeeleguanen overhandigd aan de autoriteiten van het Nationale Park van de Galapagos..

Volgens het politie rapport, konden getuigen alleen maar een algemene beschrijving geven van de vermoedelijke eigenaar van de doos die is achtergelaten. Daarom is de politie niet in staat geweest om de verdachte te vinden. Een onderzoek is nog gaande. 

Iguana caja Iguana envuelta papel

Hoewel de dader nog niet bekend is, bewijst dit geval wel dat de loutere aanwezigheid van de K-9 eenheid op het vliegveld van de Galapagos op efficiente wijze het smokkelen van deze beschermde dieren weten te voorkomen. Volgens de speciale wetgeving vande Galapagos en het Wetboek van Strafrecht van Ecuador is het niet toegestaan om flora en fauna in te zamelen en / of te mobiliseren, inclusief het uitvoeren ervan van de eilanden. Dit is een strafrechtelijke overtreding en wordt bestraft met een gevangenisstraf.shark fins

Deze operatie kwam een dag na een andere belangrijke ontdekking werd gedaan, namelijk die van zes haaienvinnen welke waren opgeslagen in het plafond van een huis in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz. Haaien zijn ook beschermde diersoorten in Galapagos. Ook de haaienvinnen werden gevonden als gevolg van een inspectie uitgevoerd door een K-9 eenheid. Deze zaak wordt momenteel verder onderzocht om de justitiële verantwoordelijkheden te kunnen bepalen.

De K-9 eenheid van de milieupolitie van Ecuador wordt ondersteund door de Sea Shepherd Conservation Society. Het is een pioniers-eenheid in Ecuador en in de regio. In de afgelopen jaren heeft de K-9 eenheid haar rol bewezen in de strijd tegen overtredingen tegen wilde dieren in Galapagos. De honden zijn getraind om diverse dieren of delen van dieren op te sporen,  inclusief haaienvinnen en zeekomkommers. Zo zorgt de K-9 eenheid dat  illegale uitvoer wordt voorkomen. De K-9 eenheid opereert vanaf de drie bewoonde eilanden van de Galapagos eilanden onder het commando van gespecialiseerde politieagenten.

Klik hiervoor meer informatie over de K-9 eenheid.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: