Operatie Blue Rage- Dag drie van de patrouille in de Middellandse Zee

11 juni 2010

Operatie Blue Rage- Dag drie van de patrouille in de Middellandse Zee

Campaign FlagDinsdag, 10 juni 2010

Locatie: Voor de kust van Tunesië, Isola di Pantelleria

De hevige wind dwingt ons te schuilen in de buurt van het eiland Isola di Pantelleria. 

De vissersschepen in dit gebied hebben eveneens beschutting gezocht. Het is duidelijk dat in deze omstandigheden niet kan worden gevist.

Toen we om 12 uur bij het eiland Isola di Pantelleria aankwamen, zagen we dat de twee Greenpeace-schepen, de Arctic Sunrise en de Greenpeace, er al voor anker lagen. We voeren achter hen langs en gingen zelf ook voor anker.

Het is een bijzonder gezicht, de drie conservatieschepen voor anker voor de kust van dit kleine Italiaanse dorpje. Een dorpje, dat eveneens te lijden heeft onder de wind, die ervoor zorgde dat in de heuvels boven het dorp een grasbrand ongecontroleerd kon woeden.

Wat nu?

We zijn overgeleverd aan de willekeur van de wind. Zodra die gaat liggen, kunnen we onze zoektocht naar stropers van blauwvintonijn voortzetten.

De Europese landen zien dit jaar zeer nauwgezet toe op de naleving van de vangstquota en hopelijk zullen Tunesië, Libië en Turkije dat ook doen. Tot nu toe hebben we daarvan echter niets gemerkt. Zodra de wind gaat liggen, kunnen we de situatie voor de noordkust van Afrika gaan inspecteren.

Eigenlijk zou voor de blauwvintonijn een nulquotum moeten gelden. Hoewel de Europeanen zich richten op naleving van het quotum van 13.000 ton, blijft het een feit dat volgens wetenschappelijke adviseurs niet meer dan 8.000 ton gevangen zou moeten worden. Het lijkt dwaas en zonde van het belastinggeld om wetenschappers in te huren, wiens advies je uiteindelijk toch in de wind te slaat.

Als Japan en China geen economische en politieke druk zouden uitoefenen, was de blauwvintonijn allang door de Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) erkend als bedreigde diersoort en zou ons werk een stuk makkelijker zijn. Maar in een wereld waar de biodiversiteit aan het wegkwijnen is, wordt wetenschap als managementcriterium opzij geschoven en vervangen door de wetten van de commercie en haar dienaar - de politiek.

De Steve Irwin verliet Australië met de verwachting toe te gaan zien op de naleving van een volledig jachtverbod op wat een bedreigde diersoort zou moeten zijn. We hadden niet verwacht dat CITES zichzelf zou verloochenen. Wel dus. Greenpeace heeft, als protestorganisatie, misschien wel gelijk dat ze de legale visvangst probeert te verhinderen. Sea Shepherd concentreert zich, als organisatie die de stroperij bestrijdt, op de illegale visserij.

De legale visvangst geniet militaire en gerechtelijke bescherming, maar voor de stropers geldt dat niet. De stropers zijn echter wel goed voor ongeveer driekwart van de totale vangst.

Als de Sea Shepherd Conservation Society zou proberen de netten van de legale visserij door te snijden, zouden we hooguit kortstondig de krantenkoppen halen, meer niet.

Het doel van Sea Shepherd is het bevrijden van blauwvintonijn uit de netten en kooien van de blauwvinstropers. We verwachten, dat de stropers zich gewelddadig zullen verzetten, maar daar zijn we tegen opgewassen en het zal ons er niet van weerhouden onze missie tot een goed einde te brengen.

Dus wachten we maar tot de wind gaat liggen. En zodra dat is gebeurd zullen we het anker lichten en operatie Blue Rage voortzetten.

Steve Irwin and Greenpeace Ships

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: