Whale Warrior “Kapitein Pete Bethune”is vrij om naar huis terug te keren

7 juli 2010

Whale Warrior “Kapitein Pete Bethune”is vrij om naar huis terug te keren

Peter BethuneOp 6 januari 2010, heeft Kapitein Hiroyuki Komura van de illegale Japanse walvisboot de Shonan Maru #2, opzettelijk de Sea Shepherd Society’s boot de Ady Gil geramd en vernietigd.

Kapitein Komura heeft bijna 6 vrijwillige Sea Shepherd bemanningsleden vermoord, en heeft niet gereageerd op het noodsein van de Ady Gil
Japanse autoriteiten hebben geweigerd om mee te werken aan onderzoeken, en heeft verzoeken van de Australische en Nieuw Zeelandse maritieme autoriteiten om Kapitein Komura te ondervragen afgewezen.

In plaats daarvan werd kapitein Peter Bethune, de man die kapitein Komura bijna vermoord heeft en wiens schip werd vernietigd, meegenomen naar Japan als oorlogsmisdadiger, ontvoerd uit de wateren van het Australische Antarctische gebied.

Kapitein Bethune werd opgesloten voor het aan boord gaan van het schip dat zijn schip had geramd en vernietigd, terwijl het  zijn goed recht was om dat schip te betreden om kapitein Komura rechtstreeks te confronteren met zijn misdaden..

Kapitein Komura zou de man moeten zijn die terecht staat. Maar dat is niet het geval, omdat in de wateren van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, macht  - in plaats van de wet - het recht bepaalt.

De uitspraak van het Japanse hof zou altijd al “schuldig” luiden. Sea Shepherd had nooit de illusie dat kapitein Bethune een eerlijke rechtszaak zou krijgen. In de rechtbank was geen discussie over de reden waarom kapitein Bethune aan boord van de  Shonan Maru #2  ging, en kapitein Komura werd niet gehoord als getuige; in het kort, de rechtbank heeft nooit toegestaan dat er enig bewijs van de vernietiging van de Ady Gil te horen zou zijn.

Sea Shepherd heeft meer dan een half miljoen Amerikaanse dollars uitgegeven aan kapitein Bethune’s  verdediging, niet omdat we dachten dat hij zou worden vrijgesproken , maar in een poging zijn straf minder zwaar te maken.

Kapitein Bethune hing vijftien jaar gevangenschap boven het hoofd. Hij is veroordeeld tot twee jaar en zal 9 juli worden teruggestuurd naar Nieuw Zeeland met een voorwaardelijke straf.

Kapitein Bethune’s missie was succesvol.  Zijn inspanningen hebben de levens van 528 walvissen gered. Hij slaagde erin één van de harpoenschepen van de jacht af te houden, omdat deze hem naar Japan moest brengen.

Het belangrijkste is dat hij de brutaliteit en illegaliteit van de Japanse walvisvloot aan de wereld heeft laten zien.  Als je je leven wil riskeren om de walvissen te redden is 5 maanden in een Japanse gevangenis een goede ruil voor de geredde levens.

Kapitein Bethune is een held voor de walvisconservatie-beweging en hij zal thuis in Nieuw Zeeland onthaald worden als een nationale held, omdat hij de moed had om te doen wat zijn regering niet durfde te doen,  de walvissen verdedigen tegen de Japanse stropers in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

Wereldwijde steun voor kapitein Bethune en negatieve publiciteit voor Japan’s walvisprogramma hebben tot dit succes geleid. In het geval van kapitein Bethune was de Japanse regering zich er bewust van dat iedere dag dat hij gevangen werd gehouden, een dag was dat het protest tegen hun belachelijke walvisslacht toenam.

Dit feit, samen met protesten over het laten zien van de film “The Cove”,die een Oscar heeft gewonnen, heeft geholpen om de walvis- en dolfijnslachting tot de meest beschamende affaire te maken die momenteel de Japanse regering te schande maakt.

De Japanse rechtbank aanvaardde dat kapitein Bethune nooit de bedoeling heeft gehad om ook maar iemand te verwonden en dat hij vanuit zijn overtuiging handelde om de walvissen te redden van de illegale walvisjacht. De waarheid is dat Japan kapitein Bethune het land uit wil hebben en met de voorwaardelijke straf kunnen zij hem snel naar huis sturen.

Sea Shepherd is trots op de prestaties van kapitein Bethune en tevreden met de resultaten van deze belachelijke rechtszaak, waarbij een man opgesloten werd voor het redden van walvislevens, terwijl de misdrijven van een Japanse stroper die een schip tot zinken bracht en bijna 6 natuurbeschermers vermoordde werden genegeerd.

Kapitein Bethune is vrij, and dat is wat telt. Sea Shepherd is vrij om weer terug te keren naar de Zuidelijke Oceaan om de walvissen te verdedigen, en we zijn van plan het komende seizoen nog effectiever te zijn dan het vorige.

Kapitein Bethune is een bron van inspiratie vanwege zijn moed en toewijding, en zijn inspanningen, toewijding en offer zullen niet vergeten worden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: