Traditionele Maltese vissers salueren Sea Shepherd

30 juni 2010

Traditionele Maltese vissers salueren Sea Shepherd

Door Caroline Muscat

28 juni 2010 Fish2Fork

Tuna Escaping through the NetVorige week bevrijdde de Sea Shepherd Conservation Society ongeveer 800 tonijnen uit een kooi die op weg was naar Maltese visboerderijen; een daad die werd veroordeeld door de Maltese overheid.

Volgens het ministerie van Financiën is blauwvintonijn “het op twee na grootste exportproduct van het land” en vertegenwoordigt het 1 % van het bruto binnenlands product. Vorig jaar heeft Malta in elf maanden tijd voor meer dan 86 miljoen euro geëxporteerd. Maar terwijl de opbrengsten voor de ‘kwekers’ in deze branche enorm zijn gestegen, is het inkomen voor de traditionele vissers dramatisch teruggelopen.

De speech van premier Lawrence Gonzi, ter verdediging van de ‘vissers’, strooide dus alleen maar zout in de wonden van degenen die de oude vismethoden hooghouden, in dorpjes als het zuidelijke vissersplaatsje Marsaxlokk. Het is een dorp dat Malta graag gebruikt in toeristisch promotiemateriaal, maar waar de verweerde gezichten van de vissers die hun netten boeten, een ander verhaal vertellen dan wat het land de toeristen voorspiegelt.

De familie van Charles Bugeja kan zich beroemen op vier generaties vissers. Nu ligt de boot van zijn vader al sinds mei op het droge, omdat het vangstquotum dat hem was toegewezen zo laag was, dat deze binnen een paar weken was bereikt. Bugeja vertelt: ”De mensen van Sea Shepherd doen wat de overheid had moeten doen om de tonijn en het levensonderhoud van de traditionele vissers, die al generaties lang van de zee leven, te beschermen.” Hoewel hij begrijpt, dat de achteruitgang van de tonijnpopulatie dergelijke maatregelen noodzakelijk maakt, is hij verbitterd dat zijn familie de consequenties moet dragen voor een grote commerciële visindustrie, die in handen is van een selecte groep.

Duizenden traditionele vissers hebben op dit moment geen werk, vertelt hij, terwijl de andere vissers om hem heen instemmend knikken. Degenen die zich uitspreken tegen de visindustrie staan er alleen voor, omdat de meeste vissers inmiddels ook afhankelijk zijn van diezelfde visindustrie om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Gezinnen die eerder hun inkomen verwierven met traditionele visserij hebben tegenwoordig vaak minstens één familielid die in de visindustrie werkt, of ze zijn afhankelijk van de visindustrie om hun vangst op te kopen. De zondagse markt in het dorp verkoopt vandaag de dag alleen nog wat de visindustrie weigert af te nemen voor de export naar de lucratievere Japanse markt.

”Dit zijn geen vissers”, zegt Bugeja over de visindustrie. ”Dit zijn zakenmensen.”

Technologische innovaties in de visserijsector hebben het mogelijk gemaakt de vangst te maximaliseren en de inspanningen te minimaliseren. Maar de traditionele vissers van Malta zijn tegen dit soort vismethoden. Hun werk vereist urenlang geduld tijdens dagen op zee. Hun manier van werken is duurzaam. Zij nemen alleen wat ze nodig hebben en voorkomen verspilling.

De visindustrie gebruikt sleepnetboten, die aas in het water gooien en de vissen vervolgens omringen met een net, dat lijkt op een gordijn. Zo zetten ze een bepaald gebied af en sluiten lukraak alle vis daarbinnen op in een kooi. De bijvangst wordt gedumpt en de tonijn wordt naar kweekkooien gesleept, waar ze worden vetgemest voor de export.

Eén tochtje kan voor de visindustrie honderden tonnen tonijn opleveren, terwijl de traditionele vissers er slechts een handvol vis mee binnenhalen. Hoewel de sleepnettenvloot van het land klein is in vergelijking met andere Mediterrane landen, wordt Malta toch gezien als ´wereldhoofdstad van tonijnkwekerijen`. Onder aanvoering van de magnaat Charles Azzopardi, die het leeuwendeel van de kweekkooien op de eilanden bezit, is Malta uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste spelers en wordt het gesteund door Japans geld. De kooien die tijdens de terugreis naar Malta door de Sea Shepherd Conservation Society werden onderschept, waren door Libische boten gevuld, zo gaven de schippers toe.

De Libische wateren staan bekend om de illegale visserij, waar de inspecteurs van de Internationale Commissie voor de bescherming van de Atlantische Tonijn - die de blauwvintonijn visserij in beheer heeft – gehinderd worden in de uitoefening van hun taak.

De actie van de Sea Shepherd Conservation Society vond plaats op 9 juni, nadat de EU de sluiting van het seizoen bekend had gemaakt. Toch verklaarde de Maltese overheid binnen enkele uren dat de vangst legaal was.

In 2008 drong de Europese Commissie aan op een onderzoek naar twee vaartuigen, die waren betrapt op het tot twee keer toe veranderen van naam en vlag binnen hetzelfde seizoen. De schepen zouden tot de vloot van Azzopardi behoren. Het resultaat van dit onderzoek is nooit bekend gemaakt.

Malta´s vastbesloten verdediging van haar tonijnindustrie was duidelijk zichtbaar tijdens de bijeenkomst van de Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) in maart, waarbij een door meerdere landen gesteunde poging werd gedaan om de handel in de soort te verbieden. Malta was het enige land dat tegen Europese steun voor een verbod op de handel van blauwvintonijn bleef, zelfs toen andere landen rond de Middellandse Zee met belangen in deze industrie hun tegenstand opgaven.

De politiek slaagde er niet in de bedreigde diersoort te beschermen en Malta kroonde zich winnaar. In de tussentijd laat een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds zien, dat overbevissing binnen drie jaar het einde zal betekenen voor de blauwvintonijn.

Maar wat de Maltese vissers zich afvragen is waarom de overheid doorgaat met het handhaven van de steun aan de internationale tonijnhandel, in plaats van het levensonderhoud van het grootste aantal vissers veilig te stellen?

Caroline Muscat is freelance journalist, gestationeerd op Malta

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: