Verslag vanuit Taiji: 15 september

16 september 2010

Verslag vanuit Taiji: 15 september

Beautiful harborVandaag was wederom een glorieuze dag in Taiji. De dolfijnjagers trokken er vanmorgen op een prachtige oceaan op uit en kwamen met lege handen terug. Ik weet niet waarom ze onsuccesvol waren. Misschien konden ze helemaal geen dolfijnen vinden, misschien konden ze er geen vinden die geschikt waren voor de levende handel, misschien is het weer aan het omslaan of misschien zijn er überhaupt geen dolfijnen meer in zee.

Het dorpje Taiji heeft ‘de boot gemist’. We hebben vanmorgen een klif beklommen, om uit te kijken naar de jachtschepen in de oceaan. We hebben ze niet gezien, maar wat we wel zagen was indrukwekkend. De ruwe schoonheid van deze kustlijn is onbeschrijflijk. Report from Taiji We vonden een wandelroute langs de klifrand. Bij de uitkijkpunten langs dit pad zijn informatieborden geplaatst, met tekeningen en Japanse beschrijvingen van diverse walvissoorten. Het is duidelijk, dat mensen dit pad volgen om deze prachtige dieren, die door de nabijgelegen wateren trekken, te bekijken. Er ligt ook een walvisjager in de haven, compleet met harpoengeweer, om de vriendelijke reuzen te doden, die alleen de fout hebben begaan zich dichtbij deze kust te begeven.

De naam Taiji staat inmiddels synoniem voor horror en barbaarse taferelen. Het zou een droombestemming kunnen zijn. Ik zou hier komen met mijn kinderen om de schoonheid te zien, om te zwemmen, te duiken, te eten en te winkelen in het centrum van Katsuura. Er zijn ook natuurlijke warmwaterbronnen in de omgeving en veel Japanners komen hier om te baden. Er is maar één reden waarom dit afgelegen gebied aan de kust van Wakayama geen populaire bestemming voor wereldreizigers is. Als het vangen en afslachten van dolfijnen gestopt wordt, zouden de bewoners van Taiji munt kunnen slaan uit de lokale natuur en schoonheid, in plaats van het te laten vernietigen door een handjevol vissers.

Eigenlijk wist de wereld niets van de barbaarse taferelen, die zich in Taiji afspelen, totdat Sea Shepherd het schandalige geheim in 2003 aan het licht bracht en in actie kwam om gevangen dolfijnen te bevrijden. Sindsdien hebben Ric O’Barry en OPS geweldig werk verricht om de activiteiten hier openbaar te maken. De dolfijnjagers blijven proberen hun geheim te verbergen; overal is bewijs terug te vinden, dat ze zich schamen voor hun acties. Ze hebben openbare wandelpaden en zelfs Tsunami vluchtwegen in een nationaal park afgesloten, om te voorkomen dat mensen in de moordbaai kunnen kijken. In de baai zelf hebben ze schermen en dekzeilen aangebracht, om hun schandelijke daden te verhullen.

En inmiddels schamen de deelnemers aan het selectieproces van wilde dolfijnen voor aquaria zich even zeer – en terecht!  Voorheen werkten zij in het openbare deel van de baai, maar nu doen ook zij hun werkzaamheden in het verborgen deel van de baai, waar ook de slacht plaatsvindt.

Taiji is niet de enige stad in Japan met een schandalig geheim. Het stadje Futo, in de Shizuok prefectuur, had een uitgebreide geschiedenis van dolfijnvangst en –slacht, totdat ze die waanzin in 2004 achter zich lieten. De afgelopen vijf jaar was Futo een plek waar bezoekers konden genieten van de prachtige onderwaterwereld en waar ze dolfijnen vrij in het wild konden zien zwemmen.

Deze opschorting van de jacht lijkt nu voorbij. Op 27 augustus wist de Izu Shimbun krant te melden, dat Futo in Ito City haar dolfijnjacht zal hervatten. Een zelfbenoemd groepje bekrompen bureaucraten heeft een quotum van 419 dolfijnen gesteld, omdat ze zogezegd ‘de jacht willen voortzetten om onze vaardigheden op de volgende generatie over te dragen’.
Ga voor meer informatie over wat er in Futo gebeurt naar http://www.thepetitionsite.com/takeaction/886/322/136/.

Misschien moeten we maar even een bezoekje brengen aan Futo, voor we Japan verlaten.

Als u zich bij ons wilt aansluiten in Taiji (vrijwillig en volledig op eigen kosten en op eigen risico), neemt u dan contact met me op via inform-us@seashepherd.org.  Ik zal uw bericht beantwoorden, maar heb alstublieft geduld. Ik kan niet de Cove in de gaten houden en tegelijkertijd mijn mail beantwoorden.

Voor de oceanen,

Scott West
Sea Shepherd Conservation Society

Het blog, dat mijn dochter over deze gebeurtenissen bijhoudt, kunt u vinden op: eloramalama.wordpress.com.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: