Operatie Blue Rage: blije vissen en boze vissers

17 juni 2010

Operatie Blue Rage: blije vissen en boze vissers

Dag negen van de patrouille in het Middellandse Zeegebied

Woensdag, 16 juni 2010

Locatie: In de Golf van Sidra voor de kust van Libië

Verslag van kapitein Paul Watson

Na een intensieve zoektocht van negen dagen met het schip en de helikopter hebben we geen enkele illegale tonijnvissers gevonden.

Verspreid over dit grote driehoekige stuk water, met Malta bovenaan en Tunesië en Libië onderaan, zijn verscheidene marineschepen van Italië, Frankrijk en Malta . En ook al hebben we hem nog niet gezien, we hebben ook een Libisch oorlogsschip gehoord op de radio. Ook patrouilleren er, naast de Sea Shepherd’s Steve Irwin en onze helikopter, twee Greenpeace schepen en een helikopter in deze wateren.

We hebben één sleepnetvisser gezien die een lege kooi voorttrok en dat was alles vandaag. Helikopterpiloot Chris Aultman kwam een school blauwvintonijnen tegen die aan het fourageren was, Simeon Houtman filmde het.

Het lijkt erop dat illegale visserij enorm is afgenomen dit jaar, mede dankzij het besluit van de Europese Commissie om de Europese visserij te sluiten op 9 juni, ik geloof dat de blauwvinvangst sterk verminderd is dit seizoen.

Een ding is duidelijk, namelijk dat de visbedrijven niet blij zijn, en dat is ook goed nieuws voor de blauwvin.

De vissers noemen de sluiting door de EU “onacceptabel”

EU Commissaris voor de Visserij Maria Damanaki legde uit dat de vroege sluiting van het visseizoen kwam doordat de vloot de opgelegde quota al gehaald had.

De President van Europêche, Javier Garat, noemde het besluit “ontoelaatbaar” en eist dat de EU haar beslissing herziet. Volgens de visbedrijven is het besluit gemaakt onder “druk van radicale ecologische bewegingen” en ze klagen dat ze in een staat van “wettelijke onzekerheid” zijn beland.

Wat verbazingwekkend is, is dat de visserij werd gesloten omdat het quotum was bereikt, maar de vissers lijken te beargumenteren dat ze het recht hebben door te vissen tot 15 juni.

Chad Hasltead leaves a message on the floating containerHet is mooi om te horen dat de vissers ons “radicale ecologen”  beschuldigen van de sluiting. Persoonlijk denk ik dat Europa zich eindelijk heeft gerealiseerd dat als er nu geen actie ondernomen wordt, ze dezelfde fout zullen maken als de Canadese overheid maakte toen ze de de Noord-Atlantische kabeljauwvisserij om zeep hielpen.

Dit jaar zou best een succes kunnen zijn alleen al om het feit dat wij hier allemaal in de buurt zijn om een oogje te houden op zowel de vissers als de overheden die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de wetten.
Vandaag vonden we een gevaarlijk object voor de zeevaart; een groot stalen vat dat gebruikt is als boei, met zo’n 40 meter aan kettingen eraan, drijvend op open zee.

Ik stuurde een tweetal mensen van de bemanning erheen om te kijken of we het konden laten zinken. De dikte van het staal maakte zinken onmogelijk, dus borgen we twee waardevolle roestvrijstalen harpsluitingen en waarschuwden de autoriteiten in Malta om een waarschuwing uit te laten gaan naar de zeevaart. En sinds het toch maar ronddreef, hebben we RED DE TONIJN erop geverfd, voor het geval dat een visser erop stuit.

Ondanks het feit dat alles er stil uitziet, zijn we van plan om door te gaan met onze controles over de zee, op zoek naar mogelijke stropers. De kleine beugvissers en treilers die we tegenkomen houden waarschijnlijk de vissersgemeenschap op de hoogte van onze voortgaande patrouilles.

news_100616_1_2_Line_of_death_Brent_King,_Leon_Cossar,_Shannon_Mann_&_Chad_Halstead_(BV1318)

Line of death

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: