Faeröer Eilanden: Sea Shepherd undercoveroperatie onthult massaslachting walvisachtigen

20 juli 2010

Faeröer Eilanden: Sea Shepherd undercoveroperatie onthult massaslachting walvisachtigen

Faeroes Mass Slaughter Klik om te vergroten

Op 19 juli 2010 werd in Klaksvik op de Deense Faeröer eilanden een groep van 236 grienden genadeloos afgeslacht. Sea Shepherd was in staat om de slachting te documenteren door de inzet van een ‘‘undercover'' medewerker. Hij heeft deel uitgemaakt van de lokale bevolking met het doel beelden te verzamelen van de "grind". De grind is een wrede methode om walvissen te vangen, de groepen walvisachtigen worden naar een baai gedreven waar ze stranden en vervolgens word hun ruggemerg doorgesneden met messen.

FredrikPeter Hammarstedt, eerste stuurman van het schip de Bob Barker van Sea Shepherd, had een week undercover geleefd met de woeste eilandbewoners toen hij op de radio hoorde van een grind in Klaksvik. Hij reed direct naar de bewuste plek.

Aangezien hij alleen was en niet in staat was de grind te stoppen, documenteerde hij het gebeuren ter plekke.

Grienden staan er om bekend dat ze leven in scholen van wel 200 á 300 dieren. Tijdens de door Hammarstedt gedocumenteerde grind zijn er 236 grienden afgeslacht: Mannetjes, zwangere en zogende vrouwtjes, minderjarige, en ongeboren baby’s, nog aan hun moeder verbonden door de navelstreng. ‘‘ Een hele school die ooit vrij rond zwom in de Noord-Atlantische Oceaan is tijdens dit bloedbad in één keer uitgeroeid’’, vertelde Hammarstedt.

De Faeröerse regering beweert dat de dood van deze walvissen snel en pijnloos is, maar de onlangs vrijgegeven gruwelijke beelden laten iets anders zien.

Faeroes Mass Slaughter“Één van de walvissen had vijf tot zes verschrikkelijke wonden in haar kop", meldde Hammarstedt . "De eilanders gebruikten haar eigenlijk als een snijplank, haar dood moet heel langzaam en zeer pijnlijk geweest zijn. Op sommige walvissen werd tot wel vier minuten lang ingehakt voordat ze uiteindelijk stierven."

Het moge duidelijk zijn dat de grind willekeurig en meedogenloos is.

"Baby's waren uit hun moeder’s dode lichamen gesneden en werden achtergelaten op het dok om daar weg te rotten" zei Hammarstedt, die een aantal dode zuigelingen en foetussen fotografeerde."Grienden zijn erg matriarchaal ingesteld; ik kan me de angst en paniek die deze moeders gevoeld moeten hebben op het moment dat hun families voor hun ogen werden uitgeroeid niet voorstellen.”

De Faeröer grind is vergelijkbaar met de jaarlijkse Taiji dolfijnenslachting in Japan, gedocumenteerd in de bekroonde film The Cove. Het belangrijkste verschil is dat er op de Faeröer eilanden ten minste achttien verschillende baaien zijn waar een grind zou kunnen plaatsvinden, dit in tegenstelling tot één baai in Taiji. Hierdoor is het moeilijker te weten te komen waar het moorden zal plaatsvinden en om er op tijd te zijn om het te voorkomen.

Faeroes Mass SlaughterFaeroes Mass Slaughter
Baby grienden, uit hun moeder gesneden en achtergelaten om weg te rotten 

Grienden zijn geclassificeerd als " streng beschermd "onder de Conventie van Bern (1979) inzake het behoud van in het wild levende dieren en de natuurlijke habitats. Door de slachting voort te zetten op de Faeröer eindlanden houdt Denemarken zich niet aan haar verplichtingen als ondertekenaar van het verdrag.

Om toegang tot de grind te krijgen heeft Hammarstedt zich voorgedaan als een Zweedse filmstudent. Er waren maatregelen getroffen om zijn identiteit verborgen te houden. Toch werd hij uiteindelijk door diverse jagers herkend vanwege zijn rol in de tv-serie Whale Wars op Animal Planet. Blijkbaar hebben zelfs de Faeröers gehoord van Sea Shepherd’s interventies tegen de illegale walvisjacht in het Zuidpoolgebied.

Toen de walvismoordenaars Hammarstedt op een afstand te voet begonnen te volgen, ontsnapte hij snel naar zijn auto. Hij vluchtte van de grind en heeft de afbeeldingen en beelden over het internet verstuurd om ze veilig het land uit te krijgen. Binnen het uur kreeg Hammarstedt bedreigende berichten en kreeg opdracht van het Sea Shepherd hoofdkantoor om het land onmiddelijk te verlaten.

Ondanks de verhoogde waakzaamheid en een politieverhoor op de luchthaven heeft Hammarstedt bevestigd dat hij de Faeröer eilanden heeft verlaten.

Sinds 1985 heeft Sea Shepherd zich actief verzet tegen de Faeröer grind. Sea Shepherd is en blijft een van de belangrijkste pleitbezorgers voor de walvissen.

Faeroes Mass Slaughter

Faeroes Mass Slaughter

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: