Taij Toezicht Update

13 september 2010

Taij Toezicht Update

Rapportage vanuit Taiji: 13 september 2010

Taiji monitoring update

Vanochtend regende het in Taiji. De eerste regen in dagen, vertelde de lokale bevolking ons. De regen eindigde echter al tegen de tijd dat wij bij de baai (The Cove) arriveerden rond 06:10 uur ‘s ochtends. Aldaar waren de vissers al druk bezig de dolfijnen uit elkaar te drijven en ze in verschillende groepen te verdelen. We vermoeden dat ze probeerden ze naar een plek te krijgen waar ze degenen die ze wilden verkopen aan de dolfinaria konden selecteren.

De gehele dag dreven ze de groepen dolfijnen op in de onaflatende zon en hitte door een muur van geluid te creëeren met de buitenboordmotoren. Ook hielden de transportschepen er een gestaag tempo in om de geselecteerde dolfijnen met netten die aan de zijkanten van de boten bevestigd waren te vervoeren naar de bassins in de haven van de stad Taiji.

Ten slotte werden alle netten verwijderd. De nu vrije dolfijnen verlieten het gebied niet snel. Een lokale bewoner vertelden ons dat ze nog een tijdje zouden rond hangen en “ een probleem zouden worden voor andere vissers ." Dit betekent waarschijnlijk dat de dolfijnen daar eerst vis eten, omdat ze meer dan 24 uur zonder voedsel hebben gezeten. Het geeft waarschijnlijk ook aan dat de groep niet meteen bereid is zonder hun gevangen metgezellen naar zee terug te keren. Daarom, zo werd ons verteld, kwamen er boten die ze opjoegen door op onderwater pijpen te slaan, om zo de dolfijnen naar de open zee terug te drijven.

We konden ongeveer 55 dolfijnen tellen die terug naar de open zee gingen, waaronder twee baby's. We weten niet hoeveel er gevangen genomen zijn. Een visser vertelde ons gisteren dat hij dacht dat er ongeveer 80 dolfijnen de baai in waren gedreven. Ondanks dat de handel in gevangen dolfijnen iets vreselijks blijft, was het veel beter om de niet-geselecteerde dolfijnen vrij weg te zien zwemmen, dan het water rood te moeten zien kleuren van een nieuwe sadistische slachting.

De enige reden dat ze niet zijn geslacht zijn is omdat wíj hier aanwezig zijn en de wereld toekijkt. Het dolfijnen seizoen duurt tot en met maart. Wij verwachten dat de slachting in oktober weer hervat zal worden, tenzij wij de aanwezigheid handhaven en de camera's op deze baai gericht kunnen houden. Een verslaggever vroeg me vandaag wat er zou gebeuren met de vissers, als die zouden moeten stoppen met het doden van dolfijnen. Ik vertelde hem dat de Verenigde Staten vroeger ook op walvisjacht ging, net zoals Australië, en nu doen beide landen dit ook niet meer. Er is een toekomst na de walvisvangst.

De scène vandaag bij de baai was iets Hollywood niet kon hebben geproduceerd. Ik kan je niet vertellen hoeveel politieagenten, kustwachten, brandweerlieden en andere functionarissen er waren, en in grote aantallen. Ze waren bang dat ik misschien "iets zou doen”. Uiteindelijk dook er een groep van demonstranten op die tegen Sea Shepherd ageerden en dit baarde de politie zorgen. Zoals voorspeld voegden ongeveer een dozijn rechts georienteerde Japanners zich bij de demonstranten met hun in de truck gemonteerde luidsprekers. De politie vertelde me dat we in gevaar waren en vroegen mij om te vertrekken, maar ik zei nee. Ik legde uit dat wij drieën: Matt Smith, mijn dochter Elora en ik, ons rustig en geweldloos gedroegen. Ik heb ze erop gewezen dat de demonstranten degenen zijn die de potentieel gewelddadige mensen zijn en dat  de politie hen weg zou moeten sturen. De politie was duidelijk gefrustreerd door mijn reactie.

'Gisteren ging ik naar het hoofdbureau van politie in de stad van Shingo om aangifte te doen van de doodsbedreigingen die Sea Shepherd had ontvangen via e-mail vanuit Japan. Sinds die tijd werden we door de politie gevolgd in ons doen en laten. Ze keken niet blij toen ik ze vandaag uitlegde dat ik een 90-dagen visum had. Ik vertelde dat  ik deze tijd wilde doorbrengen in Taiji en dat ik dag en nacht de baai zal bezoeken om deze te observeren.

Pas geleden verliet ik het hotel om een boodschap te doen en zag camera’s flitsen vanuit een auto op de straat. Ik werd gefotografeerd en dus nam ik ook een foto van hen. Ik denk niet dat dit politieagenten waren, maar andere mensen die onze aanwezigheid niet op prijs stelden. We zullen ons niet laten wegpesten of bangmaken. Wilt u ons komen helpen (vrijwillig en volledig op eigen kosten en risico) in Taiji, schrijf mij  dan op inform-us@seashepherd.org.

Voor de oceanen,
Scott West
Sea Shepherd Conservation Society

Volg mijn dochters blog over deze gebeurtenissen op eloramalama.wordpress.com

Lees meer Taiji nieuws postings . . .

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: