Faeröer Eilanden: Nieuwe foto’s laten bloedbad in Leynar zien

26 augustus 2010

Faeröer Eilanden: Nieuwe foto’s laten zien dat bloedbad in Leynar aan vier zwangere vrouwtjes het leven heeft gekost

Bloodbath in Leynar Claimed Four Pregnant Females IMG 2686Op 5 augustus 2010 werd een groep van 80 grienden bruut afgeslacht op het strand van Leynar, op de Deense Faeröer Eilanden. De zogenoemde “grind”  was wederom genadeloos, aangezien zelfs zwangere vrouwtjes het slachtoffer werden van de messen van de eilandbewoners. Elke zomer worden honderden – soms duizenden – grienden opzettelijk het strand op gedreven, waar vervolgens hun ruggenmerg met messen wordt doorkliefd, in een eeuwenoud bloedig ritueel.

Nu Sofia Jonsson, undercover medewerkster van de Sea Shepherd Conservation Society, de Faeröer Eilanden veilig heeft verlaten, kan Sea Shepherd schokkende beelden vrijgeven die laten zien dat er weinig veranderd is op de eilandengroep sinds de “grind” in Klaksvik, die twee weken eerder door Sea Shepherd werd gedocumenteerd.

Sea Shepherd activiste en maritiem biologe Sofia Jonsson nam de plaats in van veteraan Peter Hammarstedt, wiens undercover positie in Klaksvik in gevaar was gekomen. Toen Jonsson hoorde van het bloedbad in Leynar vertrok ze onmiddellijk richting het stadje Kivik, waar de walvissen naar toe waren gebracht..

Jonsson vertelt: “Toen ik aankwam zag ik dat diverse zwangere vrouwtjes waren gedood, maar hun baby’s waren nergens te vinden. De foetussen waren allemaal in grote plastic containers of zwarte vuilniszakken gestopt. Ik realiseerde me dat ze ze aan het nieuwsgierige oog wilden onttrekken. Toch telde ik tenminste vier dode baby’s”.

In Klaksvik wist Sea Shepherd verschillende gevallen vast te leggen waarbij foetussen rechtstreeks uit de baarmoeder van hun moeders waren gesneden. Ze waren op de kade achtergelaten om weg te rotten, terwijl ze nog steeds met de navelstreng aan hun moeder waren verbonden. De beelden kregen wereldwijde aandacht.

“Er stond een vorkheftruck op de kade, die de grienden in strakke rijen plaatste”, vertelt Jonsson. “Terwijl de walvisjagers één van de vrouwelijke grienden opensneden, realiseerden ze zich dat ze zwanger was. De walvisjagers vroegen de truckchauffeur de walvis om te draaien, zodat ze de foetus eruit konden snijden zonder gezien te worden door het publiek”

Bloodbath in Leynar Claimed Four Pregnant Females IMG 2716

Aanvullend op de beelden, die de lukrake aard van de “grind”  laten zien, was Jonsson in staat om vast te leggen, dat diverse walvissen meerdere hoofdwonden hadden. Dit laat zien dat hun dood alles behalve pijnloos was. Ook wist Jonsson verontrustende foto’s te maken van kinderen die deelnamen aan de “grind”.

“Ik zag kinderen die hun ouders hielpen de walvissen open te snijden. En ik zag kinderen op de walvissen zitten;  tekeningen kerven in de speklaag van de dode grienden was voor hen een manier van spelen. Op de Faeröer Eilanden is het slachten van walvissen duidelijk een familieaangelegenheid”, aldus Jonsson.

De “grind” in Leynar vond plaats voordat het Sea Shepherd schip Golfo Azzuro door de Faeröerse autoriteiten was ontdekt. Sindsdien zijn er op de eilandengroep geen grienden meer gedood. Sea Shepherd gebruikt akoestische afschrikmiddelen om de grienden weg te houden van de meedogenloze barbaarse eilanden.  

Bloodbath in Leynar Claimed Four Pregnant Females IMG 2690Bloodbath in Leynar Claimed Four Pregnant Females IMG 2691

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: