Update uit Taiji, Japan

3 september 2010

Update uit Taiji, Japan

door Michael Dalton, Sea Shepherd Taiji campagneleider

Ik heb net deze foto’s gedownload die ik deze ochtend gemaakt heb met mijn camera. Je kan één dolfijn zien die gevangen zit, wachtend om getraind en verscheept te worden naar een dierentuin ergens voor een leven vol ellende. Waar hij een cocktail zal krijgen van antibiotica en antidepressiva voor de rest van zijn leven.

We verwachten binnenkort een groep mensen uit Tokio van zo’n 20 tot 30 personen, voornamelijk internationale “toeristen”. Deze mensen hebben geluisterd naar Ric O’Barry en de roep om hulp gehoord van Sea Shepherd en willen nu hun stem laten horen in Taiji over het lot van de dolfijnen.

We zijn erachter gekomen dat de voor publiek toegankelijke baai naast de dodelijke baai, waar de dolfijnen gisteren werden gehouden, nu leeg is en de netten weg zijn gehaald.

Het lijkt vreemd dat ze de netten weg halen, maar misschien is dit alleen maar omdat ze weten dat we er zijn, en dat we klaar zijn om actie te ondernemen om de dolfijnen te redden.

Onze plannen hangen af van de acties van de vissers van Taiji. Als ze van plan zijn recht voor onze ogen dolfijnen (grijze dolfijnen of tuimelaars), zwarte zwaardwalvissen of grienden te vermoorden, dan zullen we actie ondernemen. We zijn niet van plan om werkeloos toe te kijken als er zulke gevoelige dieren worden afgeslacht.

In Futo, verderop langs de Japanse kust, werden tot 2003 ook dolfijnen geslacht zoals in Taiji. Mr. Izumi Ishii was eens één van de meest uitgesproken voorstanders van het vangen en vermoorden van dolfijnen, maar hij is veranderd. “Ik hoorde het geluid van de dolfijnen als ze vermoord werden. Ik kon er niet tegen,”  zo beschreef hij zijn reden om te veranderen van dolfijnenmoordenaar naar dolfijnenspotter, “de waarde die ik nu zie in de dolfijnen ligt niet in de waarde van hun vlees, maar in de verwondering die ze in ons wakker maken.”

Taiji is een plaatsje dat langzaam sterft en zeker geen baat heeft bij dit onnodige en onmenselijke gedrag.

Van Kapitein Paul Watson

Michael Dalton en zijn team in Taiji zijn daar ondanks de bedreigingen van de ultrarechtse Japanse nationalisten. Sea Shepherd is niet bang voor bedreigingen met geweld. Een bedreiging is een bedreiging maar wat er is gebeurt en nog meer gaat gebeuren met de dolfijnen is geen bedreiging, het is een barbaars slachtfestijn, niet gerechtvaardigd door wat voor culturele eisen dan ook.

De meeste Japanse inwoners die we tegenkomen zijn net zo geschokt door deze dolfijnenmoord als iedere westerling. Taiji is niet representatief voor de zienswijze van de meeste Japanse mensen.

Hardy Jones vertelde me dat de inwoners van Iki eiland de dolfijnen nu missen. Hardy ging samen met Dexter Cate en Sea Shepherd in tegen het moorden van dolfijnen bij Iki tussen 1980 en 1982. Het jagen werd gestopt maar het was te laat. De dolfijnen zijn vanaf toen verdwenen van Iki eiland aan de westkust van Japan.

We kunnen dit niet laten gebeuren met de dolfijnen aan de oostkust van Japan.

Sea Shepherd activisten zijn niet erg geliefd in Taiji sinds 2003, toen Sea Shepherd bemanningleden Allison Lance en Alex Cornelissen de netten lossneden en 15 dolfijnen vrijlieten die anders geslacht zouden worden, of verscheept naar een dierentuin. Alex en Allison zaten vier weken in de gevangenis en werden dagelijks ondervraag voor “verstoring van het handelsverkeer.”

Vorig jaar lieten de vissers bij Taiji de in begin september gevangen dolfijnen vrij omdat er veel pers en bezorgde inwoners waren. Een maand later begon het moorden weer. We denken dat ze ons proberen te kalmeren door te doen alsof ze de dolfijnen vrij gaan laten. Wanneer de pers en protesteerders weg zijn zullen ze weer doorgaan met moorden, net als vorig jaar.

Het belangrijkste dat we moeten doen om de dolfijnen te redden is om altijd mensen in Taiji te hebben, zodat ze niet kunnen slachten zonder dat iemand het ziet.

lone dolphin

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: