Duitsland stelt IJsland een ultimatum over walvisvaart

17 juni 2010

Duitsland stelt IJsland een ultimatum over walvisvaart

Het was een erg slechte week voor de walvisvaarders. Eerst werden de Japanners op heterdaad betrapt door de Sunday Times uit Groot Brittannië op een omkoopschandaal en het kopen van stemmen voor de Internationale Walvisvaartcomissie (IWC). Toen was er een voormalig walvisvaarder die klokkenluider werd en zijn collega’s die illegale activiteiten pleegden op het Japanse fabrieksschip de Nisshin Maru aangaf. Palau kondigde aan dat het niet langer zou stemmen voor Japan, en Duitsland heeft openlijk verklaard dat als IJsland lid wil worden van de Europese Gemeenschap, ze de walvisvaart moeten afschaffen.

Het Duitse parlement verklaarde vandaag aan IJsland dat ze moeten stoppen met de walvisjacht om toegelaten te worden tot de EU.

Het Duitse congres heeft op 22 april 2010 een besluit geaccepteerd om IJsland volledig te steunen in de formele onderhandelingen om IJsland lid van de Europese Unie te maken. Maar het besluit had een voorwaarde, namelijk dat IJsland beterschap moet beloven op het gebied van walvisconservatie en zich aan de internationale en EU wetgeving moet houden.

De voorwaarde stond in een memo die vandaag tijdens een ontmoeting met IJslandse bestuurders officieel gepresenteerd werd aan IJsland door een vertegenwoordiger van de Duitse ambassadeur.

Volgens de IJslandse Minister van Visserij en Landbouw, Jón Bjarnason, is de IJslandse regering bereid om deel te nemen aan een groep die naar een compromis voor de walvisvaart toewerkt.

De IJslandse walvisvaartindustrie gaat het zwaar krijgen. Na de ineenstorting van de IJslandse economie moet IJsland tot de Europese Unie toetreden om haar economie op hetzelfde niveau te houden dat er tot voor kort was. De prijs voor toetreding zal het einde betekenen van hun barbaarse walvisvaart.

Het begint erop te lijken dat de alliantie van walvisvaarders snel gekrompen zal zijn van drie naar twee en alleen Noorwegen en Japan achter blijven als de laatste koppige uithouders in een wereld die walvisvaren als onnodig, barbaars, gemeen en ecologisch vernietigend ziet.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: