Steve Irwin aangevallen in Libische wateren

19 juni 2010

Steve Irwin aangevallen in Libische wateren

Operatie Blue Rage: Dag twaalf van de patrouille in de Middellandse zee

Zaterdag, 19 juni 2010
Locatie: Voor de kust van Libië

Om 09:00 uur voer het Sea Shepherd schip de Steve Irwin de Libische wateren in om de overgebleven kooi te inspecteren die voortgetrokken werd door het Italiaanse schip de Cesare Rustico. Met de Sea Shepherd helikopter boven hun hoofd, benaderde onze opblaasbare Delta met duikteam de kooi.

De Cesare Rustico vierde zijn jaaglijn en draaide om zijn kooi te verdedigen. Op hetzelfde moment kwamen de vissersschepen de Tagreft en de Rabbah 1060, samen met de treiler de Misurate 96 snel naderbij om hun illegale vangst blauwvintonijn te verdedigen.

Meteen en zonder waarschuwing werd de Steve Irwin aangevallen met een lading noodpijlen, gericht op de brug en de bemanning op het dek. De Cesare Rustico  stuurde een noodoproep via de radio, bewerend dat ze aangevallen werden door de Steve Irwin, ook al had onze bemanning de kooi alleen maar benaderd om de vangst te inspecteren. Het meest zorgmakende was het feit dat de Sea Shepherd helikopter, gevlogen door Chris Aultman werd opgepikt door het Libische radarsysteem..

Op dat moment beval ik, in het belang van de algemene veiligheid, de Delta opblaasboot en helikopter om terug te keren naar de Steve Irwin. We trokken ons daarna terug op een veilige afstand buiten de Libische wateren. De twee schepen Tagreft en de Rabbah 1060 achtervolgden ons en gingen door met het schieten van noodpijlen. We konden ze vrij snel afschudden.

De kapitein van de Cesare Rustico stuurde een radio bericht naar de Tagreft en de Rabbah 1060 met het bericht , “Doe wat je kan om ze te beschadigen, zodat ze nooit meer terug zullen komen.”

De kapitein van de Cesare Rustico zei dat de Libische marine op maar een paar mijl afstand was, en snel dichterbij kwam. Er waren echter op de radar geen Libische marineschepen te zien binnen een straal van dertig zeemijl.

Gisteren vroeg de Steve Irwin hulp aan het Greenpeace schip de Arctic Sunrise om 800 blauwvintonijnen in een kooi te bevrijden maar ze weigerden te helpen. Een contact binnen Greenpeace informeerde ons dat Greenpeace onder geen beding de Libische wateren mocht betreden.

Het Sea Shepherd schip de Steve Irwin vaart nu naar het noorden, richting internationale wateren.

Fishing boats
Vissersschepen, met de Misurate 96 op de voorgrond

Fired flares
De rook van de noodpijlen die de Misurate 96 afvuurde kan voor haar boeg gezien worden

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: