Sea Shepherd roept op tot creëeren gespecialiseerde wettelijke instantie ten behoeve van Galapagos

27 september 2010

Sea Shepherd roept op tot het creëeren van een gespecialiseerde wettelijke instantie ten behoeve van de rechten van de natuur in Galapagos

confiscated shark fins
In beslag genomen haaievinnen door de Environmental Unit van de National Police, tijdens een operatie in Galapagos in 2009.

Onder leiding van Sea Shepherd’s advocaat in de Galapagos, Hugo Echeverria, hebben de Sea Shepherd Conservation Society, het WNF en Conservation International op 20 september 2010 aan PROJUSTICIA (een technische eenheid van het Ministerie van Justitie die werkt aan het moderniseren van het rechtssysteem) een legale volmacht gepresenteerd.  Deze rechtvaardigt de noodzaak om een gespecialiseerde wettelijke instantie te creëren ten behoeve van de rechten van de natuur in de provincie van Galapagos, Ecuador.

Dit initiatief heeft de steun van de directie van het Galapagos National Park, die de administratieve en bestuurlijke autoriteit heeft over het nationale park en het Galapagos zeereservaat.

De behoefte voor het oprichten van gespecialiseerde gerechtelijke organen in Galapagos is gerechtvaardigd door het buitengewoon natuurlijk erfgoed van de eilanden, dat is beschermd door nationale wetgeving en internationale milieuverdragen. In dit verband verstrekt de speciale wetgeving van de Galapagos een leidende rol aan het rechterlijke systeem, in het bijzonder bij ecologische misdaden, waarvoor het nodig is om een gespecialiseerde rechterlijke macht te hebben..

In 2008 werd Ecuador het eerste land dat de natuur erkende als een gerechtelijk onderwerp. De grondwet van de republiek Ecuador erkende de rechten van de natuur om gerespecteerd en hersteld te worden. In 2009 werd the Organic Code of the Judicial Function in het leven geroepen, die specifiek roept om de creatie van een speciale rechterlijke macht die claims betreffende schending van de natuurrechten behandelt. De wet autoriseert de optrichting hiervan door de Consejo de la Judicatura, de gerechtelijke raad van het land.

Wereldwijd is er op sommige plaatsen ervaring met het creëeren van gespecialiseerde juridische organen. Geen van hen kan echter vergeleken worden met speciale rechtbanken onder de Code of Judicial Function van Ecuador, omdat deze regel voldoet aan een uniek grondwettelijk verband: de erkenning van de rechten van de natuur.

Met de vorming van gespecialiseerde rechtbanken kan Ecuador deze nieuwe werelwijde trend leiden.

De ondertekenaars van de petitie hebben PROJUSTICIA gevraagd dit initiatief voor te leggen aan de Consejo de la Judicatura van Ecuador, met als doel het analyseren van de vorming van de eerste gespecialiseerde rechtbank voor de rechten van de natuur in het land.

hammerhead sharksDe grondwet van Ecuador erkent de rechten van de natuur.
Effectieve realisatie van de grondwet van Ecuador heeft een gespecialiseerd rechterlijk systeem nodig..

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: