Operatie Blue Rage: Binnen de “Line of Death” in de Golf van Sidra

14 juni 2010

Operatie Blue Rage: Binnen de “Line of Death” in de Golf van Sidra

Dag zeven van de patrouille in de Middellandse Zee

Maandag 14 juni 2010
Locatie: In de Golf van Sidra voor de kust van Libië

Verslag van kapitein Paul Watson

We zijn nu ruim 24 uur in de Golf van Sidra voor de kust van Libië. We hebben twee legaal geregistreerde sleepnetboten gezien, waarvan één een lege kooi meesleepte en de ander onderweg en niet aan het vissen was.

Terwijl we onze patrouille voortzetten is de zee zo vlak als een spiegel geworden en is het weer heet en vochtig.
We hebben een groot deel van het gebied bestreken en de visactiviteiten lijken aanzienlijk afgenomen te zijn. Dit zou toegeschreven kunnen worden aan een betere wetshandhaving of aan een ongebruikelijke schaarste aan blauwvin in deze wateren.

Onze helikopterpiloot Chris Aultman heeft twee verkenningsvluchten uitgevoerd, wat hij deed met gemengde gevoelens van ongerustheid en opwinding. Hij wees erop dat hij de eerste Amerikaan in een Amerikaanse helikopter is die zich in de Golf van Sidra waagt en die kolonel Gaddafi’s beruchte “Line of Death” passeert.

Turtle RescueHoewel we vandaag geen stropers hebben gevonden, hebben we wel een leven gered. We passeerden een groene zeeschildpad, die aan de oppervlakte worstelde met een grote zware plastic zak, waarin zijn achterpoten verstrikt zaten. Twee bemanningsleden doken het water in en sneden de zak los, waarna we de schildpad moe maar ongedeerd weg zagen zwemmen. De zwemmers brachten de zak mee terug aan boord; een cementzak van zwaar plastic uit Turkije.

Gisteren probeerden Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise zo’n 35 kilometer ten zuiden van Malta een tonijnkooi te openen. Het vrijlaten van de vissen werd hen belet door tussenkomst van de Maltese marine. Malta heeft verklaard een aanklacht tegen Greenpeace in te dienen vanwege het incident.

De missies van Greenpeace en Sea Shepherd zijn behoorlijk verschillend. Greenpeace protesteert tegen de legale tonijnvisserij, terwijl Sea Shepherd de moeilijkere strijd aanbindt met illegale activiteiten van ongereguleerde en ongeregistreerde blauwvintonijnstropers.

Eigenlijk zou er überhaupt geen legale visserij moeten zijn en als de visserij niet zo lucratief was, zou de blauwvin nu volledig beschermd zijn als een bedreigde diersoort. Maar met prijzen tussen de 75.000 en 150.000 dollar per vis zijn de dagen van de blauwvin geteld, tenzij dit unieke waterroofdier volledige en onvoorwaardelijke bescherming krijgt.

Het is ontzettend frustrerend om deze ‘legale’ kooien te zien, maar het is zinloos om te proberen de vissen erin te bevrijden, omdat ze militaire bescherming genieten en omdat elke poging slechts symbolisch en zonder succes zou zijn.

Dat is de reden dat we ons toeleggen op het vinden van illegaal gevangen tonijn, die niet onder bescherming van het leger valt. De strijd met de vissers kunnen we aan, maar die met de geweren van de marine niet. Bovendien zijn we er niet op uit om de persen te stoppen; we zijn er op uit om de stropers te stoppen.

Ik denk daarentegen wel, dat de aanwezigheid van zowel Greenpeace als Sea Shepherd dit jaar de Europese landen ertoe heeft gezet om veel alerter te zijn op de naleving van reglementen, meer dan in alle voorgaande jaren. Dit heeft dus in elk geval de onrechtmatigheden van de geregistreerde vloten teruggedrongen.

Turtle Rescue

Turtle Rescue Swimmers on the  water

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: