Operatie Blue Rage: Dag vijf van de patrouille in de Middellandse zee

12 juni 2010

Operatie Blue Rage: Dag vijf van de patrouille in de Middellandse zee

Zaterdag, 12 juni 2010
Locatie: Voor de kust van Libië

Vanmorgen kwam de bemanning van de Steve Irwin de vijftig meter lange Italiaanse seiner Kleos tegen, die een kooi vol met blauwvintonijn meesleepte.  Het schip werd geïnspecteerd door het patrouilleschip Jean Charcot  van de ICCAT (International Committee on the Conservation of Atlantic Tuna). Het schip was legaal, maar routine-inspecties werden toch uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de vangst de juiste grootte had. We waren er getuige van dat de ICCAT-duikers de vangst inspecteerden en voeren daarna door naar het zuiden, richting Libië en de kust van Noord Afrika.

Het ICCAT inspectievaartuig informeerde ons dat, ondanks het feit dat Libië onder de regulaties valt, ze geen inspecties uitvoeren in de Libische wateren. De Libische marine voert eigen inspecties uit.

De Greenpeace bemanningen weigerden in 2007 de Libische wateren te betreden, en hebben dat ook nooit gedaan tijdens het visseizoen. Vandaag heeft de bemanning van de Steve Irwin besloten om voor het eerst Libische wateren te betreden om de tonijnvisserij te observeren.

De winds waait nog steeds met een snelheid van tussen de twintig en veertig knopen, dat betekent dat er niet gevist kan worden.

Tot dusver heeft de bemanning van de Steve Irwin nog geen teken gezien van illegale vissers. Dit is een goede reden om te geloven dat stroopactiviteiten zijn afgenomen door de toegenomen controle en de groeiende internationale gewaarwording over de dreiging voor de blauwvintonijn.

Het is frustrerend om kooien vol met blauwvintonijn getransporteerd te zien worden naar tonijnkwekerijen in de buurt van Malta en Tunesië, maar vanwege het compromis dat tijdens de laatste CITES conferentie gesloten is zijn deze activiteiten legaal en dus niet te stoppen. Sea Shepherd is een organisatie die het stropen tegengaat en is dus gelimiteerd tot het stoppen van illegale activiteiten.

Wat ik opvallend vind is wat we niet zien. Ik heb sinds 1971 door deze wateren gevaren, en er heeft een voortdurende aftakeling plaatsgevonden. Er zijn weinig vogels en we hebben geen enkele dolfijn of walvis gezien tijdens de reis. Ik herinner me dat vroeger ons schip elke dag gevolgd werd door vogels, en dat er geen dag was dat we geen school dolfijnen of walvissen zagen. Het ergste is nog wel het feit dat we vergeten wat we verloren zijn terwijl we ons aanpassen aan de teloorgang.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: