Galapagos eilanden niet langer op UNESCO lijst van bedreigde Werelderfgoederen

29 juli 2010

Galapagos eilanden niet langer op UNESCO lijst van bedreigde Werelderfgoederen

 

news 100729 1 3 Galapagos Removed from World Heritage List (AC19)Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het UNESCO comité voor werelderfgoederen, die dit jaar werd gehouden in Brasilia, de hoofdstad van Brazilie, werd er besloten dat Ecuador de situatie op de Galapagos eilanden zo heeft verbeterd dat het niet meer nodig was om ze op de lijst van bedreigde Werelderfgoederen te laten staan.

De Galapagos eilanden werden tijdens de bijeenkomst in 2007 aan de lijst van bedreigde Werelderfgoederen toegevoegd om drie redenen :

  • Ongecontroleerde groei van de menselijke populatie,
  • Ongereguleerd toerisme, en
  • Onvoldoende maatregelen om niet-inheemse binnendringende soorten van het eiland te weren.

De afgelopen drie jaar heeft de Ecuadoriaanse overheid in samenwerking met de Galapagos National Park Service en verschillende andere gouvernementele en niet-gouvernementele milieugroeperingen (met inbegrip van buitenlandse niet-gouvernementele groepen zoals Sea Shepherd Conservation Society), zeer hard gewerkt om de situatie in de archipel te verbeteren.

Hieronder volgen een paar voorbeelden van die verbeteringen:

  • Illegale immigranten zijn gedeporteerd en de controle op immigratie is verscherpt.
  • De toeristensector reguleert de jaarlijks groter wordende toestroom van toeristen beter.
  • Er wordt aan verschillende projecten gewerkt om de invasie van uitheemse dieren via transport en boten met toeristen te weren.
  • Sea Shepherd Galapagos heeft op het moment verschillende projecten lopen die bijdragen aan een beter gecontroleerd milieu, zoals het Politiehonden Project, Radiocommunicatie Project, Automatic Identification System (AIS) Project, en meer.

news_100729_1_1_Galapagos_Removed_from_World_Heritage_List_(AC96))news 100729 1 2 Galapagos Removed from World Heritage List (AC98))

Sea Shepherd zal zijn werk aan deze initiatieven blijven voortzetten, omdat het duidelijk is dat ondanks verhoogde maatregelen, bedreigingen voor de natuurlijke bewoners van de Galapagos eilanden blijven bestaan. In een wereld waar de biodiversiteit met een overweldigende snelheid afneemt moeten we onze volledige aandacht blijven concentreren op deze unieke en speciale plek.

Sea Shepherd feliciteert de Ecuadoriaanse overheid met haar verbeterde beschermingsmaatregelen die ertoe hebben geleid dat de Galapagos eilanden van de lijst van bedreigde Werelderfgoederen zijn verwijderd. Het is ongebruikelijk binnen zo’n korte tijd verwijderd te worden van deze lijst en we willen Ecuador dan ook prijzen omdat ze de noodzaak begreep om dit Werelderfgoed te behouden en hier ook naar gehandeld heeft.

Enige voorzichtigheid is echter nog geboden, omdat verwijderd worden van de lijst niet voldoende of permanent is, en pogingen om de Galapagos te beschermen mogen niet verminderd worden. Toerisme, groei van de menselijke populatie, geïntroduceerde planten en diersoorten en illegale visserij bieden nog steeds een serieuze bedreiging als deze niet voldoende in de hand worden gehouden.

Vanuit haar permanente kantoor in de Galapagos zal Sea Shepherd blijven handelen uit naam van de inheemse soorten die op de eilanden leven, met het doel om deze betoverende eilanden voorgoed van de lijst van bedreigde Werelderfgoederen af te houden. Galapagos is onze spreekwoordelijke “lijn in het zand”; we hebben jouw voortdurende steun nodig om te voorkomen dat de vernietiging van onze natuurlijke wereld deze drempel overschrijdt.

news_100729_1_4_Galapagos_Removed_from_World_Heritage_List_(AC74))news_100729_1_5_Galapagos_Removed_from_World_Heritage_List_(AC80))

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: