Verslag uit Taiji: 16 september

17 september 2010

Verslag uit Taiji: 16 september

Report from TaijiVandaag was het ideaal weer. Vanochtend regende het, het waaide en het belangrijkste was dat de zee ruw was in de wateren rondom Taiji. Dit betekent dat de dolfijnenjagers niet met hun boten de zee opgingen. We waren hier ontzettend blij mee en we hoopten op een lange periode met deze perfecte weersomstandigheden. Helaas werd het weer later op de dag ”slecht”, toen de zeeën kalmer werden en de zon tevoorschijn kwam. Morgen is het voor de dolfijnenjagers waarschijnlijk weer mogelijk om op jacht te gaan.

We gingen naar de stad Taiji om de bassins te bekijken waarin de gevangen dolfijnen worden vastgehouden. Het is voor ons niet mogelijk om er dichtbij te komen, maar vanaf de andere kant zien we af en toe een vin door het water gaan en hieruit kunnen we opmaken dat er dolfijnen gevangen worden gehouden. Het is echter onmogelijk om te tellen hoe veel het er zijn.

In Japan doet het verhaal de ronde over de film, The Cove, en over onze aanwezigheid hier. Vanmiddag kwamen er drie verschillende mannen naar de baai. Misschien zijn er wel meer mensen geweest toen we er niet waren. Ik heb met elk van hen gesproken. Eén van hen was helemaal uit Tokio gekomen, een ander was bemanningslid geweest op een walvisvaarder in Antarctica, en de derde is een fotojournalist uit Osaka. Geen van hen was ooit eerder in Taiji geweest. Ik hoop dat er meer Japanners komen om hier te kijken en met ons te praten.

We sloten de dag af met een maaltijd in goed gezelschap. De fotojournalist met wie we eerder gesproken hadden, nam contact met ons op en wilde ons ontmoeten. Hij zorgde ervoor dat we bij een verrukkelijke, traditionele Japanse eetgelegenheid terechtkwamen en hij bestelde een volle tafel met vegetarische gerechten. Vanwege de taalbarrière hadden we tot dat moment veel moeite gehad om iets te eten te vinden in dit gebied dat bekend staat om zijn zeevis, iets wat wij niet eten. We bleken ook al zijn vragen te kunnen beantwoorden en verschaften hem inzicht in de Sea Shepherd Conservation Society. Hij erkende dat hij ontdekt had dat wij niet de kwaadaardige anti-Japanse radicalen waren die hem waren voorgespiegeld.

We moesten vandaag afscheid nemen van Matt Smith. Hij vertrok vanmorgen met de trein vanuit Katsuura naar het vliegveld van Osaka. Toen hij op het vliegveld bij het inchecken van zijn bagage zijn paspoort liet zien, kwamen twee gewapende mannen in uniform onmiddellijk in actie. Zij begeleidden hem op het vliegveld en bleven de hele tijd bij hem terwijl hij op zijn vlucht zat te wachten (ca. drie uur). Ze vroegen hem of hij Japan ging verlaten, of hij alleen reisde, en of hij van plan was om terug te komen. Ze bleven bij hem tot hij aan boord ging en bleven bij de uitgang staan om er zeker van te zijn dat hij niet uit het vliegtuig stapte. Matt belde mij vanuit het vliegtuig om me te laten weten dat hij veilig op weg naar huis was. We verwachten dit weekend de komst van extra waarnemers. We kijken uit naar hun komst en hopen dat er meer waarnemers vanuit de hele wereld zullen reageren.

Wilt u ons komen helpen in Taiji (vrijwillig en volledig op eigen kosten en voor eigen risico), schrijft u mij dan op inform-us@seashepherd.org. Ik stuur u dan antwoord, maar wilt u alstublieft geduld hebben? Ik kan niet èn de baai in de gaten houden èn tegelijkertijd mijn e-mail beantwoorden.

Voor de oceanen,

Scott West
Sea Shepherd Conservation Society

Volg mijn dochters blog over deze gebeurtenissen op eloramalama.wordpress.com

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: